“Alice B. Toklase autobiograafia”


Gertrude Steini aegne Pariis oli kirjanike ja kunstnike (Matisse, Hemingway, Picasso ja paljud teised) Meka, ta ise neile võimukas matroon, ka ristiema (kadunud sugupõlv), omamoodi müüt. Alice Toklas oli tema sõbratar, sekretär, majapidajanna, eelkõige aga alaline kaaslane kogu eluks. Gertrude Steini sulega, kuid Alice’i vaatevinklist kirjutatud “Autobiograafia” ilmus 1933. aastal ja on tänini Gertrude Steini loetavaim teos.


Ei tohi muidugi unustada, et ajalooallikana ei pruugi ühe egotsentriku memuaarid alati kõige usaldusväärsemad olla. Eriti mis puutub teda ümbritsenud inimestesse, omaaegsetesse sõpradesse, tuttavatesse, jüngritesse, vastastesse ja vaenlastesse. Nagu teada, oli Gertrude Stein suur meister segadusi tekitama ning tema sõbratar väga osav tõsiasju väljamõeldistega ühte patta panema.


1935. aastal ilmus ajakirjas Transition koguni “Tunnistus Gertrude Steini vastu” (“Testimony against Gertrude Stein”), millele teiste hulgas olid alla kirjutanud ka Matisse ja Braque ning milles väideti, et Gertrude Stein polevat tegelikult sellest, mis tema ümber toimus, ülepea aru saanud! Võib-olla tõesti: Stein on ju Stein on Stein on Stein ja keskel on samuti Stein.