Reps on üks neist kunagise Siim Kallase valitsuse ministritest, kes partei lõhenemise ajal 2003 jäid truuks Savisaare juhitud Keskerakonnale. Kevadises intervjuus Ekspressile kinnitas ta, et lahkujad ei kutsunudki teda endaga kaasa. "Tõenäoliselt see seltskond leidis, et meie hulgast mõned ei ole piisavalt tugevad."

Läinud nädalal kerkis Reps uudistevoo keskpunkti hoopis oma Venemaal Mari Eli vabariigis Vene riigitelevisiooni uudistesaatele antud usutlusega. "Ma olen siin esimest päeva. See, mida ma nägin, on suurepärane. Faktid, mida ma nägin ja faktid, mida ma lugesin kodus, nad ei ole väga sarnased. Võib öelda, er kodus me näitasime olukorda veidi kehvemana. Aga siin nägime, et koolid tehakse lahti, inimesed loovad kultuurisidemeid, keel on, võimalused on, kui ainult huvi on. Ma ütleksin, et meil on vähe täpset infot sellest, ning on hea, et ma siia sõitsin."

Vene televisioon tõlgendas seda kui üldist heakskiitu Marimaal toimuvale ning kriitikat sealse olukorra kajastamise pihta Eesti meedias. Peaminister Andrus Ansip ütles, et seda avaldust on kasutatud mari rahva vastu. Koju naasnuna esines Keskerakonna välissekretär Reps avaliku patukahetsusega, ning tõdes, et on langenud Vene propaganda ohvriks.

Paari kuu eest pälvis haridusminister Reps tähelepanu, kui möönas aastate eest tudengina Inglismaal illegaalset töötamist. Võimalik järeldus kahe juhtumi põhjal: tegu on poliitikuga, kes on võimeline tehtud vigu tunnistama.