Juhuslik mööduja poleks esmaspäeva hommikul Harju tänaval napsipoe ees kindlasti osanud oodata kohtumist mugavasse vabaajarõivasse riietatud Venemaa peaministri Mihhail Fradkoviga. Aga rangelt tumedat kandvad turvamehed tõmbasid tähelepanu ning panid uudishimuliku pilku teritama. Oh oleks siis fotoaparaatki käepärast olnud!

Pühapäeval Eestisse Läänemeremaade Nõukogu tippkohtumisele saabunud Fradkov muide on esimene Vene peaminister, kes taasiseseisvunud Eestit oma külaskäiguga austab.

Järva-Jaani autode varjupaik

Juba pühapäeval, kui innukas Järva-Jaani vabatahtliku tuletõrjeseltsi liige Tuve Kärner oma maavalduste piiril vanade Vene masinate näituse ehk nagu mees hellitavalt ütleb – “autode varjupaiga” – avas, olid esimesed huvilised kohal. “Ei teagi, kustpidi see info nii kiiresti välja tuli,” imestab Kärner. Rivis on juba praegu 87 vana ja unikaalset masinat, mis “Emexi poiste käest on päästetud”.  

Miks? Eks ikka sellepärast, et huvilised saaksid vaadata, mis ja kuidas.

Edaspidi soovib Kärner panna iga eksponeeritud auto juurde väikese infotahvli – kust masin pärit ja milline on olnud selle elukäik enne "varjupaika" jõudmist. Lisaks on kavas rajada lähedusse grillimiskohad ning mõne vana bussi saaks kohaldada  mõnusaks ööbimispaigaks. “Siia võiks tulla selline mõnus vaba aja veetmise koht,” räägib Kärner.

Küsimusele, kas autohuviliste voorid kodurahu häirima ei kipu, vastab Järva-Jaani mees, et seni on käinud küll väga mõnusad ja asjatundlikud inimesed.

Praktiline külg on autode varjupaigal veel. Nimelt on rivvi seatud masinad isand Kärneri maavaldustele ka aia eest.

Ülbe Kirkorov ja Vene press

Vene ajakirjanike liit otsustas boikottida tuntud estraadilõvi Filipp Kirikorovit. “Mitte ridagi Kirkorovist!” kõlab ajakirjanike üleskutse. Pressi sedavõrd äärmusliku otsuse põhjustas paari nädala tagune skandaalne pressikonverents Doni-äärses Rostovis, kus Kirkorov vastuseks ühe naisajakirjaniku küsimusele viimase ropu sõimu saatel saalist välja ajas. Täpsemalt võib skandaalist lugeda aadressil: http://www.newsru.com/cinema/10jun2004/kirk_boycott.html.

Kirkoroviga, kes teadupoolest on Vene estraadidiiva Alla Pugatšova STRONG> abikaasa, on olnud probleeme ka Eesti ajakirjanikel. See oli 2000. aastal, kui Kirkorov enne Tallinna kontserti toimunud pressikonverentsil staaritses. Kohal viibinud Molodjož Estonii ajakirjaniku Ella Agranovskaja sõnul jäi Vene estraaditäht hakatuseks pressikonverentsile 40 minutit hiljaks. Vabandamise asemel asus ta kirglikult ajakirjanikke siunama. “Rääkis, kuidas ei talu ajakirjandust,” meenutab Agranovskaja.

Kui siinsed ajakirjanikud ütlesid, et täht võiks neid ikkagi nii palju austada, et õigel ajal pressikonverentsile tulla, Kirkorov solvus, tõusis püsti, lõi jalaga ukse lahti ning lahkus.

“Ma arvan millegipärast, et see tema käitumine on PR-trikk. Ta tahab endale tähelepanu tõmmata," arutleb Agranovskaja, lisades et viimasel ajal ei sära Kirkorovi täht estraaditaevas enam nii erksalt kui aastaid tagasi.

Tubli, Katrin!

Üheksa aastat püsis naiste 200 m jooksu Eesti rekord 24.16 püüdmatuna. Pühapäeval lõpuks ometi jooksis noor ja andekas sprinter Katrin Käärt Bulgaarias Plovdivis toimunud võistlustel uue tippmargi - 24,14.  

Puuk!

Vastik putukas nimega puuk on agar. Puukidega edasi kanduvad haigused borrelioos ja entsefaliit on tänavu esimese viie kuuga löönud viimase viie aasta rekordi. Tervisekaitseinspektsiooni andmeil oli tänavu mai lõpuks jäänud borrelioosi 58 ning entsefaliiti viis inimest, kirjutab Postimees.