Taal paneb maa värisema

Kunagine Hoiupanga juht Olari Taal (53), keda vahepeal visalt ka Res Publica “omanikuks” nimetati, võtab avalikult harva sõna. Aga siis ka põhjalikult. Kolmapäevase EPLi artiklis nõudis Taal Eesti inflatsiooni piiramiseks krooni revalveerimist (sic!) ning muid karme rahandusmeetmeid, nagu avaliku sektori palgafondi külmutamine.

Meetmete vajadust põhjendades osundab Taal muu hulgas The Economisti mõjukat ajakirjanikku Edward Lucast, kes kinnitas läinud nädalal EE usutluses, et ei maksa loota, nagu läheks siin “teisiti” ja nagu majandusreeglid miskipärast Eestis ei kehtiks.

Taalile omistatakse selliseidki Eesti majanduselu klassikaks kujunenud mõttekäike, nagu “Vastu tuult pole mõtet pissida – algul on küll soe, aga pärast külm ja märg” ning “Loll ja tema raha lähevad ruttu lahku”. Viimase leiame täpsemal kujul ühest Taali artiklist 1997. aasta lõpul: “Kus on palju raha ja vähe mõistust, sealt läheb raha varsti ära, ning kus on palju mõistust ja vähe raha, sinna tuleb varsti raha juurde.”

Olari Taalile kuulub ka lause “Loll, aga rikas on see Eesti riik”, mille peale toonane rahandusminister Mart Opmann kirjutas vastu, et “pankurid on nagu kärbseseened”.

Elevandipull saab maja

Tallinna loomaaia elevandipull Carl (kolib suvel uude majja, mis asub emaelevantidest eraldi. Carl on sama Lõuna-Aafrika elevant, kelle hambavalule (kihvavalule) ja selle ravimisele elas Eesti kaasa mõne aasta eest.

Tallinna ekslinnapea Jüri Ratase sõnul oleks võinud ka riik elevandile maja ehitamist toetada, praegu kulub raha ehituseks linna eelarvest.

Nutikas orav

Erakondade valimiskulude aruanded toovad ikka päevavalgele huvitavaid üksikasju. Näiteks selgub, et Reformierakonda kuuluv tuntud lauljanna ­Marju Länik (49 on osanud valimiskampaanias raha välja andmise asemel seda hoopis teenida. Ning seda võistleva partei arvel.

Isamaa ja Res Publica Liit maksis Länikule valimiskampaania raames esinemise eest vabariigi aastapäeval 24. veebruaril
12 500 krooni.

Länik on Reformierakonna liige 2003. aastast, ta on Tallinna volikogu liige ja kogus Riigikogu valimistel Tallinnas Mustamäel 201 häält.