Kui Kõusaare varasemad romaanid keerlesid alati peategelase ümber ning neis oli tugev annus autobiograafilisust, siis kolmanda romaaniga astub ta pika sammu edasi. Nimelt jutustab “Alfa” (2011) sellest, kuidas tänapäeva maailmas elav peategelane — 33aastane femme fatale Anna — varjab enda kodus juuti.

Provokatiivne idee nüüdismaailma muutumisest rassistlikuks terrorirežiimiks sai alguse unenäost. “Nägin unes, et varjan oma seinakapis kahte juuti, isa ja poega, ja ajastu oli tänapäev — 21. sajand oma interneti, lennukite, facebookide ja i-phone’idega,” selgitab Kõusaar ise ja tunnistab, et on sellega ehk vindi üle keeranud. “Aga selles mõte ongi — filmis tuleb minu arust pigem volüümi maha keerata, kirjanduses võib aga just juurde keerata. Määravaks osutus see, et kuigi idee sai alguse absurdist, muutus see kõik kirjutamise käigus õõvastavalt realistlikuks…”

Kõusaar ütleb, et on üleüldse astunud oma loominguga “apokalüptilisse perioodi”. Karmide teemadega tegeleb ka tema teine mängufilm “Euroopa psühho”, mille võtted algavad uuel aastal Inglismaal.

“Alfa” väljaandja on Ekspress Grupi kirjastus Hea Lugu.