Mis Eestis on head, on saavutatud tänu sellele, et otsustajad on mingil hetkel tahtnud ja julgenud teha asju hoopis teisiti, kui on tavaks.

Kui palju öeldi 1990. aastate algul, et liikuma peaks tasa ja targu, nagu paljud teised! Eesti tegi hoopis teisiti.

Kui palju öeldi 1990. aastate lõpus, et ettevõtete tulumaksu kaotamine lööb riigi uppi! Eesti tegi tookord jällegi teisiti.

Neid näiteid on kümneid avalikus sektoris ning tuhandeid erasektoris.

Me oleme viimase kolmekümne aasta jooksul korduvalt suutnud olla maailma esimesed, maailma parimad. Aga paljud tunnevad, et see hoog, see ambitsioonikus ei ole enam endine. Liiga paljud meist teevad asju „nii nagu ikka“, „nagu mujal tehakse“ ehk kokkuvõttes ülearu ettevaatlikult.

Sellest, kuidas olla julge ja teha teisiti, me Eesti Ekspressi premium-klassi ärikonverentsil räägimegi ja kõiki Eesti ühiskonna liidreid kaasa mõtlema kutsume.

Esinema oleme kutsunud maailma tipptegijad, kes on hoolega valitud just selle järgi, et nende mõtted on värsked, jõulised, eristuvad. Neil kõigil on unikaalseid kogemusi, mida jagada ja millest õppida.

Kutsume Eesti ja naabermaade ärksamaid liidreid koos mõtlema ning õppima mõnedelt meie aja kõige originaalsematelt mõtlejatelt.

Seda kõike saame esimest korda kogeda otse Tallinna südames.

NASSIM NICHOLAS TALEB

Nassim Nicholas Talebit on nimetatud üheks meie aja tähtsamaks ja originaalsemaks mõtlejaks.

Ta on mitmete globaalsete bestsellerite autor, kes on ümber mõtestanud selle, kuidas inimesed üldiselt, sealhulgas oma valdkonna tipptegijad, hindavad ja mõistavad majanduslikke ja kõikvõimalikke muid riske. Ta on olnud pankur, aktsiatega kaupleja, ta on tippmatemaatik, professor. Tema raamat „The Black Swan“ valiti The Sunday Timesi poolt 12 kõige mõjukama raamatu hulka pärast teist maailmasõda.

Tema peateosteks võib aga pidada hoopis hilisemaid bestsellereid „Antifragile“ ja värskeimat teost „Skin in the Game“. Neis omavahel seotud raamatutes ehitab Taleb üles tervikliku maailmapildi, mis on tänase globaliseeruva maailma riskitaluvuse suhtes ülikriitiline. Ta peab meid erakordselt haavatavaks ning tänapäeva lääne ühiskondi tervikuna võimetuks neid riske hindama ja nendeks mõistlikult valmistuma.

Taleb on üks väheseid, kes on suutnud nii 2008. aasta suure finantskriisi kui ka mitme varasema kriisi pealt teenida ning tema hinnang kriisijärgsetele poliitilistele arengutele on samuti üpris karm.

Tema provokatiivne ja kartmatu stiil on lisanud talle omajagu kurikuulsust. See aga ei tähenda, nagu poleks tal konstruktiivset sõnumit.

Vastupidi, ta pakub välja täiesti tervikliku ja unikaalse nägemuse sellest, kuidas me peaksime hindama ja nägema riske, kuidas mitte olla haavatavad, kuidas kriisides karastuda, kuidas teha mistahes valdkonnas eetiliselt õigeid ja põhjendatud valikuid.

„Talebi kristallselged mõtted on täiesti unikaalsed

Financial Times

NIR EYAL

Nir Eyal on tehnoloogiaettevõtja, ingelinvestor, Stanfordi ülikooli äriosakonna õppejõud ja tehnoloogiamaailmas hinnatud bestselleri „Hooked: How to Build Habit-Forming Products“ autor.

See raamat pani oma ilmumisajal kogu tehnoloogiamaailma endast rääkima.

Tema peateemaks on see, kuidas nüüdisaegsete tehnoloogiatega kujundatakse ümber inimeste harjumusi, kuidas neid enda toodete külge seotakse ja lojaalsust tekitatakse. Ta investeerib ettevõtetesse, mis on kliendisuhete kujundamisel kõige innovaatilisemad ning teaduspõhisemad.

„Nir’i töö on lihtsalt kohustuslik igale start-upile, mis soovib oma kasutaja psühholoogiat mõista.”

Dave McClure, rohkem kui 500 startupi asutaja

LINDA LIUKAS

Linda Liukas on Soome programmeerija, lastekirjanik, jutuvestja, kujundaja ja programmeerimiskoolitaja. Ta on pea peale keeranud lastele tehnoloogiast rääkimise, tema raamat „Tere, Ruby. Teekond arvuti sisemusse“ on tõlgitud rohkem kui 25 keelde (sealhulgas eesti keelde). „Tere, Ruby“ oli ka kõige aegade edukaim lasteraamatuprojekt Kickstarteris, kogudes 380 000 dollarit.

Teda on tunnustatud loendamatute tiitlitega (hetkel kuulub ta Forbesi arvates 50 kõige mõjukama tehnoloogiavallas tegutseva naise hulka).

“Linda soovib, et lapsed mõistaks arvutite toimimisloogikat ning et nad oskaksid ise programmijuppe luua sama loomulikult ja mänguliselt nagu nad ehitavad uhkeid asju LEGO klotsidest”

-The Wall Street Journal

BOB HOFFMAN

Bob Hoffman on teisitimõtleja turundusmaailmas. Ta on ise juhtinud mitut reklaamiagentuuri ning peab populaarset ja mõjukat turundusblogi „Ad Contarian“. Samuti on ta kirjutanud mitmeid raamatud, nagu „BadMen: Kuidas reklaam muutus tavalisest pisihäirijast tohutuks nuhtluseks“, „Turundajad on Marsilt, kliendid New Jerseyst“ ja „101 vastalist mõtet reklaamist“, millest sai ilmumise järel Amazoni reklaamiraamatute number üks.

„Kui sa ei tea, kes on Bob Hoffman, siis sa ei tööta päris kindlasti reklaaminduses”

Mediapost

GERD KANTER

Gerd Kanter ei vaja Eestis tutvustamist, tegemist on armastatud rahvuskangelasega, kes on just äsja pidulikult lõpetanud oma silmapaistva sportlaskarjääri, jättes Eesti rahvale mälestuseks lugematu hulga imelisi spordihetki.

Kunagi varem ei ole ta ise aga jutustanud oma lugu sellest, mida täpselt ja mis hetkel tegi ta teisiti, et ühest Vana-Vigala poisist sai pikkadeks aastateks omal alal maailma parim. Millised olid need murdehetked, mis tegid temast selle Gerd Kanteri, keda meie tunneme - olümpiavõitja ja maailmameistri. Millised olid aga need hetked, mida me ka veel ei tea, aga kus kogu karjäär oli noateral? Mida tegi Kanter teisiti, et neil hetkedel ikka edasi liikuda?

„Ma ei ole kunagi näinud kedagi, kellel oleks selline tööeetika. Ta alustas eikusagilt ning sai Meistriks.”

Vésteinn Hafsteinsson, treener

MARK KALEV KOSTABI

Mark Kalev Kostabi on Eesti päritolu Ameerika kunstnik, mees, kes tõusis 1980. aastatel New Yorgi kunstielu tippu, kelle bravuur ja ambitsioonid olid oma aja kohta vägagi silmatorkavad. Ta tegi oma hiilgeajal paljutki teisiti, alates kunstitootmiskompleksi Kostabi World rajamisest ja lõpetades jõulise kunstiturundusega. Vähem teatakse Eestis, et ta on tegutsenud ka skulptori ja heliloojana. Ning veel vähem teatakse, et tema tähelend ei ole sugugi läbi. Kostabi tegutseb edasi, on enda sõnul edukam kui oma tuntuse hiilgeajal ning tema kunst on paljude tippkollektsionääride silmis väärtust kasvatanud.

„Tänapäeva Andy Warhol”

The Telegraph