“Rännak”

Tõlkinud Tiia Rinne. Pilgrim, 2007. 207 lk.


Brandon Bays

“Vabadus on. Vabastage oma piirideta võimed”

Tõlkinud Tiia Rinne. ­Pilgrim, 2008. 254 lk.


Psühhoterapeut Brandon Baysi nimetatakse isikliku arengu õpetajaks. Tema viljeldavast rännaku-meetodist on eestikeelsena ilmunud vähemalt kolm eneseabi-õpikut: “Rännak” (2007), “Vabadus on” (2008) ja “Laste rännak” (2008).


Rännaku-meetodini jõudis autor läbi isiklike kannatuste: kõigepealt avastati tal korvpalli-suurune kasvaja, siis põles maha tema maja Malibu rannal, siis jättis armastatud abikaasa ta maha ja kõige tipuks avaldas armastatud tütar, et on terve nooruse ema võimukuse all kannatanud.


Ühesõnaga: kõik, millest inimese identiteet võiks koosneda, alates armsatest esemetest ja lõpetades armsate lähedastega, võivad sind alt vedada, lakata sind toetamast. Sel hetkel avastab inimene, et tema ümber maad võtnud totaalne tühjus sisaldab endas totaalseid võimalusi. Laste lauamängu-küsimus “kes ma olen” saab uue sisu. Selleks, et endale vastata – ja mitte ühe, vaid saja variandiga –, tuleb oma tunnetele otsa vaadata. See nõuab julgust, aga ka oskusi. Kuidas seda teha, kuidas jõuda iseenese lätteni, mis annab sulle ka elu kõige kriitilisemal hetkel rahu ja turvatunne, seda õpetavadki Brandon Baysi raamatud rännaku-meetodist. Nagu iga meetodit, tuleb ka seda õppida ja harjutada, teha koduseid ülesandeid, eelkõige aga omandada teooria.


Meetodina tundub see olevat eriti fast-food-psühhoanalüüs, “Freud-20-minutiga”. Kes suudab ära seedida ameerikaliku jutlustaja-stiili, see leiab neist raamatutest elujõudu andva sisu ning näeb ehk tunneli lõpus veidike valgust.