Omavalitsuste ühinemiseks on vaja mõlema poole nõusolekut. Selleks on aga vaja korraldada rahvahääletust, kommenteeris Vitsut. Tema sõnul hõlbustaks valdade liitmine Tallinnaga vajalike otsuste tegemist.

Nn Suur-Tallinna idee on vana idee, millest rääkis omal ajal ka ärimees Jüri Mõis, kui ta mõnda aega Tallinna linnapea toolil istus.

Teise eelnõu kohaselt lõpetavad praegused linnaosad tegevuse ning linnaosavalitsustest kujunevad linnavalitsuse piirkondlikud osakonnad.

"Kokkuvõttes tähendab see linna kui tervikorganismi tugevdamist. Valitsemise asemel keskendume senistes linnaosades, tulevastes osakondades, elanike teenindamisele. Liitumiskõnelused naabervaldadega on aga valglinnastumisest tulenev paratamatus - oleme niikuinii kümnete niitidega seotud," märkis Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.

Täna toimunud pressikonverentsil rääkis Vitsut, et linnaosade asendamisel territoriaalsete teenindusosakondadega lisanduksid praegusele kaheksale linnaosale veel kaks - Ülemiste ja Kadriorg. Haldusreformi eessmärkidena nimetas Vitsut valitsemiskulude kokkuhoidu umbes kuue protsendi võrra, linnajuhtimise politiseerituse vähendamist ja tallinna linna elanike paremat teenindamist. Tema väitel pole hirmu, et inimesed peaksid hakkama käima Vabaduse väljakul omi asju ajamas.

Vitsuti hinnangul läheb haldusreformi läbiviimiseks aega viis kuud.

Isamaa ja Res Publica Liidu Tallinna piirkonna juhatus taunib pealinna valitseva Keskerakonna tegevust oma võimu tsementeerimisel, kohkumata sel eesmärgil asumast likvideerima linnaosasid ja laiali saatma linnaosa elanike esinduskogusid, teatab Delfi.

IRL on nõus sellega, et senised linnaosavalitsused, mis meenutavad rohkem parteikontoreid ja poliitbroilerite inkubaatoreid, tuleb kujundada ümber poliitikavabadeks teenindusbüroodeks. Küll on IRL resoluutselt vastu linnaosade ja nende halduskogude kaotamisele.

„Kõhklemata sülitada põlistallinlaste kodukanditundele, üritab Savisaar & Co paaniliselt „päästa" enda jaoks sügisesi kohalikke valimisi," märkis IRL Tallinna piirkonna juhatuse liige Ken-Marti Vaher. „Välja kujunenud identiteediga linnaosad, nagu Pirita, Kristiine ja Nõmme soovitakse ohverdada Keskerakonna valimisvõidu altarile. Samas pani Vitsuti jutt linnaosade juhtimise depolitiseerimisest ehk kümnete keskerakondlaste lahtilaskmisest seda öeldes muigama isegi Vitsuti enda."

Tallinna sotsiaaldemokraatide juhi Jaak Juske sõnul on tervitatav võimalike liitumisläbirääkimiste alustamine Tallinna naaberomavalitsustega ja pealinna ülisuurte halduskulude vähendamine, vahendab BNS
"Samas on Keskerakonna sellekohaste algatuste tegelikuks eesmärgiks hoopis muu - kindlustada iga hinna eest oma võimumonopol Tallinnas. Ettepanek asendada kiirkorras senised kaheksa linnaosa umbmääraste osakondadega on kantud linnapea Savisaare hirmust kaotada sel sügisel võim pealinnas," märkis Juske.
Tema sõnul annaks Tallinna jõuga muutmine üheks valimisringkonnaks Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele võimaluse koguda hääli üle linna.

 

Elanike arv liidetavates omavalitsusüksustes:

Harku 6975
Saue 7454
Saku 7464
Rae 8173
Jõelähtme 5235
Viimsi 8705
Maardu 16549

Võimujaotus üksustes:
Harku IRL
Saue KE
Saku RE
Rae KE/RE
Jõelähtme RE/IRL
Viimsi IRL
Maardu Konstitutsioonierakond