moekunstnik

Ma nüüd näitan oma kitsast silmaringi… Ma tean neid küll, aga ühtegi lemmikut nagu ei ole. Lemmikmaja on see, kust ma ise pärit olen. Rootsi punane talumaja. Rehielamu, sellel sajandil eesti mehe ehitatud.

Sergei Stadnikov

egiptoloog

Lemmikarhitekt on Imhotep ja hoone astmikpüramiid Sakkaras. Püramiid on kõige täiuslikum arhitektooniline idee. Ta on kõige iidsem säilinud monumentaalarhitektuuri vorm inimkonna ajaloos, varjab oma sisemist struktuuri kõige paremini võrreldes sellega, mida me väljast näeme. Püramiidi puhul on väga selgelt hoomatav, et see hoone on juba teispoolsuses. Ta on piir siinpoolsuse ja teise maailma vahel.

Irina Raud

arhitekt

On palju arhitekte maailmas, kelle looming mulle meeldib. Palju arhitekte igast sajandist, igast ajast alates Vitruviusest. Samamoodi ei saa ma nimetada maja, võib-olla võiks rääkida kohast. Näiteks koht, kuhu mina tahaksin minna oleks Tallinna vanalinn. Mida ma olen vaadanud läbi ajaloo, mis mulle sümpatiseerib, on see, kui hoone ka paarikümne, kolme- neljakümne aasta pärast on huvitav. Ei aegu. Mis tähendab, et ta peaks olema alguses mõnes mõttes konservatiivne, et vastu pidada. Need, mis on väga moevoolus, muutuvad naljakaks. Ka hoone ehituslikud materjalid peaksid olema väärtuslikud. Hoone peaks arvestama linnaruumiga, teiste majadega. Kui on selline koht, kus midagi ei ole, siis võib ise dirigeerida. Üldiselt meeldib, kui maja vaatab paremale ja vasakule.

Ken-Marti Vaher

justiitsminister

Lemmikarhitekt: imetlen kõiki neid, kes suudavad siduda ilu ja otstarbekuse üheks harmooniliseks tervikuks. Lemmikehitis Eestis: Oleviste kirik, mis oli pärast valmimist väidetavalt rohkem kui sajandi jooksul maailma kõrgeim ehitis. Üks parimaid näiteid meie eelkäijate suutlikkusest ja visioonidest. Lemmikehitis maailmas: Cheopsi püramiid kui üks suurejoonelisem ja läbimõeldum säilinud arhitektuurne saavutus maailmas.

Ingrid Tähismaa

Kroonika peatoimetaja

Imetlen funktsionalistlikus stiilis maju. Nõmmel, kus ise elan, on neid 30ndatest pärit funk-pärleid  alles päris mitmeid. Tõeliselt ilus funkmaja asub aga Tartus, selle nimi on Villa Tammekann ja selle arhitekt on Alvar Aalto.

Urmas Paet

kultuuriminister

Lemmikarhitekt: nüüdisaegsetest Peeter Pere. Varasematest Robert Nattus ning Eliel Saarinen, oma Tallinna linna sümpaatsete (kuid kahjuks teostamata jäänud) plaanidega. Lemmikmaja: varasematest Estonia teater, Vanemuise väike maja Tartus Vanemuise tänavas. Miljööväärtuslikest piirkondadest meeldib Nõmme vanem hoonestus ning Kalamaja, kus on säilinud omaaegne hingus.

Reet Linna

laulja ja saatejuht

Esimene nimi, mis mulle meelde tuleb on Vilen Künnapu. Tema loomingut olen ma juba tudengiajast saati jälginud ja see on mulle alati meeldinud. See läheb võib-olla natuke teemast kõrvale, aga mulle väga meeldib, kuidas Eestis renoveeritakse vanu suuri tehasehooneid, tehakse neist läikivad, peegelduvad suurlinnamajad. Meeldib, kuidas vana teenindusmaja, praegune Tallinki hotell on lahendatud.

Tiit Vähi

suurärimees

Ma ei pea ennast selles valdkonnas nii kompetentseks, kuid olen oma objektidel koos töötanud Andres Alveriga, kes on teinud näiteks Pühajärve veekeskuse. Olen tema tööga väga rahul ja pole tundnud vajadust arhitektuuribürood vahetada.

Kalev Keskküla

veinikirjanik

Minu lemmikarhitekt on kahtlemata Ülo Peil, olen temaga kaua ühes klassis käinud. Estimpeksi kontorimaja (Soolalao kõrval) külaliskorteri voodi kõrgusele projekteeritud ümaraken – "et suguakti ajal aknast välja vaadata" (Ü. Peil) – kehastab säravamat arhitektuurimõtet, mida olen kuulnud. Elumajadena meeldivad mulle vist kõige rohkem itaalia palazzod, aga majana tuli esimesena meelde Rooma Pantheon, hea jahe koht.