Mereteedel ­luurega tegelevad KGB ­struktuuriüksused:
  • KGB keskaparaadis tegeles mereproblemaatikaga kolm üksust. Külma sõja ajal rahvusvaheliselt kõige tuntum oli 1. peavalitsus, mis tegeles välisluurega. Teaduslik-tehnilise luurega omakorda tegeles peavalitsuse valitsus “T”.
  • Vastuluure ja siseriikliku julgeolekuga tegeleval 2. peavalitsusel oli selles valdkonnas vähem funktsioone. Tuli hoida silma peal Nõukogude Liidu sadamates maabuvatel turistidel ja välismaa meremeestel, et nad ei tunneks huvi asjade vastu, mis ei ole nende silmadele mõeldud. Kuna aastas käis Nõukogude Liidu sadamates umbes 4500 välismaa laeva, siis tegevust jätkus.
  • Transpordiküsimustega tegeles 4. valitsus. Viimasel merevaldkonnas väljakutsetest puudust ei olnud. Kogu aeg viibis piiri taga üle saja tuhande nõukogude meremehe, kellel kõigil tuli silma peal hoida, et nad ei prooviks “ära karata” ja et vaenulikud teenistused ei saaks neid värvata. Neljanda liini töötaja asus suuremal osal kaubalaevadest ja kõigil välisvetes seilavatel reisi- ja uurimislaevadel, lisaks sellele veel koputajad.
  • Lisaks keskaparaadile tegelesid samade probleemidega liiduvabariikide KGBde ja KGB oblastivalitsuste (UKGB) sama numeratsiooni ja funktsioonidega osakonnad ning muidugi toetasid neid võimaluste piires KGB piirivalveväed.