Kunstnik, keda ootavad enne Veneetsiat ees suured isikunäitused Londonis ja Viini Secessionis, plaanib Eesti paviljonis teha koostööd loomeinimestega nii kunsti- kui muusikavaldkonnast.

Näituse keskmes on üks suur installatsioon, millesse kunstnik plaanib kaasata Veneetsias üliolulise ja omnipresentse elemendi – vee. „Veneetsia kaevud, purskkaevud – tahan luua oma maailma selle maailma sees,“ räägib kunstnik. Eesti paviljon kolib 58. kunstibiennaaliks Palazzo Malipierost Giudecca saarele, kus toimusid 2017. aasta kunstibiennaali ajal Islandi, Portugali, Keenia ja Helsingi ülikooli paviljonide näitused. Eesti näituseks kohandatakse endine paaditehas. „See on väga ambitsioonikas ruum, paneb kunstniku tööle. Giudecca meenutab natuke Pärnut, seal on täiesti oma tempo ja tugev kohalik kogukond,“ kirjeldab Lemsalu, kes käis hiljaaegu uue paviljoniga tutvumas. „Neis ruumides on selline tunne nagu kultuurikatlas, kus luusiks endiselt ringi Tarkovski. Hea energia ja meeletu mängumaa.“

Kunstnik, keda ootavad enne Veneetsiat ees suured isikunäitused Londonis ja Viini Secessionis, plaanib Eesti paviljonis teha koostööd loomeinimestega nii kunsti- kui muusikavaldkonnast, täpne meeskonna koosseis on hetkel veel kinnitamisel.
VENEETSIAS NÄEME! Kunstnik Kris Lemsalu asub uusi kõrgusi vallutama ja rõõmustab 2019. aastal rahvusvahelist kunstipublikut maailma vanimal ja suurimal kunstisündmusel.

Veneetsia biennaali Eesti paviljoni konkursile laekus sel aastal kuus ­projekti. Erandkorras kutsus žürii seekord kaks kunstnikku oma projektidega teise ­vooru edasi töötama. Kahest projektist ­selgitas välja võitja žürii, kuhu kuulusid Berliini KW Kunstikeskuse juhataja Krist ­Gruijthuijsen, Soome kunstikeskuse Frame kuraator Taru Elfving ja Riia kim? Kaasaegse Kunsti Keskuse juhataja ­Valentinas Klimašauskas, kultuuriministeeriumi esindaja Maria-Kristiina Soomre, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse (KKEK) nõukogu liikmed Kaido Ole, ­Sirje Helme ja ­Rael Artel ning KKEKi juhataja ja Veneetsia biennaali Eesti paviljoni komissar ­Maria Arusoo.

58. rahvusvaheline Veneetsia kunsti­biennaal toimub 11. maist kuni 24. novembrini 2019, rahvusvahelise näituse peakuraator on Londoni Haywardi galerii direktor Ralph Rugoff.