Nii kirjutab riiklikult tunnustatud ekspert Urmas Võimre Kozlovskaja allkirjastatud lepingute kohta. Eksperthinnang kubiseb väljenditest nagu „maksurisk“ ning „põhjendamatu ja kahjulik“.

Võimre analüüsis nelja tavatut laenulepingut. Nendele on alla kirjutanud Daxin Baltic OÜ juht Olga Kozlovskaja ja Aleksandra Sentšik (36), OÜ Vakhold juhatuse liige.

Olga ja Aleksandra on ema ja tütar. Olga on blond, Aleksandra pikkade tumedate juustega. Aleksandrale meeldib reisida. Olgat ei jäta külmaks ilusad autod ja muusika (ühele oma sünnipäevapeole kutsus ta esinema Vene staari Anastasija ­Stotskaja, ­makstes üheksa laulu esitamise eest 10 000 dollarit, nagu kirjutas Eks­press aastal 2005).

Kozlovskaja juhtis aastatel 2009–2016 naftavahendamisega tegelevat firmat Daxin Baltic. Tegu oli Singapuris tegutseva naftahiiu Daxin Petroleum Eesti esindusega.

Aastal 2012 hakkas Daxin Baltic andma ebatavaliselt soodsaid laene oma juhi Olga Kozlovskaja kahele tütrele – Aleksandra Sentšikule ja Valeria Tomskajale (29) – kuulunud osaühingule Vakhold.

Esimese laenulepingu allkirjastasid Kozlovskaja ja Sentšik 2012. aasta novembris. Daxin Baltic lubas Vakholdile viieks aastaks laenata 123 000 eurot, ilma tagatiseta, intressiga 4,5 protsenti aastas (tegelikult kanti Vakholdile selle lepingu alusel üle 233 000 eurot, millest 110 000 Vakhold hiljem ­tagastas). Järgmine leping allkirjastati 2014. aasta märtsis – Daxin laenas Vakholdile 80 000 eurot viieks aastaks, taas tagatiseta, ja nüüd oli intressimäär vaid kaks protsenti. 2015. aasta märtsis lisandus veel 50 000 eurot ja aprillis 42 000 eurot. Ka nende lepingute puhul oli intress kaks protsenti aastas.

Lepingu järgi pidid laenud minema Tallinnas Kadriorus Vilmsi tänava hoovis paikneva ajaloolise puitmaja rekonstrueerimiseks bürooks. Tegelikult renoveeriti see hoone õdusaks elumajaks.