3+1 arhitektid on pidanud loenguid mitmetes Euroopa linnades ning nende loomingut on publitseeritud üle kogu maailma, mh väljaannetes AD, A+T, A10, de Architect, Hochparterre ja Wallpaper. Ühtlasi on osaletud arhitektuurinäitustel erinevates Euroopa linnades. Sellele lisandub kolm Eesti kultuurkapitali preemiat ning kultuurkapitali peapreemia 2008. aastal.

Tehnoloogia

Sisekaitseakadeemia Narva õppehoone on näide uuenduslikust puidukasutusest hoone kandekonstruktsioonis, kus on ehitatud ristkihtpuitplaadist (CLT) seinad ja laed läbi kolme korruse. Haapsalu Põhikool on jällegi hea näide uue õpikeskkonna põhimõtete ruumilisest rakendamisest, kus saab vabaajaruum, liikumisruum ja õpikeskkond üheks tervikuks. Eesti Rahva Muuseumi uue hoone püsiekspositsiooni kujundamine on aidanud laiendada tegevust filmi, digitaalse meedia, interaktiivse kunsti ning programmeerimise valdkonda koos oma ala tippudega. Samuti koostöö näituseelemetide tootjatega digitaalselt kontrollitud kolmemõõtmeliste ruumielementide tootmisel. Kõik hooned on projekteeritud peaprojekteerimise meetodil BIM-i keskkonnas ning neis on rakendatud jätkusuutliku ehitamise ja disaini põhimõtteid.

Visioon

Kõikide projektide puhul on oluline kasutajakeskne tervikkeskkond ja majadevaheline ruum. Rail Baltica terminali ja linnaväljaku (urbanistlik park) arhitektuurivõistluse võit lõi uue situatsiooni ning on lähtepunkt kogu ala suuremaks arenguks tuleviku mitmekeskuselise Tallinna kontekstis. Uues unikaalses Ülemiste keskuses kohtuvad lennujaam, rongijaam, bussijaam ja kaubandus uute töökohtadega ning tulevikus ka eluasemed ja haridus. Selline mitmekesisus loob suurepärase võimaluse Tallinna dünaamiliseks arenguks. Multimodaalse terminali disain tõstab esile infrastruktuuri ilu ning seab keskmesse liikumise, ühenduvuse ja kasutajamugavuse. Ülemiste Valukoja kvartali arhitektuurivõistluse hariduskompleksi võidutöö loob võimaluse luua ühe kvartali keskne tervikkeskkond.

Vastustus

3+1 arhitektid lähtuvad konkreetsest kasutajast ehk inimesest koos tema mugavuste ja tahtmistega. Võtmetähendus on tulevikuprojektsiooni andmisel tänapäeva – projekteerimine seisneb ettemõtlemises millestki, mida praegu veel ei teata. Esimesest ideest maja valmimiseni võib kuluda viis aastat ning valmides peab maja olema täiesti värske ja kestma veel vähemalt 50 aastat. See tähendab vastutust. Loodud hooned, keskkond ja ruum peavad pidama vastu nii ajale kui ka kasutajale. Tuleb arvestada sellega, et kasutaja saab hoonet valesti kasutada, ja seetõttu üritada luua tugevat arhitektuuri, mis selle kõige kiuste siiski vastu peaks. Teisisõnu, arhitektuuri tulem peab elama üle aja, mitte olema hetkeks loodud.

facebook.com/threeplusone.architects



Eesti saatkond Vilniuses

Baltika kvartali rekonstruktsioon, Tallinn

Korterelamu Koidula tänaval, Tallinn

Pärnu Keskraamatukogu

Eesti Rahva Muuseumi Eesti püsinäitus

Ülemiste ühisterminal

Haapsalu Põhikool

G.Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli, Tallinna Balletikooli ja Tal- linna Muusikakeskkooli uus ühine õppehoone

Sisekaitseakadeemia Narva Õppehoone

Ülemiste Valukoja kvartali hariduskompleks
Jaga
Kommentaarid