Mooste mõisas toimus 3.–4. mail 20. korda Mooste Elohelü festival. Vana-Võromaa ja Setomaa laulikud panid püsti võimsa hõimupeo. Kohustuslikku lugu, paarirealist Võromaa viisikatket töötlesid muusikud Tallinnast, Pärnust, Türilt, Rootsist, Prantsusmaalt, Lõuna-Eestist. Oli mitu imelist omanäolist muusikaelamust: Oopus oma mitmekülgsuses, Must Bass Läks Üle Tee – oma esituslustiga, Saaremaalt Küi oli minu edetabelis esimene, tahan teid veel kuulata. Küi tulebki Seto Folgile! Jess!

TEATER

Võru ja Seto teatrielamusi saab Tartust („Kirvetüü“, kirjutas Ott Kilusk, lavastab Ain Mäeots) ja Tallinnast („Põud ja vihm…“ (pildil), kirjutasid Madis Kõiv ja Aivo Lõhmus, lavastab Priit Pedajas). Ühelt poolt kõlab mu armas verekeel vahel isegi Pariisis, aga nii ei saa teatrikülastajad osa Lõuna-Eesti ilust, maitsetest. Sääski on muidugi linnas vähem. Treski küünis, Vabarna Jalmari tiiva all ikka Taarka Pärimusteatri noored etendavad tükki „Vanahunt“. Kaegõ no todagi!

PUUD

Hingestavaim kunstielamus on viimasel ajal olnud Meelis Kihulase „Kummardus Ants Viiresele“. Viirese „Puud ja inimesed“ oli mu lemmikraamat põhikooli ajal. See raamat õpetas mind nägema puid kõigis nende varjundites. Meelis Kihulane on kõik puuliigid, teabe nende kohta eraldi kaunitele stendidele kujundanud ja kõikvõimalikke meie rahvusliku puutöö esemeid valmistanud. Meisterlikult tehtud esemed ja väga õpetlik näitus. Tuletame meelde, et ega Haanjamees omal ajal metsa müünud palkidena – ta müüs piipude ja vokiratastena. Puud vähem välja, raha rohkem sisse!

RAAMAT

Raamatupoodi pääsen Obinitsast harva, kuid õnneks avaldavad meil külainimesed ka häid raamatuid. Naabrinaine, seto pitsi ja seto muinasjuturaamatuid avaldanud Terje Lillmaa kirjutas oma suguvõsa käest kuuldud ja paljujutustatud muinaslood raamatusse „Õnnõotsja. Õnneotsija“. Imeline raamat. Paralleelselt seto ja eesti keeles. Tõepoolest lugege. „Õnnõotsjat“ täiendavad haaravalt Epp Margna illustratsioonid.