„Kuna „Ülemiste tüdruk“ osutus linnakus väga hästi toimivaks ja menukaks, siis hakkasid Ülemiste City arendajad mõtlema uute seinamaalingute peale. Kavandeid on aasta jooksul laual olnud väga palju,“ räägib Kadri Uus kaasaegse kunsti veebikeskkonnast NOAR. „Et asjaga operatiivsemalt edasi minna, võttis Mainor Ülemiste AS kampa NOARi, kuna arendajale meeldis meie idee, et teose autoriks võiks olla mõni professionaalne Eesti maalikunstnik. Otsustati Maarit Murka kasuks.“

Murka teosel „You are not alone“, mis hakkab kaunistama suure laohoone üht seina, hõljub kiivrit kandev tüdruk kosmoses planeedi Maa kohal, teine kiivris naine lennutab paberlennukeid, seda kõike mitme eri sinise tooniga maalitud taustal. „Minu lähteideeks oli lennujaam, sest see on aken, mille kaudu Eesti välismaailmaga suhtleb,“ kirjeldab kunstnik. Ülemiste City arendaja Mainor Ülemiste AS üheks eesmärgiks ongi lennujaama, Ülemiste järve, Ülemiste Keskuse, T1 Keskuse ja Ülemiste City sulandamine terviklikuks ja mitmeotstarbeliseks linnaruumiks. Üks viise selle tegemiseks on avalikku linnaruumi loodav kunst. „Ülemiste City keskkonna arendajana otsime ideid, millega keskkonda rikastada ja huvitavamaks muuta. Linnakus töötab pidevalt juba üle 7000 inimese ja valdav osa neist IT-firmades. Kunst vanadel tehaseseintel mõjub inspireerivalt ja pakub vaheldust,“ räägib Margus Nõlvak, Mainor Ülemiste ASi juhatuse esimees.

„Tahtsin, et visuaal oleks lapselikult mänguline, seetõttu ka paber-, mitte päris lennukid. Piir on taevas – ülipositiivne ja lootustandev mõte sellest, et kõik on võimalik, kui vaid ise soovida ja tahta oskad. Ja taevast liikusin juba kosmosesse, kuigi ka see pole tänapäeval enam teab mis kõrgus, arvestades, et sinna müüakse juba tuusikuid ja inimesed end peatselt kosmoses sisse seavad. Eks siis lastelastel on kunagi hea naerda, et näe, millest te omal ajal unistasite,“ kirjeldab Maarit Murka. „Kiivrite kohta on ka palju küsitud. Esiteks on kiiver tuttav tegelane juba minu varasemast loomingust. Teiseks ei taha ma konkreetselt kellegi isikut mängu tuua, vaid umbisikuliselt rääkida. Kolmandaks on see minu jaoks ka sümbol inimeste mullis elamisest ja suhtlusest teiste meediumite teel, unustades vahel ära, et kõrval on keegi, kellega saaks palju lihtsamalt suhelda.“

Seinamaalingu kogumaht on 1640 ruutmeetrit, kasutusel ligi 50 värvitooni ja projekti maksumus on 24 000 ­eurot. Põhiteostajad on üle 20 aasta tänavakunstiga tegelenud grafitikunstnik Sänk ja Kaarel Kaasik. „Maarit Murka kujunduse puhul tuleb jälgida stiili ja anatoomiat, et naisfiguurist koer ei tuleks,“ kirjeldab Sänk.

„Mulle meenutab see projekt positiivses mõttes nõuka­aega, kui tehti palju avaliku ruumi kunsti. Kunstnikud olid rakendatud linnaruumi ja muu elu keskele, mitte ei olnud kapi taha peidetud,“ ütleb kunstnik Murka. Tema uus ja seni suurim teos „You are not ­alone“ avatakse Ülemistes juuni keskel.