Areen ütles: Epliku eelmised bändid on minu meelest jäänud alati pigem katsetusteks (kui paljud meist seda Koera tegelikult kuulasid?). Eliidis aga on muusikalise ambitsiooni realiseerumine, kaleidoskoopiline pop-eepos, mille lõppedes on selline tunne, nagu oleks karusselli pealt maha astunud - adrenaliin on üleval, kerge õhetus näos, kõhus keerab, ja tahaks kohe ühe tiiru veel teha. Eesti Brian Wilson?

(Nädala album 4. aprill)

2. Köök
"Telegramm"
(Mudamusic)

Areen ütles: Köögi esikalbum on sümpaatne ja soe austusavaldus meie Eestimaa looduskaunitele piirkondadele ja vaiksetele kohakestele. Lood nagu "Alam-Pedja" või "Suveks Tõrvasse" tekitavad tunde, et tahaks liblikavõrgu sapakasse pakkida ja mööda tolmust teed sõita tutvuma "Lõuna-Eesti sügavate järvedega".

(NA 19. juuli)

3. Burial
"Burial"
(Hyperdub)

Areen ütles: Burial lagundab keha, aga rituaale järgimata, nõnda, et keha jääb eetrisse, imbub majadest läbi, ehmatab ja käib kodudes. See on Londoni linnaromantism, heliulme, 21. sajandi dub, 21. sajandi jungle, 21. sajandi matused meeltesegastele idealistidele, kes ootavad ennekuulmatut spetsiifilist atmosfääri.

(Areen 2. august)

4. TV on the Radio
"Return to Cookie Mountain"
(4AD)

Areen ei ole veel midagi öelnud: Aeglaselt sulav, psühhedeeliast joobes ja majesteetlikult lainetav soulrock, mis hoiab sisemuses kinni märatsevat tuhandete aastate pikkust igatsust. Sa loodad, et järgmisel kuulamisekorral lahvatab see sealt välja. David Bowie kuulutas nad oma lemmikbändiks ja pääses siia plaadile laulma. Õnneseen.

5. Shelton San
"Spontaneous Black"
(Forwards)

Areen ütles: Eesti müraroki kuningas Shelton San - Valter Nõmm, Tambet Jurno, Andreas Johandi ja Priit Mägi - on sedakorda väga mõjusa väljakutse letti löönud: peaaegu 40 minutit armutut andmist + mõnusalt üle keskmise kuni briljantsed laulud + viimistletud teostus. Tulemuseks midagi, mis naelutab su kõrvad klappide külge, klaasistab pilgu ja paneb iseenesest tukka loopima.

(NA 26. oktoober)

6. Sonic Youth
"Rather Ripped"
(Geffen)

Areen ütles: teinud aastaks 2006 plaadi, mille puhul ei pea neist rääkima motoorsest refleksist ega viisakusest, vaid südamest. "Rather Ripped" on Sonic Youth light, siin on palju õhku, pehmeid kõlasid ja - tähelepanu! - häid ning hoolikalt meisterdatud poplaule. Vastupidi nende vahepealsetele võrdlemisi umbseks tuiamiseks kujunenud albumitele, mida sai silitatud niisama lugupidamisest.

(Areen 25. juuli)

7. Gnarls Barkley
"St. Elsewhere"
(WEA)

Areen ütles: Aga kui nüüd mõelda, kes Gnarls Barkley moodustavad, siis tuleb nentida, et just sellist pommi võiski ju oodata. --- Danger Mouse on nagu hullumeelne kokk, kes viskab ühte patta hapukapsad ja šokolaadi ning katab seapeki vahukoorega. Cee-Lo aga teeb suu lahti ja serveerib seda kummalist kulinaariaimet sellisel moel, et sulle tundub see elu kõige maitsvama kõhutäiena.

(NA 24. mai)

8. The Rapture
"Pieces of the People We Love"
(Mercury)

Areen ütles: Kui mul oleksid kitsas lips, mustad teksad, valged terava ninaga kingad ja kääritud käistega pintsak, oleksid need kohe kapist välja tulnud ning vedanud mind lähimale videodiskole, kus kõik tantsivad nagu Siouxsie või noor Bono - sujuvate õla- ja puusanõksude saatel heidetakse küünarnukkidest kõverdatud käsi küljelt küljele, samal ajal jalalt jalale hüpeldes. Sest The Rapture kuttide tantsupunk, diskopunk, funk-punk või kuidas iganes seda soovitakse kutsuda, on üks parimaid tantsitajaid üldse. Peaaegu nagu uus hauss!

(NA 21. september)

9. Tartu Popi ja Roki Instituut
"Madise margikogu"
(Forwards)

Areen ütles: Veel on TPRI muusikas palju jazz'i. Nii restoran-varietees palgalise vokaal-jazz-ansambli "duubi-duubi-duud" kui tõsisemaid fusion-orkestri manöövreid. Jah, iga õnneküllase trilleldamise kõrvale, mis kõlavad kui soundtrack Tallinnfilmi toodangu kõigile suvistele kaadritele, on neil mõni turskem jazz-rock jämin. Kõike seda hoiab hüpleva ja kleenukese joonena koos armas, kuid seiklusrikas süntesaator ja lauljataride veelgi armsamad hääled.

(NA 25. aprill)

10. Scott Walker
"The Drift"
(4AD)

Areen ütles: Müstilised seosed, vihjed, tihti enamikus teab kelle tsitaatidest koosnevad tekstid, mis avanevad vaid dešifreerimistöö tagajärjel. Võib-olla see asi, mida näiteks Mati Undi puhul nimetati pseudoeruditsiooniks? Raskesti kirjeldatav, teadlikult kummaline sound, massiivsed orkestrid, neurootilised löökpillid ja kitarrid. Sammud trepil, käteplaksud ja "Psst!"-sosistused vahepeal. Dissonantsid ja muutused ängi teenistuses. Üldine aeglus, pikim laul üle 12 minuti. Krüptilistest teadetest väljaloetavad teemad: Balkani sõjad, Mussolini ja tema armukese hukkamine, Elvise surnult sündinud kaksikvend. Refrään "Curare! Curare!". Väga filmilik; ja see on suhteliselt sünge film.

(Areen 1. juuni)

11. Pia Fraus
"Nature Heart Software"
(Seksound)

Areen ütles: Et mitte jätta muljet hea ja halva eristamatusest, tuleb öelda, et ootushorisont puudus Pia Frausi kolmanda stuudioalbumi puhul sootuks. Pia Fraus on liialdatult võttes eesti indie-shoegaze'i Rolling Stones. Nad on osa eesti rock'ist, millel puudub absoluutväärtus, õigemini, nad on selle ainus rivaliteedita kehastus.

(NA 22. veebruar)

12. Arctic Monkeys
"Whatever People Say I Am, That's What I'm Not"
(Domino)

Areen ütles: Mis see on, mis teeb Arctic Monkeysi suhtumise muusikasse erilisemaks kui Franz Ferdinandi oma või muusikalised ambitsioonid erinevaks The Libertinesi omadest? Mida uut nad teevad? Trummimängu nüanssidest ja kitarrihäälestusest ei ole ju mõtet rääkida, eks, niisiis: mis? Natuke bongosid palas "Perhaps Vampires Is a Bit Strong But..."? Siia-sinna peidetud white funk või tükikesed, mis meenutavad proge-metal'it? No kurat! Arctic Monkeysil on lihtsalt väga head laulud!

(NA 7. märts)

13. Mastodon
"Blood Mountain"
(Relapse)

Areen ütles: Vokaalid vahelduvad death metal'i kriisete, hardcore'i plakatliku stiili ja sakraalse laulmise vahel, lood lõpevad harva seal, kus algavad (vedades sind vahepeal lä bi rohtukasvanud radade, mille käänakud on iga kord nagu uued), ja muusika võtab vahel lüürilise taimetoitlase ja vahel vihase tapjalooma kuju.

(NA 14. september)

14. Muse
"Black Holes and Revelations"
(WEA)

Areen ütles: "Black Holes & Revelations" on Muse'i SEE plaat, mis katapulteerib nad superstaarideks. Häbitult retrod elektrorütmid, tumedad refräänid ja vahele nukuarmsad queenlikud ballaadid. Nagu Depeche Mode, kui nad taasavastaks kitarrid, laulukirjutamisoskuse ja Prozaci.

(Areen 16. august)

15. J Dilla
"Donuts"
(Stones Throw)

Areen ütles: J Dilla on ette võtnud ja läbi oma imelise masina lasknud kogu Ameerika muusikaajaloo. Ta modifitseerib algosakeste tasandil country'n'western'it, rock'i, blues'i, psühhedeelset poppi, Frank Zappat, ma ei tea mida imelikku veel ja muidugi ohtralt tavalisemaid kahtlusealuseid: souli, funk'i, jazz'i, The Jacksonsit, Wonderit, Mayfieldi. Tunde järgi keerab Dilla meeleolu abstraktseks, hüpnootiliseks või ekstaatiliselt helgeks.

(NA 15. veebruar)

16. Joanna Newsom
"Ys"
(Drag City)

Areen ei ole veel midagi öelnud: Mis juhtuks, kui haldjas leiaks metsast harfi, sööks hallutsinogeenseid seeni ja hakkaks Krõlovi valmide stiili kasutades ümbritsevat metsaelu kirjeldama? Vastus on see plaat: viis pikka, mitmeosalist jutustust, mille lüürilise pealispinna alt kooruvad välja kõhedust tekitavad lood. Kogu selle barokse meistriteose üheks arranžeerijaks on Van Dyke Parks!

17.-18. Morrissey
"Ringleader of the Tormentors"
(Attack)

Areen ei ole veel midagi öelnud: See on igas mõttes klassikaline Morrissey album. Supermaitsekalt pakendatud iroonilise muige, ent kurbade silmadega lukspoeesia. Tõeliselt aristokraatlik, kvaliteetselt produtseeritud pop-muusika, mis seisab kõrgemal igasugustest retro, revival, nu ja muudest stiilimääratlustest. Huvitav, mida ütleks Johnny Marr selle kohta...

17.-18. Kosmikud
"Pulmad ja matused"
(Viska mulda Records)

Areen ütles: Eesti sugestiivroki lipulaeva kolmandat plaati võib võtta märgina kolmekümnenda eluaasta piiri ületanud muusikutepõlvkonna kasvavast relevantsusest. Sel plaadil kõlavast muusikast, mis ühest küljest piirneb alt-metal'i ja teisest kohaliku kaamos-rock'iga, jääb esimesel hetkel kõrvu kitarrist Andres Vana intelligentne kitarrimäng ja lausuja Hainzi kordumatu hääletämber.

(Areen 12. oktoober)

19.-21. Yo La Tengo
"I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass"
(Matador)

Areen ei ole veel midagi öelnud: USA täiskasvanute indiroki pereisa Yo La Tengo uus plaat ühendab edukalt nende kõik kolm tugevat külge: minutitesse laiali laotuva hüpnootilise drone-groove'i, karvased pop-särtsatused ja ameerika väikelinnade uneleva vaikelu. Selle plaadiga tõestasid nad jälle, et tegemist on bändiga, kellega koos on hea vanemaks saada.

19.-21. X-press 2
"Makeshift Feelgood"
(Skint)

Areen ütles: Omaaegsed inglise house-huligaanid Rocky, Diesel ja Ashley Beedle on keskikka jõudnud. Nende uus, järjekorras küll alles teine album kõlab nagu seisusele ja vanusele kohane: soliidselt. Ei leia me siit teravat ega toorest, küll aga väljapeetut ja madalatempolis t. --- Uue presidendi aastapäevaballi aftekal sobib seda plaati mängida küll, vist.

(Areen 12. oktoober)

19.-21. Flaming Lips
"At War with the Mystics"
(Warner Bros)

Areen ütles: Ühesõnaga, kui sul on muresid, kui sa hoiad kardinad suletuna, sest osa sinu kodustest viirastustest muutuvad päikesest toidetuna suuremaks, siis mida õieti too Oklahoma trio sinu pimedas toas teha võiks? Mööblit ümber paigutada? Just. Teha midagi minevikuliselt kodeeritut uues järjekorras. Täpselt seda nad teevad.

(NA 19. aprill)

Personaalsed esiviisikud

SIIM NESTOR

1. Vaiko Eplik ja Eliit "1"

2. Beirut "Gulag Orkestra"

3. J Dilla "Donuts"

4. Justin Timberlake "Futuresex/Lovesounds"

5. Espers "II"

MART KULDKEPP

1. Taak "Koerapööriöö"

2. And One "Bodypop"

3. Celtic Frost "Monotheist"

4.-5. Mastodon "Blood Mountain"

4.-5. Velvet Acid Christ "Lust for Blood"

ERIK MORNA

1. Vaiko Eplik ja Eliit "1"

2. Lo-Fi-Fnk "Boylife"

3. X-Press 2 "Makeshift Feelgood"

4. Darkel "Darkel"

5. Köök "Köök"

KOIT RAUDSEPP

1. Kosmikud "Pulmad ja matused"

2.-3. Vaiko Eplik & Eliit "1"

2.-3. Wolfmother "Wolfmother"

4. Flaming Lips "At War with the Mystics"

5.-6. Gogol Bordello "Gypsy Punks

5.-6. No-Big-Silence "War In Wonderland"

TRISTAN PRIIMÄGI

1. Joanna Newsom "Ys"

2. Shelton San "Spontaneous Black"

3. Fujiya & Miyagi "Transparent Things"

4. The Knife "Silent Shout"

5. Vaiko Eplik & Eliit "1"

TÕNU PEDARU

1.-4. Rhythm Dr "Tulgu malakas"

1.-4. Ali Farka Toure "Savane"

1.-4. Sparklehorse "Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain"

1.-4. Brightblack Morning Light "Brightblack Morning Light"

ALEKSANDER T. YOSTAFA

1. J Dilla "Donuts"

2. Burial "Burial"

3. Tv on the Radio "Return to Cookie Mountain"

4. Justin Timberlake "Futuresex/Lovesounds"

5. Gnarls Barkley "St. Elsewhere"

RAUL SAAREMETS

1. Burial "Burial"

2. Robert O'dell "Cazelica EP"

3. Skream "Skream"

4. Welcome "Sirs"

5. Sonic Youth "Rather Ripped"

TAUNO MAARPUU

1. Rocketship "Here Comes..The Rocketship"

2. Vaiko Eplik ja Eliit "1"

3. Yo La Tengo "I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass"

4. Sonic Youth "Rather Ripped"

5. Xiu Xiu "The Air Force"

ERKKI LUUK

1.-5. Giuseppe Ielasi & Howard Stelzer "Night Life"

1.-5. Gescom "MiniDisc"

1.-5. Stephan Mathieu & Janek Schaefer "Hidden Name"

1.-5. Donato Wharton "Body Isolations"

1.-5. Beach House "Beach House"

LAURI TIKERPE

1. Vaiko Eplik ja Eliit "1"

2. Yppah "You Are Beautiful at All Times"

3. Guillemots "Through The Window Pane"

4. White Rose Movement "Kick"

5. Bonobo "Days to Come"

RONALD TRUVEE

1. Red Sparowes "Every Red Heart Shines Toward the Red Sun"

2. Isis "In the Absence of Truth"

3. Mono "You Are There"

4. Russian Circles "Enter"

5. Cult of Luna "Somewhere Along the Highway"

MART NIINESTE

1. Psychoterror "Anarhia & Dekadents"

2. Tartu Popi ja Roki Instituut "Madise margikogu"

3. Anti-Flag "Die For The Government"

4. Allan Vainola "Unenäopüüdjad"

5. Sonic Youth "Rather Ripped"

TÕNU KAALEP

1.-2. Johann Johannsson "IBM 1401, A User's Manual"

1.-2. The Rapture "Pieces of the People We Love"

3. Matthew Herbert "Scale"

4.-5. Flaming Lips "At War With the Mystics"

4.-5. Zero 7 "The Garden"

AIVAR TÕNSO

1. Scott Walker "The Drift"

2. A Hawk And A Hacksaw "The Way the Wind Blows"

3. Boris "Pink"

4. Black Ox Orkestar "Nisht Azoy"

5. Beirut "Gulag Orkestar"

ERKKI TERO

1. Vaiko Eplik ja Eliit "1"

2. Trentemoller "The Last Resort"

3. Aluminium "Aluminium"

4. Taak "Koerapööriöö"

5. Köök "Telegramm"

Aasta albumit aitasid veel valida Andri Riid, Martin Jõela, Margus Kiis ja Marek Kallin.

"1" on number 1

Vaiko Epliku & Eliidi album "1" sai seitsmendatel järjestikustel Areeni aasta albumi valimistel kaks korda rohkem punkte kui tabelis järgmine plaat. Raju. Sellist asja pole enne nähtud.

Üleüldse: inimestel, kes on rääkinud, et kodumaine muusika areneb tõusvas joones, on tänavuse albumitabeli kohaselt väga õigus. Sedapalju Eesti plaate ei ole varem 20 parima hulka sattunud. Ja enne kui anname sõna Vaikole, tervitaks selle toreda Eesti muusika aasta puhul ka nende kodumaiste plaatide autoreid, kes napilt või mitte napilt siinse tabeli joone taha jäid: Kalvik, A-Rühm, Rhythm Doctor, Kapusta ja ?, Taak, Barbariz, Honey Power, No-Big-Silence, Bad Apples, Nemos, Soda Effect, Winny Puhh, Allan Vainola, Psychoterror, Agent M ja mitmed teised, respekt!

Palju õnne, Vaiko! Areenis kirjutavad kriitikud valisid Eliidi plaadi aasta parimaks!

Lõpuks ometi. Äge.

Kusjuures nii pika puuga pole ükski plaat seda aastalõpu mängu kinni pannud.

Fantastiline, mul ongi just olnud kolm väga rasket nädalat. Nüüd on kõik positiivse pöörde võtnud. Väga tore.

Ja üldse on Eesti muusikat seekord meil väga palju sees.

No mida ma olen kogu aeg rääkinud - kõige parem musa sünnibki Eestis.

Mis on sinu lemmikalbum aastast 2006?

Uh-hu-huu... Keeruline küsimus. Enamasti kuulan ju vana muusikat. Kindlasti on palju plaate, mis jäävad aga väga kaugele. Tegelikult ikka sedasi, et mu enda sõprade-tuttavate asjad, mis kohe varsti ilmuvad, järgmisel aastal. Väga on mul mõned Jareki (Chalice'i - aut.) asjad hinge peal, Andur, mis ilmub uuel aastal. Aga eks lõppevast aastast oli ka lemmikuid palju: Kapusta ja ? meeldis väga, Köök muidugi, Sethh & Eliit oli vägev. Välismaa kohta on raske öelda - kaasaegne välismaa muusika on mul tagaplaanile jäänud, ei teagi kohe...

Eliidil oli tänavu palju ainulaadseid kontserte - millal siis lubatud live-album ilmub?

Eesti Raadio laseb välja meie "Sinilinnu" (Eliidi esitatud muusikal Raadio 2 saates "R2 Live" - aut.) ja seitsmeosalise süidi "Maailma loomine" (Eliidi sessioon Raadio 2 saatele "Vibratsioon" - aut.), aasta alguses millalgi ja ühel plaadil. Joonistan vaikselt ümbrist praegu.

Live-asju hakkan Mortimer Snerdi alt järgmisel aastal välja andma. Kuidagi raske on live-plaati kokku panna - ei suuda kollektiivselt otsustada, kuidas komplekteerida, mis lugusid valida, kas lasta üks välja või... Materjali on palju. Arvatavasti lõpeb asi sellega, et pean selle ise kokku panema ja saatma teistele kooskõlastamiseks. Jarek on minu juures juba neli korda käinud seda live-plaati kokku panemas, aga kordagi pole me selle plaadiga tegelenud. Viimati lindistasime hoopis 73 minutit mingit imelikku asja, millest ma lõikasin eile õhtul 30minutilise EP kokku.

Jareki Eliidi plaat ilmub oktoobris järgmisel aastal.

Aasta lõpus on paiskunud eetrisse su uus lugu "Armastus päästab maailma", kindlasti üks Eesti popmuusika kõigi aegade parimaid lugusid. Millal me selle plaadi peal saame?

Ega enne ei saa, kui ma pean selle Eliidi teise plaadi nüüd ruttu valmis tegema. 18 lugu on välja valitud ja plaani järgi peaks tulema topelt-stooriga plaat. Räägin siin parasjagu Mart Niinestega läbi, sest mul on iga loo kohta novelli idee, et ta ehk kirjutaks need. Väga keeruline kontseptsioon, ühesõnaga, ma ei teagi, kas ma sellega hakkama saan ja kas viitsin hakkama saada.

Eile õhtul kuulasin sõbra Dr. Love'iga materjali üle ja otsustasime, et uus plaat tuleb parem kui eelmine. Heh-heh-hee! Paistab, et kõik on nii, nagu olema peab.

Nüüd ma saan Areenilt veel medali ja. Vägev värk, nüüd ei saa Jarek mulle enam nina alla hõõruda, et tal on mingi Michael Jackson nukuke ja Areeni aukiri stuudios seina peal. Ta alati ässab sellega, kui ma Tartusse tema stuudiosse lähen, see niigi torkab sealt seinalt mulle valusalt silma ja ta veel kekkab ka! Nän-nän-nää! Jarek on muidugi persevest, aga okei, see selleks.

Üldiselt peaks järgmisel aastal mitu Eliidi plaati ilmuma. Lisaks Jareki omale veel Jakob Juhkami EP. Mul läheb veel viimistlemisega aega, kaks-kolm kuud, aga et ma olen selline albumipede - meeldib pikalt sättida ja nii edasi.

Selge, aitäh ja õnnitlused veel kord.

Aitäh teilegi. Ja rokkige.

Siim Nestor