Täpipealt nagu nädal tagasi on tabeli kõrgeim uustulnuk Reketi vana lugu – 2016. aastast pärit „Köievedu“. Järgmine uustulnuk taas Reket ja lugu „Teine“, samuti aastast 2016. Siis on tagasi üle TIPP-40 künnise roninud kaks 5MIINUSe lugu ja veel üks vanem Reket. Terves esisajas pole ainsatki sellist lugu, mis poleks tabelis juba varem tiirelnud.

Ja Reketi vanade lugude tõus on endiselt seletatav sellega, et elevus tema ümber kasvab seoses uue albumi ilmumisega. „Rahu“ ilmus nüüd viimasel reedel ära ja tuleval nädalal näeme ilmselt veel rohkem Reketit tabelis. Hetkel jääb tema suurimaks hitiks siis „Köievedu“ ja positsioon 3.

Vaataks veel korra tuimale seisule Eesti lugude tabelis. Võib täitsa kahtlustada, et on vaid teatud hulk artiste, keda inimesed kuulata soovivad. Esimese 40 loo esitajateks on üksnes 14 eri artisti.

Mis tähendab, et iga tabelisse jõudnud artist on seal vähemalt 2,8 looga.

Jaa.

Aga tegelikult on neist 14st ainult ühe looga tabelist 10 artisti. Mis tähendab, et ülejäänud 30 positsiooni jagavad omavahel ära 4 artisti. Ja need on – NOËP, Reket, 5MIINUST ja Arop.

Äkki oleks siin tabelis ka räppar Nublu, kui tema lood oleks ka mujal kuulatavad kui Soundcloudis ja YouTube’is, keskkondades, mille kuulamisstatistikat TIPP-40 tabelid ei arvesta. Nublu võiks Spotifysse, iTunesi, Deezerisse kolida, äkki saaks ühe kangelase juurde.

Kuulatakse teda ilmselt massiivselt. Laupäeva öösel olin tunnistajaks, kuidas Nublu esimesel kontserdil karjus täismaja kaasa alles eelmise nädala esmaspäeval tema Soundcloudi ilmunud lugu „Kassipulma aftekas“.

Värsket välismaist muusikat haarab publik lennukamalt. Singlite tabelis on viis uustulnukat, kolm taastulnukat. Kõrgeim uutest räppar Cardi B „I Like It“.

Singlitabelis on uus esinumber – Calvin Harrise ja Dua Lipa „One Kiss“. Murdis lõpuks Drake’i loo „God’s Plan“ rammu ja hoidis ära ka selle, et Drake oleks saanud kohe otsa järgmise number ühe. Drake’i uus pala „Nice For What“ on jäänud toppama 5. kohale. USAs ja Suurbritannias ponnistas „Nice For What“ end kenasti number üheks.

Albumite jaos on vahelduseks sattunud nädal, kus valdav osa uusi tulijad polegi räpiplaadid. Hoopis popmuusika. Meemistaar Bazzi debüütplaat „COSMIC“ põrutab otse esikümnesse, kohale 9, ning kohal 36 on tantsupoppi eksootiliste vidinatega kaunistav duo Sofi Tukker New Yorgist. Nemad on saanud endale tiivad mitmest Apple’i reklaamist. Nende kuulsaimat lugu „Best Friend“ mängiti iPhone Xi reklaamis, ja lugu „Batshit“ / “That’s It (I’m Crazy)“ leiab kasutust iPhone 8 reklaamis.

Albuminimistu kohale 37 on taas tabelisse tulnud Avicii album „AVICI (01)“, kuue looga salvestis aastast 2017. Selle tõusu taga ei ole veel leinakuulamine, mis saab osaks kõigile siitilmast lahkunud muusikutele-lauljatele, sest tabeli arvestus on löödud kokku enne kurva uudise teatavaks saamist. Kas Avicii ootamatu surm tema muusika kuulamist suurendab, selgub järgmise nädala ülevaates.

Tabelid on koostatud striimimiskeskkondade Spotify, Deezer, Apple Music muusikapalade kuulamiskordade ja iTunesis toimunud lugude ostude põhjal ühe nädala jooksul Eestis registreeritud kasutajate kontodelt.