Päeva jooksul toimus kolm tutvustusvooru kutsutud külalistele. Päev varem, reedel esitleti uhiuut maja ajakirjanikele. Selgitusi jagasid Arvo Pärdi Keskuse nõukogu esimees ja Arvo Pärdi poeg Michael Pärt, tegevjuht Anu Kivilo, muusikateadlane Kristina Kõrver, hoone arhitekt Enrique Sobejano ja hoone ehitaja, AS Ehitustrusti juhatuse esimees Kaido Somelar.

Keskuse uhiuus vabakujuline hoone on orgaaniliselt Laulasmaa männimetsa paigutatud. See on valguseküllane ja avar, vabalt voolava minimalistliku ruumiga ning naturaalsest puidust seinte ja põrandatega. Hoone väliskujundusele annavad unikaalse välimuse vertikaalsed metallsambad, mis matkivad ümbritseva rannikumetsa sirgete männitüvede rütmi. Hoonel on unikaaldetailidest rajatud metalltorn, mille tippu viib spiraaltrepp, millel on 140 astet. Torni tipust avaneb hingemattev vaade männimetsale ja merele.

Arvo Pärdi Keskus on helilooja Arvo Pärdi isikuarhiiv ning info- ja muusikakeskus. Selle asutasid 2010. aastal helilooja ja tema perekond sooviga luua võimalused Arvo Pärdi loomingulise pärandi säilitamiseks ja mõtestamiseks tema emakeelses keskkonnas, Eestis.

Keskuses on arhiiv, mis sisaldab helilooja loominguga seotud infot ja dokumente nii füüsilisel kui ka digitaalsel kujul. Kõige väärtuslikum vara ongi Arvo Pärdi käsikirjad: teoste visandid, partituurid ja päeviku vormis illustreeritud noodivihikud. Lisaks tuhanded fotod, salvestused erinevatel helikandjatel, kirjavahetus, filmid ning teised helilooja elu, loomingut ja selle retseptsiooni puudutavad säilikud. Arhiivi paigutatakse juba põhjalikult läbi töötatud materjalid, eraldi väike madala temperatuuriga ruum on helikandjatele, kus hoitakse videolinte ja CD plaate.

Väärika sisekujundusega 150-kohalises saalis, mille ühes küljes avaneb vaade metsaalusele, saab teha kontserte ja salvestusi. Majas asuva raamatukogu tuuma moodustavad Arvo Pärdi ja Nora Pärdi isiklikud, peamiselt teoloogilise sisuga raamatud. Samuti on raamatukogus Arvo Pärdi teoste trükipartituurid, muusikaalast teaduskirjandust ning audio- ja videosalvestisi.

Arvo Pärdi Keskusele sobivaima lahenduse leidmiseks kuulutati 2013. aastal välja rahvusvaheline arhitektuurivõistlus, mille võitsid Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano arhitektuuribüroost Nieto Sobejano Arquitectos. Uue keskusehoone ehitus algas 2017. aasta märtsis. Külastajatele avab Arvo Pärdi Keskus uksed 17. oktoobril.