Ärge haukuge vale puu all. Skisofreenia ja paranoia on kahtlemata ohud, mis noori igal nurgal varitsevad, aga kanepi puhul on palju suuremaks ohuks teovõime langus, mis rikub ära noorte saatuse. Ja uskuge mind, pole vahet, kas tegemist on aktiivseks muutva või uimastava kanepisordiga – kõik kanepisordid kaotavad huvi koolis käia, peret ülal pidada, teha karjääri. Tõsi, on ka erandeid, aga neist räägitakse suure imestusega: ta suitsetab, aga suudab siiski karjääri teha.

Ma ei ole kohanud ühtegi india noort, kes kanepit tarbiks. Kes tahaks rikkuda ära oma saatuse? Ma soovitan teadlastel uurida 10 000 eesti noort, kes ajakirjanduse hinnangul ei õpi ega tööta.

Kanep vaigistab mässu­meeleolu. Tapab püüdlused.

Siit võib leida kanepi tegeliku probleemi. Või ka vooruse, kui teisest otsast vaadata. Tiibeti laama Garchen Rinpoche rääkis, et hiinlaste poolt vangistatuna nägi ta, kuidas vanglas anti noortele munkadele kanepit, mis hävitas noorte vaimsed püüdlused. Nad kaotasid huvi mediteerimise, kodumaa, oma usu, oma rahva vastu. Nad rahunesid ja muutusid kuulekaks oma vangistajatele. Võib-olla on just see põhjuseks, miks kanep on ka Eestis kergesti kättesaadav, olgugi keelatud. Kanep vaigistab mässumeeleolu. Tapab püüdlused. Ja pole vahet, kas sa lamad kui laip või kargled hullunult tantsupõrandal. Kanep viib su välja argireaalsusest ja tööd sa tegema ei hakka. Õppimisega jääd jänni niikuinii. See on põhjus, miks kanepikultuuriga maades ei ole kanep noorte hulgas moes. Sa pead olema midagi saavutanud, karjääri teinud, lapsed suureks kasvatanud. Kanepi jaoks sobib vanuseklass alates 40+. Mitte varem. Kui tahad elus edasi jõuda, väldi. Kui tahad, et aeg peatuks, võid proovida.

Teadlased võiksid uurida kanepi mõju pensionäridele. Idas leiabki kanep enam kasutust vanurite hulgas. Kanepi valuvaigistav, pinget maandav toime on teada. Teadvuse avardamine sisekosmosesse sobib ka rohkem surmaeelseks praktikaks. Indias on ravikanep ajurveeda ravimite nimekirjas. Lootusetult haigetele on see suurepärane rohi. Seda ei suitsetata, vaid tarbitakse seespidiselt. Suitsetamine on Indias keelatud. Ravikanepi kuulikesi võib osta väga väikese raha eest.

Ka minu teadvuses on pilt vesipiipu popsivatest müstilistest idamaa tarkadest. Aga ma pole sellist pilti kunagi elus näinud. Olen lugenud, et 18. sajandi Varanasi muusikasalongides juhtus nii mõndagi. Kindlasti on praegugi erapidusid ja järelpidusid, kuhu mind ei kutsuta, aga ma ei usu, et kanep suudab tänases party-drug’i klassis ilma teha. Ganja on jäänud jumal Shiva ja tema baba’de taimeks, nood elavad väljaspool ühiskonda. Vahel ma jälgin, kuidas naiivsed lääne neiud Gangese ääres vapralt pühameestega savipiipu pahvivad, ja mul on neist kahju.