“Õiguse jõud”

Sari “Eesti mõttelugu”.

Ilmamaa. 520 lk.


Ants Piip (1884–1942) oli mitmekülgne riigimees, kindel Eesti Vabariigi põhiseaduse hoidja ja demokraatia jutlustaja. Piibu tekste lugedes õhkub meile vastu esimesele vabariigile omast pisut naiivset idealismi, mis aga oli siiras ja üsna ennastohverdav. Piibul oli õnn olla meie riigi sünnitusvalude juures, kuid kahjuks pidi ta välisministrina tunnistama ka vabariigi surma.


“Eesti mõtteloo” sarjas ilmunud tekstikogumik avab meile Piibu olemust kaunis paljutahuliselt. Meie silmade ette kerkib inimene, kes suutis jääda iga hetk riigimeheks ning tunnustas ka oma vastaseid. Diplomaatiline kõrgklass. Oskus, mida meie ajastu poliitikutel kipub kõvasti nappima.

Kuid eks sellisel vangerdusoskuselgi olid omad agad. Kui varasemad raskushetked (Maanõukogu otsused Eesti kasuks, Tartu rahu heitlused) lõppesid 1 : 0 Ants Piibu ja Eesti kasuks, siis 1939.


aasta 28. septembri baaside leping Nõukogude Liiduga lollitas välisministri kompromissioskust.


1940. aasta veebruari alul peetud raadiokõnest “Eesti-Vene rahuleping meie välispoliitika nurgakiviks” (lk 249–254) aimub lootust, et Teise maailmasõja suudame üle elada Nõukogude Liidu selja taga. Asjatu naiivsus, mille eest tuli reaalpoliitiliselt tasuda juba 21. juunil.


Raamat on praeguses ajahetkes kindlasti soovitatav ja aktuaalne riigi sündi silmas pidades. Kuigi oleme harjunud nüüdsel ajal pidama Eesti Vabariigi sünnipäevaks 24. veebruari 1918, jääb Ants Piip päris mitmes tekstis enese juurde, et õige iseseisva Eesti nurgakivi pandi 28. novembril 1917, kui Maanõukogu võttis õiguse olla suveräänne võim Eesti territooriumil.


Kõnekas artikli pealkiri “Eesti riik neli aastat vana (28. nov. 1917 – 28. nov. 1921)” (lk 123).

Raamat avab teeneka poliitiku sõna kaudu meile olulisi tagamaid Eesti Maanõukogust, Tartu rahu tingimistest, põhiseaduste muutustest ja välispoliitilistest suundadest. Siin näeme kompromissirikkaid otsinguid, et Eesti riigil oleks igal hetkel parem ja et ta õigus saaks kaitstud.