“???????? ????????? ??????????”

(Clinical Archives)


Aleksei Borissov ei ole Eesti publikule tundmatu suurus. Moskvalane on esinenud kokku neljal-viiel korral ­HUHil ning Jazzkaarel, sh paar korda etnotroonikaansambli Volga koosseisus.


Legendaarne muusik, kes alustas juba 80ndate alguses ning keda koos Piiteri legendi, kadunud Sergei Kurjohhiniga loetakse maailmas täie õigusega Vene elektroonilise muusika pioneeriks. Ta on paljude ansamblite koosseisus läbinud new wave’i, big-beat’i, industrial rock’i etapid, ning sooloartistina on keskendunud peaasjalikult intensiivse kõlaga helivaldkondadele – konkreetselt on see tähendanud nii minimaalelektroonika, müra, elektroakustilise muusika kui ka industriaalse kõlaga ämbiendi eikellegimaadel rändamist.


Albumi “???????? ????????? ??????????” on välja andnud perifeerset elektroonilist muusikat tutvustav Vene netileibel Clinical Archives, ning album on tehtud kahasse Aleksei Rafijevi – Vene underground-poeedi ning performantsartistiga. Kontseptuaalselt on teos rajatud histoorilis-religioossele alusele – lugu algab Immanueli (Püha Patrick) tulemise ning paganluse allutamisega kristlusele. Edasi rõhutatakse Venemaa messiaanlikku rolli antikristustega võitlemisel. Oodatakse uut maailmalõppu ning ei jäeta kahtlust, kes pärast apokalüpsist peaks uut maailma valitsema hakkama. Volga repertuaari aluseks oleva bõliinatemaatika ning pehmekõlalise elektroonika ühildamisega võrrelduna on “???” märgatavalt kanaliseeritum asi – abstraktse elektroonilise helikeele ning palve vormis religioosse sõna seostamine tungib sügavale hingesoppi ning loob igavikulise meeleolu. Igapäevamuusikast distantseerimiseks igati sobiv helind.
9