Nädala Simson

No sellele, et ravimitootmine on äri, sellele ma ei saa kuidagi vastu vaielda, seda ma ei saa ümber lükata.

Riigikogus 17. detsembril

Jaanuari alguses toimus Adavere tanklas inetu vahejuhtum. Tuntud poliitik Martin Helme oli Lõuna-Eestis kõvasti kampaaniat teinud. Järgmisel hommikul kiirustas ta tagasi pealinna, tumedad juuksed natuke sassis, ees mitmepäevane habe, silmad väsimusest väheke kilavad. Peale Põltsamaad hakkas ta haigutama, mistõttu enne Adaveret nentis rõõmsalt: „Näe, bensla.“

Helme parkis oma auto ära ja tahtis minna kohvi ostma, kui teda märkasid kolm tursket meest. Mehed tõkestasid oma kehadega Helme tee. „Go home! This is not for you!“ Helme vaatas mehi üllatunult ja ütles: „Mis te tahate? Ma olen Martin Helme ja ma tahan kohvi osta.“

Kolm tüüpi vaatasid segaduses üksteisele otsa. „Martin Helme? Pole temast kunagi kuulnud. Sa oled mingi Eesti kuulsus vä? Aga miks sa selline välja näed? Meil Soomes on ainult iraaklased sellist nägu. Mis su isa nimi on? Muhammed äkki? Miks sul juuksed nii pikad on? Mees, miks su nina nii suur on? Sa küll õige eestlase moodi välja ei näe. Tahad õiget eestlast näha? Vaata mind.“ Kamba ninamees tõmbas käega üle oma lühikeste heledate juuste.

Mehed ei viitsinud pikemat vestlust aretada, üks neist tõukas Helmet, kes kukkus lumehange. Nende auto oli pargitud Helme auto kõrvale, mistõttu üks neist kriimustas seda oma autovõtmega.

Autosse jõudes olid mehed hämmingus. „Eesti on ikka täiesti võõraks jäänud. Kusagil normaalselt olla ei saa, igal pool ainult peded, neegrid ja araablased ees. Tuleb ikka kiirelt Soome tagasi minna. Äkki jaanipäeval tuleme tagasi, kui neegritest ja araablastest laeva peale mõned vabad kohad jäävad,“ ütles autojuht, kui auto läbi Adavere Tallinna poole veeres.

Vahejuhtumil oli mitu pealtnägijat, üks tegi sellest ka video, mis ilmus peatselt Delfis. Loole järgnes juba tavaliseks saanud refrään. President Kersti Kaljulaid mõistis hukka vägivalla kasutamise poliitikas, välisminister Sven Mikser ütles, et tal on eesti rahva pärast jälle häbi ja Päevaleht kirjutas kriitilise juhtkirja.

„Jälle on pime vihkamiselaine saanud Eestis omale ohvri, kui bensiinijaamas tõugati lumme inimene vaid seetõttu, et tal olid keskmisest tumedamad juuksed ja habe ajamata. Me kõik peame järele mõtlema, kuidas me oleme sellisesse olukorda sattunud ja mida saame me teha, et sellised asjad poleks Eestis tavalised,“ tõdes Päevaleht oma juhtkirjas.