Alustame seekord albumite edetabelist. Eesti muusikale pöidla hoidjatele on seal praegu kõige põnevam.

Nii. Ilmus uus plaat suure kaliibriga Eesti artistilt ja plaat vinnas end joonelt number üheks – räägime Tommy Cashi teosest „¥€$“.

Esikümnes on veel kaks Eesti plaati. Uudo Sepa debüütalbum on roninud viieteistkümnendalt paigutuselt tagasi kõrgemale üheksandaks ning eelmise nädala esimene Ewert and the Two Dragons on taandunud kümnendaks.

Karta on, et esimese kümne hulka oleks end rebinud ka Lenna uus kauamängiv „3x“, kui see oleks ilmunud reedel, 30. novembril, mitte esmaspäeval, 3. detsembril. Reede on päev, kui albumid enamasti ilmuvad, ning reede esimesest minutist läheb lahti uue nädala arvestus Eesti digitabelites, kestes nädala, kuni neljapäeva viimase minutini. Nii kaotas Lenna „3x“ kolm päeva kuulamiste kogumist ja maandus uue tulijana positsioonile 24. Aga ehk tõuseb plaat järgmisel nädalal kõrgemale ning näeme esikümnes lausa nelja Eesti artisti plaati. Oleks erakordne. Oleks vägev.

Eesti albumitest on tipp-40 sekka tagasi roninud Ödede esikalbum – kohale 33.

Veel tuulesuundadest albumite paremusjärjestikus. Uusi tulijad on lausa üksteist. On räppi, on poppi ja aastaajale vastavalt üksjagu jõuluplaate.

Räpparitest. Üsna rajude kahtlustustega hiljaaegu arreteeritud 6ix9ine on vanglas välja antud plaadiga „DUMMY BOY“ Tommy Cashi selja taga teiseks tõusnud. Süngema tooniga träppar Ski Mask The Slump Godi album „STOKELEY“ on uue tulijana kohal 12 ning positsioonile 37 on ilmunud Earl Sweatshirti plaat „Some Rap Songs“. Üks veidrama kõlaga teoseid Eesti albumite tabelis.

Popmuusikast on näole andnud ansambli The 1975 uus kauamängiv („A Brief Inquiry Into Online Relationships“, kohal 20) ja Clean Banditi värske oopus („What Is Love?“, kohal 26).

Ülejäänud uued tulijad ongi jõuluplaadid. Mariah Carey ja „Merry Christmas“ (5), Sia ja „Everyday is Christmas“ (17), Dean Martin ja „A Winter Romance“ (31), Justin Bieber ja „Under the Mistletoe“ (39). Kõik üsna vanad plaadid. Kõige vanem neist Dean Martini oma, mis on algupäraselt ilmunud juba aastal 1959. Mis see teeb siis... 59 aastat vana materjal, kui mu kalkulaator ei valeta.

Hüva jõuluhoog on sees ka Michael Bublé albumil „Christmas“, mis eelmise nädala kahekümne teiselt kohalt on virutanud end sel nädalal neljandaks.

Ja singlite tabelis. Samasugune jõulumuusika rünnak.

Uusi tulijaid on kokku üheksa ning neist vaid kaks pole jõulupalad – räppar 6ix9ine’i lugu „TIC TOC“, jõudnud kohale 28, ning Mark Ronson koos Miley Cyrusega (pildil)„Nothing Breaks Like a Heart“ kohale 32.

Aga ülejäänud – pühade laulud. Ariana Grande ja „Santa Tell Me“ (uus tulija kohal 11; pärit aastast 2014), Bobby Helms ja „Jingle Bell Rock“ (15; aastast 1947), Wham! ja „Last Christmas“ (18; aastast 1984); Brenda Lee ja „Rockin’ Around The Christmas Tree“ (19; aastast 1958), Andy Williams ja „It’s the Most Wonderful Time of the Year“ (26; aastast 1963), Dean Martin ja „Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!“ (39; aastast 1959).

Singlitabeli tipus jätkab kolmandat nädalat esimesena nublu „tmt“, teiseks on tõusnud Ariana Grande „thank u, next“ ning kolmandaks rebinud Eesti rahva lemmikjõululaul käesoleval nädalal – Mariah Carey „All I Want for Christmas Is You“.

Ja kodumaiste lugude list. Esimene, teine, kolmas – endiselt nublu; vastavalt „tmt“, „öölaps!“, „Mina ka“. Neljandaks on tõusnud Tommy Cashi „X-RAY“ ja murdnud selleks korraks nublu nelikvõidu, sest tema „2 Quick Start“ on tagurdanud viiendaks.

Tommy Cashi album „¥€$“ on mängu toonud ka kõik selle nädala uustulnukad kodumaiste palade lahtris.

Lisaks „X-RAY-le“ on Eesti lugude tabelis sel nädalal veel seitse Cashi lugu värskelt plaadilt. Kõige kõrgemalt alustab „HORSE B4 POWER“ (kohal 10), kõige madalamalt „NOT CARE“ (kohal 18). Ainult kolm lugu albumi pealt on tabelist välja jäänud.