Kalavabrikut M.V. Wool esindav vandeadvokaat Allar Jõks saatis eelmise nädala neljapäeval veterinaar- ja toiduametisse teabenõude küsimusega, kas amet saab kinnitada, et M.V. Wooli tehasest väljuvad kalatooted on ohutud. Ta palus esitada põhjused ja tõendid, kui amet arvab vastupidist.

„Arvestades teema olulisust ja vajadust kiiresti taastada avalikkuse usaldus Eesti kalatööstuse ja kalatoodete vastu, palume teabenõudele vastata viivitamatult,“ lisas Jõks. Ekspress kirjutas möödunud nädalal, et M.V. Wooli toodetest leiti sama tüvega listeeriat, mis põhjustas viimastel aastatel Euroopas mitme inimese haigestumise ja surma. Suri ka kaks eestlast.

Automudelikütus oli hoopis salaviin

Maksu- ja tolliamet leidis Ülo (68) kodust 77 liitrit kahtlast alkoholi. Ülo ütles, et ta ostis tehnilist piiritust alates 1971. aastast ning kasutas seda automudelismis kütusena. Pärast tehnikaringide sulgemist 2002. aastal jäi piiritus edasi tema kätte.

Ekspertiis tuvastas, et leitud alkohol kuulub toidugruppi. Uurijad Ülo juttu ei uskunud ja tegid mehele alkoholiseaduse rikkumise eest 300 eurot trahvi.

Tallinna linnavalitsusse kuulub hiinlane?

AIVAR RIISALU: Linnavalitsus töötab eesti keeles.

Pärast seda, kui Eesti Ekspress läinud nädalal sahistas, et Tallinna linnavalitsuse venekeelsetel liikmetel on omavahel lihtsam suhelda vene keeles, luges abilinnapea Aivar Riisalu Facebookis üles linnavalitsuse rahvusliku koosseisu. Ta teatas, et tema (Aivar Riisalu), Eha (Võrk), Mihhail (Kõlvart) ja ­Kalle (Klandorf) on eestlased ning ­Betina (Beškina) (pildil) ja ­Vadim (Belobrovtsev) „ühe targa rahva“ esindajad. Riisalule tundus, et „ainuke venelane on ­Andrei (Novikov), aga seda on raske tuvastada, sest eesti, prantsuse ja inglise keel on tal laitmatud, viimasel rahvaloendusel pani ta endale rahvuseks hiinlane ja keegi isegi ei protesteerinud“. Riisalu kinnitas, et linnavalitsus ei tööta vene keeles.

Eestis ei saa kliimamuutusi käega katsuda

Keskkonnaministeeriumi eelarve- ja strateegiaosakonna nõunik Kairi Pääsuke teatas riigikogu keskkonnakomisjonis, et „Eestis pole kliimamuutused nähtavad ega käega katsutavad“.

Kitt ohverdati jälle

Swedbank teatas esmaspäeval, et lõpetas töösuhte Eesti haru peadirektori Robert Kitiga. See uudis eelnes panganõukogu esimehe ­Göran Perssoni neljapäeval-reedel toimuvale Eesti-visiidile. Persson nimetati ametisse jaanipäeva eel. Vahetult enne seda eemaldati Kitt juhatusest – tookord veel „ajutiselt“.