Alljärgnevalt kommentaar ja kokkuvõte aasta lõikes kõige edukamatest lugudest ja plaatidest nendes kolmes edetabelis.

Kelle kõrvad ja silmad ulatusid 2018. aastal vähegi popmuusikani, see teab, et möödunud aasta kuulus nublule. Aasta edukaimate Eesti lugude edetabel vaid kinnitab seda korratud tõde. Kolm kuulatuimat lugu on tema omad, esikümnes on tema lugusid neli ja pool – see on siis, kui arvestada ka nublu ­remiksi duo Öed palast „Rulli Rulli Rulli“ (loo originaal on kohal 17).

nublu juhtis Eesti lugude tabelit eri lugudega kokku 28 nädalat. Kõigepealt tõusis 25. juunil joonelt number üheks „Mina ka“, juhtis kaheksa nädalat, siis tõusis 20. augustil number üheks tema „öölaps!“, juhtis neliteist nädalat (kõige kauem number üks püsimise rekord), kuni 26. novembril tuli nublul välja „tmt“, mis juhtis tabelit aasta lõpuni (ja juhib muide seniajani – hetkel läheb kaheksas nädal).

Aasta kestuselt teine number üks lugu on aga nublu lugude vahel Aropi „Kiki Miki“ – aastal 2017 ilmunud pala oli tabeliliider kokku üheksa nädalat.

Kuna nublu võttis 52 nädalast üle pooltel kordadel esikoha endale, siis sai eri number ühtesid eelmisel aastal üsna vähe. Lisaks juba nimetatutele jõudsid esikohale veel Elina Necha­yeva „La Forza“, NOËPi „New Heights“, Reketi „Nagu täna“, Elina Borni & Jüri Pootsmanni „Jagatud saladus“, 5MIINUSE „Trenažöör“ ja Uudo Sepa „Võitmatu“. Kokku vaid kümme eri number ühte.

Päris korraliku tippmargi Eesti digitabelitest võtab 2018. aastast endale Reket. Kui aprillis tuli välja tema uus album „Rahu“, haarasid plaadi 14 lugu endale Eesti lugude tabelis kõik 14 esimest kohta.

Samal nädalal oli esimese 40 seas veel 7 Reketi varasemat lugu – nii et kokku ühelt artistilt 21 lugu tipp-40s.

Kusjuures Reketi kõige kõrgem lugu aastat kokkuvõtvas tabelis on „Köievedu“. Ilmunud juba aastal 2016 ning möödunud aastal oli „Köievedu“ aastatabelis 40. Tänavu ilmunud Reketi lugudest on aasta lõikes edukaim liidrikohal käinud „Nagu täna“, kohal 12.

Eestlased on üldse tõrksad luusse ja lihasse kasvanud lemmikutest loobuma – aasta 2017 kõige kuulatum lugu NOËPi „Rooftop“ on 2018 arvestuses 16. Ning aasta 2018 digitabeli 33. lugu on Smilersi „Mojito“, mis tuli välja juba 2013. See oli nii ammu, et siis polnud internettigi leiutatud. Vist.

Konkursi „Eesti laul“ kõige edukam lugu polegi aasta kokkuvõttes Elina Nechayeva „La Forza“ (kohal 55), vaid Stig Rästa esitatud „HOME“ (kohal 44).

Singlite tabel on tabel, kus välismaised lood ja Eesti lood on ühes arvestuses. Nii – ja esimene ja teine on jälle nublu. See on muide märkimisväärne ja rõõmustav saavutus: et Eesti lood on konkurentsis välismaiste paladega viimastele ära teinud. Üle-eelmise aasta kokkuvõttes oli kõige tublim eestimaine lugu alles 68. kohal, selleks oli NOËPi „Rooftop“. Üldse mahtus aasta 2017 saja kõige rohkem digitaalselt tarbitud loo hulka viis Eesti artisti lugu. Aastal 2018 jõudis sünnilt eestlaste lugusid esimese saja sekka juba kümme (see on siis Eesti tabeli esikümme kogu rivistus). Oluline kasv!

Ja kui nublut poleks olemas ja keegi poleks teda ka välja mõelnud, ka siis lennanuks üks Eesti lugu aastal 2018 kõrgemalt kui aastal 2017 – NOËPi „New Heights“ on aasta 33. lugu.

Post Malone’i „rockstar“, millest sai nublu järel aasta kolmas lugu, oli kõrgel tabelis ka aasta 2017 kokkuvõttes. Siis oli „rockstar“ aasta teine lugu. Esimene oli tookord Ed Sheerani „­Shape of You“ (aastal 2018 tabelis 50).

Kõige pikemalt viibisid ka singlite paremusjärjestuses esikohal kaks lugu – nii Drake’i „God’s Plan“ kui nublu „öölaps!“ juhtis kümme nädalat tabelit. Nublu saab ka siin jaotuses enda nimele kõige rohkem liidri kohal olemist üleüldiselt – „öölapse!“ kümnele nädalale tuleb liita „Mina ka“ kuus nädalat ja „tmt“ viis nädalat.

Aga eri liidreid oli singlite tabelis rohkem kui Eesti lugude listis. Esikohal käis kokku 14 pala.

Seda tabelit ei pannud nublu kinni ilmselt vaid seetõttu, et ta ei andnud aastal 2018 albumit välja.

Kõige kõvem kodumaine plaat oli Reketi „Rahu“. Ja jällegi on Eesti muusika selles konkurentsis paremini esil kui eelmisel korral – 2017. aasta edukaim Eesti plaat oli 5MIINUSE „Korralik saavutus – aasta plaat“, kuuendal kohal.

Esimese saja kõige rohkem digitaalselt kaubaks ja kuulamiseks läinud albumi hulgas on kokku 18 Eesti albumit. Tunamullu oli neid 17. Aga! Aga, aga, aga – vaid kaks neist 18 plaadist on ilmunud aastal 2018. Need on Reketi „Rahu“ ja Sander Mölderi „TIKS 068“. Kõik ülejäänud on vanemad. Ja kõige iidsem neist Ewert & The Two Dragonsi „Good Man Down“, mis ilmunud sootuks 2009 (kohal 80). Eks see osutab taas sellele, et striimimiskeskkondades toodab edukas plaat sulle veel aastaid mannat.

Reketil on albumite jaotuse edukaimate hulgas kolm eri teost, 5MIINUSEL ja Karl-Erik Taukaril kaks.

Aasta 2017 edukaimate albumite esikümnest on aasta hiljem endiselt esikümnes neli plaati – XXXtentacioni „17“, Post Malone’i „Stoney“, Ed Sheerani „÷“ ja Imagine Dragonsi „Evolve“.

Digitabelis kõige kõvem plaat Eestis aastal 2018, Post Malone’i „beerbongs & bentleys“, oli USAs üleüldises kommertsedu arvestuses aasta kolmas plaat ja Ühendatud Kuningriikides kuues.