Umara Kirjastus, 20.04.02.

111 lk. hind ca 40 krooni.


Mõõtmatu valgusareen / mina sündisin talus / Riista peal õitseb ekseem / Valgus on alati valus // Teerada rohtuma peabki / Tähesära muutuma / Siin me teed ei teagi / Sind ei peagi see puutuma (lk 53).

Selles luuletuses peegelduvad luuletaja Jaan Paavle tugevused ja nõrkused, rohkem ehk küll viimased. Paavle on laia ampluaaga luuletaja, kes arbujalikule põhiheliga ühendab moodsaid klassikuid (Rummo, Runnel, Luik), nii et tema luule on igaühele midagi. Olles kahtlemata “tubli eesti luuletaja”, eesti luule põhihoovuses ujuja, jääb tal paraku puudu isikupärast, et suureks tõusta. Minu maitse jaoks on tema luuletused liiga sõnaohtrad ja ainelt triviaalsed. Paavle kõneleb kõigest (kõige kadumisest) ja palju mitte millestki. Lõdvale värsiveeretusele lisandub idamaiselt minimalistlikke mõttesalme ja tähelepanekuid, nagu “Ainus tarkus on armastus”.

Raamatu parim osa on pühendusluuletused (“metatekstid”), kus autor avalikult mõne teise loojaga “haagib”, ja tähendamissõna Gunnarile (Okile): “Eesti energiat peab looma / ikka uuest ja uuesti järelejätmatult.”