Dothraki allikaks on kuus loomulikku keelt – vene, türgi, eesti, suahiili, inuktituti ja gruusia – ja terve rida kunstlikke keeli. Nagu ma aru saan, võtsite eri keeltest erinevaid, vastavale keelele omaseid aspekte, et luua uus keel. Mida andis dothraki keelele eesti keel?

Ütlen kohe ära, et kõikidest mainitud keeltest on kõige rohkem huvi tuntud just eesti keele kohta. Mind ennast on eesti keel huvitanud juba ülikooliajast peale. Ma õppisin San Diego California ülikoolis lingvistikat ja sel ajal saingi esimest korda üht-teist teada eesti keelest. Dothraki keelt luues tahtsin kasutada seda eesti keele omadust, et nimisõna nimetava vormi teadmisest ei piisa, et osata luua teisi vorme. Selleks on vajalik vähemalt kahe eri vormi teadmine. Siis saab nendest tuletada kõik ülejäänud vormid. Dothraki keeles ei tahtnud ma seda teha aga mitte nimisõnade, vaid tegusõnadega. See oleks eesti keele peamine mõju.

Kuidas on sõnajärjega? Dothraki keele põhisõnajärg on sama nagu eesti keeles: alus-öeldis-sihitis. Kas see on juhus?

Tegelikult küll. Ma otsustasin nimelt sõnajärje osas lähtuda George R. R. Martini raamatutes esinevatest sõnadest. Seal pole dothraki sõnu just palju, aga natuke ikka.

Vist kolmekümne ringis…

Jah. Ja siis mõned fraasid. Nende põhjal tundus alus-öeldis-sihitis kõige loogilisem sõnajärg. Ja nii ma siis mõtlesingi, et raamatule lojaalseks jäämiseks peaksin ma seda kasutama.

Mis te arvate, miks on sellised kunstkeeled nagu haldjakeel või klingoni keel muutunud tänapäeval suhteliselt populaarseks?

Ma arvan, et kõik algab huvist millegi muu kui keele vastu. Inimesi huvitab quenya või sindarin (Tolkieni raamatute haldjakeeled – Toim.), sest neile meeldivad need raamatud või filmid. Arvatavasti võib sama asi juhtuda ka päris keelega. Mõni film või raamat võib tekitada huvi päriskeele vastu. Aga ma arvan, et need, kellele pakuvad huvi kunstkeeled, hakkavad vältimatult tegelema ka loomulike keeltega. See on loomulik areng. Huvi kunstkeelte vastu on pigem uks loomulike keelte juurde.

Kui kaua kavatsete dothrakit arendada?

Praegu on keeles umbes 3000 sõna. Kui ma ei eksi, siis keskmine võõrkeele õppija omandab umbes 8000 sõna. Emakeele kõneleja valdab sõnu vist üle 50 000, ja ma tahaksin dothrakiga töötada seni, kuni sõnavara olekski umbes nii suur.

“Troonide mäng” on telekanali Fox Life eetris alates 8. septembrist.