“19”

(XL Recordings)


Tegelikult ei pidanud ma Adele CDd ju üldse nägema. Laadisin selle alla muusikasaidilt. See oli muusika, mida ei pidanud mõjutama kirev plaadiümbris ega priiskav buklett ega mõjutanudki. Kui ma neid lõpuks nägin, siis oli see allasurutud pruunides toonides, rõhutades Adele ebakommertslikku ja iseseisvat imagot.


Ups – Adele kes? Adele Laurie Blue Adkins, sündinud 5. mail 1988, pälvis Briti kriitikute auhinna juba enne esimese plaadi ilmumist. Meinstriimajakirjad pühendasid Adelele enne tema plaadi ilmumist hulganisti lehekülgi. Teda on kriitikute poolt nimetatud ka uueks Amy Winehouse’iks. Võimas promoaparaat, mis dekoratsiooniks ette riputatud tagasihoidlikkuse õhukese kihi all jõuliselt pulseerib.


MySpace’is ammu kuulsa, päriselus suure hüppe lävel oleva Adele tagasihoidlikkuse teesklemine on sama intrigeeriv kui iseloomulik. Ta püüab ennast mängida väiksemaks, madalamaks ja kõrvalisemaks, ehkki ta muusikaliselt selline kuidagi olla ei saa. Esinenud samas saates juba Björki ja Paul McCartneyga! Tuurinud koos Devendra Banhartiga! See tagasihoidlikkus pole mitte isegi väike valge vale, vaid puhas pettus. Ja selle pettuse tagant vaatab välja noore naise kena ümmargune nägu, mis särab võidurõõmust, sest oma esimese hiti “Chasing Pavements” eest saadud honorariga kavatses ta osta korteri, kuid kulutas raha hoopis Burberry rõivastele.


Adele on muusikaliselt küps nii laulja kui heliloojana. Tema hääl on sügav ja rikas, küpsem ja elunäinum kui Adele ise ilmselt ongi. Lood on debüüdi jaoks iseloomulikud, üritades näidata kogu oskuste paletti – singer/songwriter’i kitarrinäppimine, dzässilikud vabatempod, külmad rütmibiidid, klaverisaatega ballaadid, mitu häbematut raadiopopi hitti, sisemonoloogina arenevate salmiosade ja pikkade viiulirefräänidega, mis lainetavad nagu mõni Wagneri avamäng.


Sama palju kui laulja on Adele näitleja, mängides oma hääletämbritega maha erinevaid karaktereid nagu väikseid mononäidendeid. Ta võib olla naiivne unistaja, winehouse’ilik laaberdaja, dzässilik kavaldaja, suure lava õnnetu armastaja või popi kuninganna. Loomulik ja ehtne igas rollis.
9