Delhi, Agra ja Jaipur on vägevad paigad, sest nende kindlustes, paleedes ja hauakambrites elab India kadunud hiilgus ikka veel. Ehkki paleedes pole enam uhkeid pärsia vaipu maas, tuhandeid õlilampe, mis väreleksid seinte peegelmosaiigis, ei ole lõhnalampe, kauneid tantsijannaid, vesipiipe, muusikuid. Ei ole enam peenendunud kunstimaitsega valitsejaid, kelle kireks on ehituskunst ja kes on valmis ühe taevalikult kauni kivimosaiigi pärast sadu käsitöölisi tapma. Kujutlusvõimet on vaja, et kivid elama hakkaksid. Või siis väga head giidi.

Pille: Mul oli üks soov veel täitmata – jõuda reisi lõpuks kuldsele rannaliivale Lõuna-Goas.Võtsin kuulda reisibüroo soovitusi ning valisin viimaseks nädalalõpuks tõeliselt luksusliku hotelli Intercontinentali ketist.

Õhtupimeduses Goa lõunatippu sõites tekib tunne, nagu suunduks maailma lõppu. Mida kaugemale, seda vähem asulaid on tee peal. Ja lõpuks oleme kohal – meie ees laiub tuledesäras ja puhtusest hiilgav paleesarnane hotellikompleks. Territoorium näib nii suur ja piltpostkaardilikult kaunis, et raske on esimesel silmapilgul hoomata kogu ümbritsevat ilu.
Hommikuvalguses ärgates ei pea pettuma. Siia peaks tooma nüüd kõik need kiunujad, kes on jätnud igaks juhuks Indiasse sõitmata, kuna kuulujutud räägivad kõikjal laiutavast mustusest. Vot, palun, kui teile ei meeldi India sellisena, nagu ta on, siis tulge siia hotelli hiigelterritooriumile ja ärge varvast ka väravast välja pistke. Polegi vaja, sest hotelli juurde kuulub ka kahe vookleva jõe vahele jääv ligi kilomeetri pikkune rannajoon.
 
* – Kuldne kolmnurk on populaarne India turismimarsruut, mis sisaldab Delhit, Agrat ja Jaipuri.

Abiks algajale Indias

*Kampsik selga!

Indias näib esmapilgul väga soe ka talvel, aga ära lase end päikesekiirtel ära petta. Põhja-Indias on väga kerge külmetuda, köha-nohu-kurguvalu on karmim kui Eestis. Jälgi reeglit – kui kitsedel on kampsikud seljas, siis tõmba ka sina midagi selga ja kaela ümber.

*Reisi koos lastega.

Ehkki India tundub lastega reisimiseks ebamugav, annab see võimaluse näha India parimat palet. Indialased armastavad väga oma lapsi ja vanemaid, kui sind nähakse koos lastega, tõused sa kohe odavast turistiklassist auväärse lapsevanema seisusesse, sinusse suhtutakse soojalt ja sinu lastesse armastavalt.

*Vali üks või teine.

Mõtle enne reisi läbi, mille peale sa välja lähed. Kui sa tahad säravat idamaareisi, siis lase reis korraldada professionaalsel reisibürool. See ei tule odav, aga India luksus ongi kallis.

Teine võimalus on jälgida india lihtrahva elustiili, sõita teises klassis, süüa koos indialastega, ööbida askeetlikes tingimustes. See on odav ja meeleolukas, kui sa tead, mille peale välja lähed. Halvim on osta odavalt väljamüügilt lennupilet Indiasse kuulduste põhjal, et sama odavat ja mõnusat äraelamist saab ka kohapeal. Ei, sa kohtad seal omasuguseid, kes on kuulnud, et turistidelt annab kergesti raha välja õngitseda, pakkudes vastu kehva teenust või suisa valesid. Pettunud olete lõpuks mõlemad.

*Hoolitse esmamulje eest.

Indialased on esmamulje meistrid. Panustades kõik esimesse kohtumisse, jääb sageli tähelepanuta, et homme on ka päev, kus kõik polegi nii hiilgav, kui alguses välja käidi.

Seega ära looda Indias püsikliendi soodustusele, vaid hoolitse selle eest, et iga kohtumine sinuga oleks kui esimene.

*Kanna kohalikke rõivaid.

Kui oled naine, siis arvesta sellega, et paljude india meeste kujutlus lääne naistest on tekkinud teismelisena salaja pornofilmi vaadates. Kui sa lisad lääneliku napi suveriietusega kütust sellesse lõkkesse, siin ära imesta, et sind koheldakse kui prostituuti. Otsetee hindude südamesse on kanda sari, komplimendid sajavad ja hinnad kukuvad. Lisaks on sari mugav suveriietus ja selle sidumist on lihtne selgeks õppida.