Uue valitsuse kriitikud märkasid, et Keskerakonna, Isamaa ja EKRE valitsusleppes on sees Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse toetamine, aga mitte ühtegi sõna Gruusia kohta, kellelt Venemaa võttis 11 aastat tagasi jõuga ära Abhaasia ja Lõuna-Osseetia.

Ekspress sahistas juba märtsis, kuidas uue valitsuse moodustajad kohtusid välisriikide suursaadikutega ning Gruusia saadikul tekkis küsimus, miks on juttu Ukraina territoriaalse terviklikkuse toetamisest, aga mitte Gruusia omast. EKRE esindaja olla seepeale öelnud, et muidu poleks tekst A4 lehe peale ära mahtunud.

Ajaloolise tõe huvides märgime, et Gruusiast polnud juttu ka praeguse valitsuse koalitsioonilepingus. See paber mainis üksnes, et „Eesti toetab Euroopa Liidu ja NATO ühiseid poliitikaid, mis on suunatud Ukraina suveräänsuse kaitsmisele ja territoriaalse terviklikkuse taastamisele“.

Akadeemik pelgab süvariiki?


Majandusteadlane Nassim ­Nicholas Taleb (pildil) teatas eelmisel nädalal Eesti Ekspressi korraldatud konverentsil „Julgus teha teisiti“, et tal pole kavatsust hakata Eesti e-residendiks. „Kas ma tahaksin, et saaksin New Yorgis teha kõiki asju elektrooniliselt? Vastus on: Hell no!“ teatas teadlane. „Valitsus saaks mind siis ju veel rohkem kontrollida. Valitsused olid head siis, kui nad olid ebakompetentsed. Nüüd aga suudavad valitsused palgata üha paremaid IT-mehi.“

Islandlased töötavad rohkem kui eestlased


Eestis levib jutt, et vaba tööjõudu pole kusagilt võtta. Aga siinne seis pole kõige hullem. Jõukaid riike ühendava OECD statistika ütleb, et 15–64 aasta vanuste tööhõive oli aastavahetuse seisuga kõige suurem Islandil – 85,5 protsenti. Järgnesid Šveits (80,3), Rootsi (77,9), Holland (77,8), Jaapan (77,3), Uus-Meremaa (76,9), Saksamaa (76,3) ja alles kaheksandana Eesti (75,8). OECD riikide keskmine näitaja oli 68,6 protsenti.