Briti konservatiivide partei värsket esimeest David Cameroni (39) võrreldakse Briti ajakirjanduses avalikult praeguse peaministri, hiljuti Tallinna külastanud leiboristi Tony Blairiga.

Võrdlused jõuavad välja sinnamaale, et Cameroni peetakse noorema põlve Blairi koopiaks. Eriti veel seepärast, et mehe ülesanne konservatiivide (tooride) seas on täpselt sama mis Blairil omal ajal Tööparteis: kaasajastada erakond, suurendada toetuspinda ja näidata rahvale, et ollakse pärast pikka vaheaega valmis võimule tõusma.

Konservatiivide uus esimees on oluline valik sellepärast, et partei reformide õnnestumise korral võib David William Duncan Cameron hõlpsasti olla pärast järgmisi valimisi Briti peaminister.

Tegemist on kõrgklassist pärit mehega, kes õppis kuulsas Etoni eliitkolledžis ning seejärel Oxfordis. Väidetavalt on ta kauges suguluses kuninganna Elizabeth IIga.

Parlamendis on uus parteiliider töötanud vaid neli aastat, mis on sellisel kohal üpris lühike aeg.

Poliitilistelt vaadetelt hinnatakse Cameroni pigem mõõdukaks kui karmiks konservatiiviks.

Rebane jänesejahil

Meelelahutusärimees Peeter Rebane asub vähemalt tuleva kevadeni vedama Tallinna Euroopa 2011. aasta kultuuripealinnaks nimetamise projekti.

"Tallinnal on vaieldamatult parimad võimalused saada tõepoolest Euroopa kultuuripealinnaks," teatab Rebane.

Jääb üle kuulda, mida arvab sellest Rebase rivaali Laine Jänese juhitud Tartu. Jänes tegi detsembri algul Pärnu Postimehes avalduse, et Tallinna pidanuks valiku esimeses voorus kõrvale jätma, ning austava rolli eest tulnuks võistlema jätta Tartu, Pärnu ja Rakvere.

Jänese avaldus pälvis end mitme Tallinnaga seostava kultuuritegelase avaliku pahameele.

Kultuuripealinna valik tõotab ka kujuneda priskeks poliitiliseks tüliõunaks ja kauplemise objektiks Toompeal: valik tuleb teha Reformierakonna (Tartu) või Keskerakonna (Tallinn) vahel.

Piiritu avameelsus

Soome tuntud filmirežissöör Aki Kaurismäki andis põhjanaabrite ajakirjale Voima hoogsa poliitikateemalise intervjuu, milles saavad oma jao põhjalikult kätte nii kohalikud Soome võimutegelased kui ka laia maailma poliitikud.

Näiteks saab pasunasse Soome endine sotsiaalminister Sinikka Mönkäre – Kaurismäki teatab, et "Mönkäre on nii loll naine, et tundub, nagu oleks kogu Soome rumalus kogunenud ühte inimesse". Eriti pahandab režissööri eksministri toetus riigi viienda tuumaelektrijaama ehitamisele.

Euroopa Liit? Kaurismäki: "See on saatana väljamõeldis ja kui sellele veel lisada Soome poliitikute lamba kombel tegutsemine, siis varsti on meil saunas kiivri kandmise kohustus."

Ameerika ja Venemaa? Kaurismäki: "Ühendriikide sõjamasinat juhib psühhopaatide kari, kes tuleks kiiremas korras vedada Haagi rahvusvahelisse kohtusse. Kahjuks valitseb ka Venemaad psühhopaat, kes aga on loogika mõttes intelligentne. Ma ei tea, kumb on halvem."

100 aastat kureuurimist

Neli teadlast on kirjutanud monograafia, mis võtab hulga fotode, jooniste ja eri organisatsioonide kogutud andmete abil kokku sookure sajandipikkuse uurimisloo Eestis. Raamatut esitletakse neljapäeval Maaülikoolis.

Eesti Looduseuurijate Selts, Ornitoloogiaühing ning Põllumajandus- ja Keskkonnainstituut ning nende eelkäijad on lindu uurinud juba sada aastat ning Maaülikooli andmetel on sookurg esimene linnuliik, kes Eestis pälvinud nii pikaajalist ja põhjalikku teadlaste tähelepanu.

Uuringutele on kaasa aidanud ka sakslased, kelle rahastamisel kaardistati esimest korda Eesti sookure rändeteed.