Nädala anekdoot

Isa: „Juku, näita mulle oma koolitunnistust.“

Juku: „Ma laenasin selle Kevinile, et ta saaks oma vanemaid ehmatada.“

E-pulm

E-pulma praktiline pool on lihtne abieludokumentide digiallkirjastamine Eesti.ee portaalis. Suuremat vaeva nõudis pulmadele omase pidulikkuse üleviimine internetti.

Väljatöötatud lahenduse kohaselt kulutab riigihankega valitud firma miljon eurot, et pulmaliste jaoks teha sitsiliseks-satsiliseks, lilleõisi, Amoreid ja noolega läbilastud südamekesi täis olevaks kõik Eesti e-riigi keskkonnad kinnistusraamatust maksuametini.

Sel juhul jälitab värskeltabiellunuid tervelt kuu aega igal pool meeldetuletus nende värskest abieluõnnest, sest õige eestlane elab ju internetis.

E-vangla

Vangistuse üleviimine internetti on suurimaid digiväljakutseid Eestis. Igal aastal pakub Eesti riik mitmele tuhandele inimesele vanglateenust, lisaks neile on märkimisväärne hulk inimesi, kellele pakutakse mõne päeva kuni paari nädala pikkust arestiteenust. Digiteerimise seisukohalt on need kurikuulsad oma keerukuse poolest.

Uusima lahenduse kohaselt loobutakse nooremate vangide puhul täielikult füüsilisest vangistusest ja asendatakse see täielikult e-vangistusega ehk inimesele keelatakse kõik e-teenused ja sotsiaalmeedia. Sellisel juhul peab inimene veetma kõik oma päevad panga, elektrifirma, soojamüüja, veefirma, korteriühistu ja kõigi teiste teenusepakkujate kontorites elavas järjekorras, oodates võimalust klienditeenindajaga oma jutt ära rääkida.

Eeldatavalt läheb ühel keskmisel inimesel selle peale nii palju aega, et sisuliselt saavutatakse sellega sama efekt, mille jaoks on praegu vaja ehitada vanglaid – nimelt on inimene püsivalt rakkes ega saa sooritada uusi kuritegusid, samuti on tal järjekordades oodates piisavalt aega oma tegude üle järele mõelda.

E-matus

E-matuse teenuse arendamine on põrkunud vastu ootamatut takistust, nimelt ei ole veel suudetud arendada sellist rakendust, mis surnukeha maa alla mataks. Ettevõtjad on seda põhjalikult arutanud ja välja on pakutud üle 20 eri lahenduse, aga elujõuliseks pole osutunud ükski.

EAS andis 200 000 eurot, et arendada rakendust, mille abil inimene enne surma ronib ise kirstu, tõmbab seejärel enda järel kirstukaane kinni ja kraabib endale mulla peale. Seejärel saadab surija spetsiaalse äpi abil e-riigile teate, et on surnud ja maha maetud.

EASi toetuse eesmärgiks on rakenduse edasiarendamine, sest hindajatele jäi segaseks, kuidas saab surija tõmmata endale mulda peale, kui ta on juba kirstukaane sulgenud.