Kuigi see on vähestele teada, on Ühendemi­raatides kohustuslik omada alkoholi joomiseks isiklikku litsentsi, mida mittemoslemitest residendid saavad taotleda palgatõendi, tööandja loa jt dokumentide alusel. Ilmselgelt pole alkolitsents üldse turistidele mõeldud ja hotellibaarides seda ei küsita, kuid kui turist satub probleemidesse, tõmmatakse sahtlist Musta Notsuna välja litsentsi puudumise kaart.

Asjaolu, et Ühendemiraatides alkoholi tarvitamist rangelt reguleeritakse, ei tohiks tulla üllatusena. Tegemist on islamimaaga. Ent miks peaks alkohol olema pühapäeviti keelatud maailma kõige ilmalikumaks riigiks nimetatud Eesti pealinnas? 12. juunil halduskohus küll Tallinna vastava korralduse tühistas – kohus leidis, et omavalitsusel on õigus alkoholi müüki keelata erakorraliselt, kindlas nädalapäevas aga pole piisavalt erakorralisust –, ent Tallinn tahab kuivasid pühapäevasid nii väga, et kaebas otsuse edasi. “Teeme seda eeskätt elanike tervise ja heaolu nimel, et pühapäeval saaksid inimesed oma perekonna jaoks olemas olla,” on väitnud abilinnapea Martinson.

Kuivõrd hingamispäeva alkoholimüügikeeld eksisteerib jäänukina vaid tugevalt kristliku taustaga paikades, pole Tallinna ristisõjas keeruline aimata soovi meeldida usuliselt aktiivsetele valijatele. Keskerakonna hääled on Tallinnas alati tulnud peamiselt Põhja- ja Ida-Tallinnast. Inspiratsiooniallikana keelati ju ka Moskvas mõne aasta eest alkoholimüük kella 22 ja 10 vahele jääval ajal ning konservatiivid nõuavad Venemaal alkoholikeeldu nii püha- kui laupäevadeks.

Võib-olla oleks Tallinna linnavalitsusel taktikaliselt (ja ka strateegiliselt) siiski kavalam inspireeruda Ühendemiraatidest ja keelata alkoholi müük kõigile litsentsituile. Lubatähte võiks linnavalitsus müüa jällegi neile, kellele perekonnaliikmed vastava loa annavad. Asjaolu, et linn tänavaauke parandada ei suuda, ei muuda katset sadade tuhandete perekondlikke suhteid lappida vähem õilsaks. Turistidele, olgu nad siis Ugandast või Ugandist, võiks litsentse müüa lennujaamas, sadamas ning metropoli sisenevate maanteede ääres. Esialgu ehk seni, kuni Tallinn on veel valdavalt õigeusklik, võiks litsentsile olla kirjutatud mõni piiblisalm, nii ladina tähtedega kui kirillitsas. Näiteks lõik Pauluse esimesest kirjast Timoteosele, milles apostel soovitab: “Ära joo enam vett, vaid kasuta veidi veini oma kõhu ja oma sagedaste põdemiste pärast.”