Improviseeritud ­kangelaslikkus

Ajalugu:


1924. aasta detsembrimäss oli täis juhuste dramaatikat. Kõigepealt oli see muidugi lootusetu ja ebaprofessionaal­ne ettevõtmine, mis tugines peaorganisaatori, ÜK(b)P KK poliitbüroo liikme ­Grigori ­Zinovjevi hinnangule, et Eesti põeb revolutsioonilist kriisi. Kavas oli rünnata väikese monoliitse rüh­maga ja võim kiiresti üle võtta. Mässujuht Jaan Anvelt oli kavandanud rünnakutes osalema 2000 meest, tänavatele läks tegelikult kõigest 169. Eesti sõjaväest õnnestus värvata vaid viis reeturit.

Kummaline oli aga asjaolu, et kuigi mässuplaan ja rünnatavad objektid olid Eesti sõjaväeluurele teada ning veel 30. novembril arutati, kas mitte korraldada Kristiine heinamaal – kus mässajad tõepoolest kogunesid – haarangut, ei võetud konkreetseid vastuabinõusid ometi tarvitusele. Kardeti, et neid võidakse tõlgendada parempoolse võimuhaaramisena. Ja paistab, et ega mässu puhkemist ikka hästi usutud.

Nii vallutasid ülestõusnud täiesti kaitseta Balti jaama, Postimaja, Rii­gikogu hoone ja Lasnamäe lennujaama. Toompeal oma maja pööningule peitu pugenud riigivanem Friedrich Akelit ei leitud õnneks üles.

Need kergelt vallutatud objektid vabastas Eesti sõjavägi üsna impro­viseeritud kombel. Näiteks ründas telefonikeskjaama hoonet seltskond Eesti ohvitsere eesotsas kindral Ernst Põdderiga, kes pidutsenud hilisööni restoranis Linden. Põdder näidanud siiski üles erilist osavust – tormanud esimesena Postimajja ja lasknud teda trepil varitseva mässaja üle vasaku õla maha. Riigikogu hoone ja Balti jaama tagasivallutamine oli aga mässust ulatusliku artikli kirjutanud Pekka Erelti hinnangul lausa käpardlik. Balti jaamas sai surma kolonelleitnant Helmut Rossländer, kes otsustas isiklikult vaatama minna, kas mässajad ikka jaamas istuvad.

Jaan Anvelt olevat tapnud Telliskivi tänavat mööda tööle ruttava kaptenmajor Karl Sterni.
Toompea vallutamisel sattus leitnant Johannes Ambose juhitud löögirühm mässajate tule alla ja istus niikaua varjunult, kuni kohale saabunud soomusauto mässajad lossist minema kihutas. Uljas, aga amatöörlik oli asi mõlemalt poolt.

Ajaloolane Ago Pajur on oletanud koguni, et armee juhtkonnas oli kommunistide äraostetud isik. Kõige tõenäolisemalt kindral ­Johan Unt, kelle käskkirjale vastavalt tuli mässajate vastu planeeritud aktsioone hakata täitma alles alates kell 16. See viivitus oli arusaamatu.

Kindral Unt sai mässu põhilise mahasurujana vabadusristi. Aastal 1930 langes ta aga mõrva ohvriks, mille tegijat ega motiive ei õnnestunud selgitada. Jaan Anvelt sai oma palga 1937, kui langes koos paljude teiste Eesti kommunistidest mässuosaliste ja -kavandajatega Stalini suurpuhastuse ohvriks.

Vaata lähemalt Pekka Erelt “Verine esmaspäev” (Eesti Ekspress, 25.11.2004)
 
Filmilugu:


On 1924. aasta 29. november. Eesti Vabariik on süvenenud oma igapäevaellu. Noor abielupaar Tanel (Sergo Vares) ja Anna Rõuk (Liisi Koikson) üritavad toime tulla Eesti sõjaväelase ning sidekeskuse töötaja kasina sissetulekuga. Naine on rahulolematu – paarigi terveid sukki pole enam jalga panna. Ja õhtul on ohvitseride ball, mille peamiseks kõneaineks kujunevad taas kord edasi lükatud palgapäev ning kuuldused kavandatavast riigipöördest.

Samal ajal, kui Eesti kõrgem ohvitserkond lõbutseb, rivistatakse piiri taga mehi, eri paikades üle Tallinna varjavad end mässulised ning lihtrahva hulgas töötavad agitaatorid. Ja Kominterni juht Zinovjev (Jevgeni Knjazjev) on saabunud Leningradi, et ürituse niiditõmbajatele alustamiseks signaal anda.

Eesti Vabariigi juhtkond ei ole ähvardavast mässust siiski täielikus teadmatuses – Tallinna garnisoni ülema kindral Undi (Priit Pedajas) kirjutuslaua kohal rippuv linna kaart on konspiratiivkortereid tähistavatest punastest knopkadest kirjuks muutunud, kuid millegipärast mees ei tegutse. Hoolimata pidevalt laekuvatest teadetest miitingute kohta viivitab ta otsustava sammu astumisega.

Ainus, kes tahab tegutseda, on legendaarne kindral Põdder (Tõnu Kark), kuid riigivanem Akel ei võta tema hoiatusi kuuldagi ning kindral Unt sõnaselgelt keelab tal olukorda sekkuda. Purjuspäi puistab Põdder Tanel Rõugule, kes teda ballilt koju konvoeerib, südant, soovitades noormehel sõjaväest lahkuda ning hoopis enne sõda omandatud arhitektiametis kätt proovida. Tanel, kindrali nõuandest julgustatuna, annabki järele Anna veenmisele ning otsustab koos naisega Eestist üldse lahkuda.

Paari ärasõiduhommikul, 1. detsembril, kogunevad Balti jaama õppustele sõitvad ohvitserid. Kuid vaevalt on Tanel jõudnud enne rongile minekut endiste ametivendadega hüvasti jätta, kui algab mäss. Tanel langeb lõksu ning oma mehele järgnenud Anna kohe tema järel. Anna satub pantvangi kommunistide liidri kätte, kellega teda seob ühine minevik, ning Tanel peab võitlema nii vabariigi kui ka oma naise päästmise nimel.

Vaata lähemalt http://www.detsembrikuumus.ruut.com/