ÜRO hoiatab viirusel on potentsiaali kasvada pandeemiaks, kuid samas ollakse maailmas väga hästi ette valmistatud säärase haiguspuhanguga tegelemiseks. Juba on valmis pandud viirusevastased ravimid ning lennujaamades teostatakse reisijatele tervisekontrolli.

Mehhiko tervishoiuminister Jose Angel Cordova ütles, et riigis on seagrippi nakatunud nüüdseks juba 1614 inimest, sealhulgas on ka 103 surmajuhtumit.

Ameerika Ühendriikides on seni tuvastatud 20 haigusega nakatunut. Võttes arvesse suurt sisserändajate arvu just Mehhikost, on arvata, et USAs kasvab haigestunute hulk oluliselt.

Kinnitatud andmeil on seagripiga nakatunuid leitud ka Kanadast. Hetkel uuritakse, kas haigus võib olla jõudnud juba ka Hispaaniasse, Iisraeli ja Uus-Meremaale. 

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel võib praegu leviv seagripi viiruse vorm muteeruda ja muutuda seeläbi inimesele palju ohtlikumaks.

WHO paneb riikidele südamele, et need jälgiksid tähelepanelikult, kas nende elanikkonna seas esineb gripi või kopsupõletiku sümptomeid, mis pole aastaajale omased. Eriti valvsad soovitatakse olla just nooremapoolsete tervete täiskasvanute suhtes.

Seagripp levib põhiliselt läbi köha ja aevastamise. Inimestel soovitatakse pesta sagedaselt käsi ja aevastamise ning kohimise korral kasutada suu varjamiseks salvrätikut.

USA ravimikompanii Baxter taotleb hetkel WHO-lt viiruse näidist, et hakata välja töötama uut vaktsiini.

Seagripi leviku kaart

Sümbolid:
roosa - kahtlustus
lilla - kindel
ilma punktita - surnud
kollane - muu haigus


View H1N1 Swine Flu in a larger map