Uue peaprokuröri otsijate suust kõlab võimaliku kandidaadina äsja pensionile läinud riigikohtuniku ­Eerik Kergandbergi (66) nimi. Ekspress uuris Kergandbergilt, kas keegi on talle peaprokuröri kohta juba pakkunud. „Penskaritervitus Montenegrost. Matkarajalt,“ vastas Kergandberg e-meilitsi. „Lühidalt: seni veel paraku mitte. Aga kas peaksin kartma?“

Saadik Laidrelt oodatakse imet

Rahvusarhiiv palus Moskva suursaadikul Margus Laidrel hankida koopia Otto Tiefi (1889–1976, pildil) kohtutoimikust. Eesti ajaloolastele seni tabamatu Tiefi toimik asub Venemaa riikliku julgeolekuteenistuse FSB arhiivis. Tief moodustas sügisel 1944 enne Nõukogude vägede saabumist iseseisva Eesti Vabariigi valitsuse, mille eest ta pandi vangi.

Kõvad juristid võtavad mõõtu

Riigikohtus kandideerib vabale kriminaalasjade kohtuniku kohale kuus inimest. Nende hulgas on Anti Aasmaa (advokaat, presidendilt armu saanud eluaegse vangi Anatoli Nikolajevi kaitsja), Laura Feldmanis (riigiprokurör, süüdistaja Tallinna Sadama protsessil, pildil), Sten Lind (Tallinna ringkonnakohtunik, mõistis maksukuritegudes süüdistatud Henry Kallase osaliselt õigeks ), ­Juhan Sarv (Tartu ringkonnakohtunik, tegi õigeksmõistva otsuse Tartu Milli kohtuasjas) ja Heili Sepp (Viru maakohtunik, uuris prokurörina Reformierakonna rahastamist, pildil). Võitja selgub oktoobris.

Isejuhtiv buss kardab puuoksi

Ümber Kadrioru pargi tiirutav isejuhtiv buss on liinil juba juulikuust saati, kuid aeg-ajalt tuleb ikka ette kentsakaid vahejuhtumeid. Septembri esimesel nädalal jäi buss ühe Mäekalda tänava maja ette seisma ning tagaaknal asuvale tabloole ilmus kiri, et nüüd juhitakse seda käsitsi. Järgmiseks astus bussist välja reisisaatja, murdis ära paar oksa maja aias kasvavalt puult ning kobis siis oma postile tagasi. Seepeale leebus ka buss ning otsustas, et nüüd oksad teda enam ei sega.

Eriline vändagängster

Ekspressile anti teada Tallinnas mitu aastat laianud donžuanist, kes tõmbas õnge armastust otsivaid jõukaid keskeas naisi – roosisülemid, muskelautod, armutõotused... Mõnikord aga kadus mees ära. Ühele valetas, et käib vahepeal Norras ehitamas, järgmisele aga, et peab aeg-ajalt õel külas käima. Leidus veel kolmas ja neljaski naine, kokku pettis suslik „ootamatute kulude katteks“ välja mitusada tuhat eurot. Mees jäi aga haledalt vahele, kui tema ohvriteks langesid kaks sõbrannat.

Tele2 internet sai ka täis

Juuli lõpus kirjutas Ekspressile üks Tallinna lähistel elav Elisa klient, kes oli hädas katkeva ja aeglase internetiga. Tookord soovitas Elisa tehnik kliendile minna üle hoopis Tele 2 kasutamisele – sel pidada olema vähem kasutajaid ja mastidel ülekoormust ei teki. Klient nii tegigi. Rõõm kiirest internetist jäi aga üürikeseks. Tele2, kes reklaamis ennast Ekspressi sahinaga ning soovitas üle tulla, astus sellega ilmselt ämbrisse. Igatahes kadus kliendil masti ülekoormuse tõttu internet nüüd sootuks. Huvitav, kui seekord kohale kutsuda Tele2 tehnik, siis millist operaatorit küll tema soovitab?