“Fleet Foxes”

(Bella Union)


Flaming Lips ja Mercury Rev on uppunud üleprodutseerimise mülkasse? Band of Horsesi ja My Morning Jacketi viimased plaadid vajutasid ülemäära tugevasti pedaalile “rock”? Hidden Cameras ei leia enam meloodiaid üles ja valdav osa ameri­ca­na’st on tuim ning lame? Äkki tõesti...


Sisse astub Fleet Foxes. Ning nende lõpmatult õitsevaid meloodiaid ning päike-tõuseb ja päike-loojub harmooniaid tulvil esimene täispikk heliplaat. Saatus olla Suur Ameerika Indiebänd (nagu kirjanduses Great American Novel) aimdus juba selle Seattle’i viisiku minialbumilt “Sun Giant” (no ma räägin, et päike muudkui tiirutab nende muusikas). Nad on võtnud pillid kätte selleks, et avaldada jumaldamist traditsioonilisele ameerika muusikale – folk-rock’ile, kirikumuusikale, põllumehe lauludele. Sulaselge armastusega helisevasse muusikasse ning imeõrnalt nihutab Fleet Foxes pärandit äärmiselt eepiliseks, justkui vaikivalt barokseks ja õndsalt lüüriliseks.


“Fleet Foxes” on sõna otseses mõttes puhas. Ja ka paiguti väga üksikuna kõlades – nii otseselt (ainult värisev vokaal, ainult kitarripuudutus), kui illusioonide pärast (kostab: rammestunud ja õnnelik reisumees maalilisel mägismaal) – ei ole siin plaadil hetke, kui raatsiks tähelepaneliku kuulamise katkestada, sest iga järgmise hetkega läheb muusika veel kaunimaks, kui oodata oskasid.
9