Selle raamatu autorid, kaks Kanada prantsuskeelsest osast pärit meditsiinidoktorit püüavad kokteilifilosoofiat lahti seletada. Meditsiinile eneselegi on veel mõistatuseks kõikvõimalikud nõiaringid ehk küsimused stiilis, kumb oli enne, kas muna või kana. Kas inimene hakkas suitsetama ja ebaterveid toiduvalikuid tegema stressi tõttu või tekkis stress halbade eluviiside tagajärjel? Kas rasvumine algas sellepärast, et kõhunääre ei saanud enam insuliini tootmisega hakkama või lõpetas kõhunääre normaalse töö õgimise tõttu? Kas kõrge vererõhk on südameveresoonte ummistumise põhjus või tagajärg? Ilmselt ongi mõju kahesuunaline. Juba Hippokrates ütles, et haigus on “keskkonnategurite, toitumise ja eluviiside mõju tulemus”.

Suurem osa raamatust kulub selle näitlikustamiseks, kuidas me ennast haigeks sööme, ja neljandik kirjeldamiseks, kuidas ennast terveks süüa. Parima tulemuse ehk kaitse krooniliste haiguste vastu aga annab kokteili kõigi komponentide muutmine – ainult porgandi närimisest pärast suitsupausi on vähe tolku.

Meie enesehävituslik suhe toiduga – sest seda on esimest korda maailma ajaloos küllalt laia inimrühma jaoks tõepoolest külluses – on evolutsioonilise taustaga. Suhkruarmastus tagas aju töötamise, vastumeelsus mõru suhtes aitas ajal, kui primaadid said kogu toidu taimedest, eristada toorest ja mürgist küpsest ja kasulikust, rasvane toit aga garanteeris vastupidamise järgmise toidukorrani. Nii oleks kasvõi juba mõru maitse meeldivaks tegemine võit meie primitiivsete instinktide üle, nendivad autorid.

Üldisemalt leiavad Béliveau ja Gingras, et haiguste ärahoidmine on hea maitse küsimus! Ei tähenda see ka kõigest keeldumist. Näiteks punases veinis sisalduv resveratrool on sedavõrd tugev antioksüdant, et veini võib hea toidu kõrvale lubada küll. Roheline tee on samuti tarkade jook, ja väga tark on vältida selle joomist piimaga – piimas sisalduv kaseiin ei lase antioksüdantidel korralikult kaitsetööd teha.

Doktorid leiavad, et meie halva ja hooletu toitumise põhjus on psühholoogiline – meile valmistab elevust see, mis tundub kättesaamatu. Supermarketite toiduküllus on teinud toitumisest ebaatraktiivse valdkonna. Automaatse vohmimise tagajärjeks on aga krooniliste haiguste üha sagedasem esinemine.