Kella 14st 6. aprillil maanduvad kõik Turkish Airlinesi lennud lõpuks Istanbuli uuel lennuväljal, mille töölesaamine on juba pikalt edasi nihkunud. Lennud Atatürki lennujaama peatuvad kella kahest 6. aprilli öösel.

Boeing 737 MAXi seitse vaprat eelkäijat

Läinud nädalatel kogu maailmas kardetavasti igaveseks maa peale kamandatud MAX pole tsiviillennunduse ajaloos esimene omasugune. Aviation Safety Networki analüütilises aruandes on kirjas seitse lennukitüüpi, mis on taevalaotusest (ajutiselt või lõplikult) alla tagandatud. Esimene oli Constellation pärast 1946. aastal toimunud treeninglennu nurjumist. Siis DC-6 (1947) fataalse tulekahju tõttu pardal. Comet kaotas pikaks ajaks lendamise litsentsi aastal 1954. Pärast pikka vaheaega tabas sama saatus DC-10 tüüpi lennukeid. 1982 tuli pilvede pealt alla tuua venelaste kolmemootoriline JAK-42. Augustis 2003. aastal kukutati globaalse lennunduse kiire krahvinna Concorde (s.t ta kukkus Pariisis alla, aasta oli 2000) ja viimasena (2013, ajutiselt) Dreamliner, mille akud kippusid liiga tihti plahvatama, kuid mis on siiani Boeingu müügihitt.

Berliini Ritz Carltoni kulukas iluduskuur

Marriott sai valmis Berliini monumentaalse Ritz Carltoni hotelli kapitaalremondiga, mille peale kulus 40 miljonit eurot ja mille uus interjöör peaks peegeldama „1920. aastate glamuurse Berliini vaimu“: palju marmorit, vask-käsipuudega avarad trepid, hiiglasuur kaminasaal ja kristall-lüht­rid. Iluravist taastunud hotell esitleb ka uut restorani Pots (viitega hotelli asukohale Potsdamer Platzil), mis viljeleb „klassikalist Saksa kööki tänapäevase varjundiga“. 910ruutmeetrises ballisaalis hakkavad tulevikus toimuma Berliini Filmi­festivali peod ja muud pidulikult tähtsad galaõhtud.

TAP kutsub seikluste otsijaid Guineasse

Portugallased on alati maadeavastajad olnud ja rahvuslik lennufirma TAP jätkab truult seda traditsiooni. Alates 3. juulist lennatakse Lissabonist 3 korda nädalas paljudele absoluutselt tundmatusse Guineasse. Eksootiline Conakry on firma 11. sihtkoht Aafrika mandril, kuhu TAP on endale soliidse krundi alla ehitanud. Guineasse reisimiseks on vaja viisat ja on soovitus end enne vaktsineerida lasta.

airBalticu uus mugavusteenus

airBaltic teatas, et lubab reisijate käsipagasil nüüd kaaluda kuni 12 kilo, kui lendaja 8,99 eurot juurde maksab. Vähemasti Tallinna lennujaamas ja äraantava pagasi osas on airBaltic tuntud suure pedantsuse poolest: pagasigramme vaadatakse valvsamalt kui dieedisõltlane vannitoakaalu. Pisut enne jõule hakkab Läti firma toimetama talviseid hooajalende Tallinnast heliseva muusika pealinna Salzburgi. Võib-olla lubab siis mõne uue lisamaksu eest juba ka kelgu käsipagasisse võtta?

REISIDIILID

AirBaltic lennuk CS300

LEVEL: edasi-tagasi säästulennud Pariisist Pointe-à-Pitre’i lennujaama Guadeloupe’il alates 197 € septembrist novembrini. skyscanner.fi

TAP: edasi-tagasi lennud Helsingist Lissaboni kaudu Conakrysse Guineas alates 314 € augustist veebruarini. tripair.com

CONDOR: ühe suuna lennud Riiast Malesse Maldiividel alates 140 € koostöös airBalticuga Frankfurdi kaudu üksikuil päevadel aprillis.
condor.com