Roosa tuleviku poole liigub ka Anu Auna “Polaarpoiss” – lugu 17aastasest fotograafist Mattiasest, kelle unistus on minna õppima Berliini Kunstiakadeemiasse. Sisseastumiskatsetel öeldakse talle, et perfektsest käsitööoskusest sellesse kooli astumiseks ei piisa. Mattias peab õppima oma hinge piltidesse panema. Oma tõelise mina otsinguil armub Mattias punapäisesse kaunitari Hannasse. Tootja Luxfilm, produtsent Priit Pääsuke. Prognoositav eelarve küündib samuti üle 15 miljoni. Anul-Priidul on arenduses ka üks projekt. Mihkel Raua bestselleri “Musta pori näkku” põhjal kirjutab Anu stsenaariumi ja Priit on selle projekti peal režissöör, tootjaks Allfilm, produtsent Ivo Felt. Film räägib 80ndate rock-muusikute uskumatust elust Nõukogude Eestis.

Ka Kris Taska “Põgenemine”, uue pealkirjaga “Rikkaks ja vabaks Läänes”, on saanud arendustoetust. Stsenarist on Pekka Lehtosaari, keda meie vaatajad teavad Soome filmi “Pahat pojat” järgi. Filmilugu on inspireeritud Eesti Olümpiakeskusest varastatud mootorpaadiga 1984. aastal põgenenud nelja noore mehe seiklustest, kus hetkeline kuulsus välismaal asendus üsna ruttu kuritegeliku reaalsusega. Kõigi meeste lood oma elust on olnud erinevad, tõde on tuntav kuskil vahepeal.

Kirjandusteoste ekraniseeringutest on töös veel Holger Kaintsi “Lennukivaatlejal” põhinev “Vunderi salavangla”, mille režissööriks plaanitud Hardi Volmer. Produtsent Piret Tibbo-Hudgins, stsenaristiks Toomas Kall. Tallinna lennuvälja kõrval on getostuv aiamajakeste linnak, mille viimased asukad, kunagise salastatud sõjatehase töötajad, elavad omamoodi siseemigratsioonis. Peategelane Vunder sisustab oma aega maanduvate lennukite üleskirjutamisega. Ühel päeval avastab ta, et teda jälitatakse, ja siitpeale üritab ta oma arusaamadele toetudes olukorda selgust tuua.

“Sina minu ainus” on projekt, mida veab Filmivabrik Manfred Vainokiviga eesotsas. See on romantiline komöödia tänapäevastest Eesti inimestest, kes on igapäevase töö ning askeldamise keskel unustanud, mis õieti on oluline ja mis kõrvaline. Peategelasteks on varakeskealine abielupaar, keda töö ning rahateenimine, aga ka isiklikud iseloomuomadused on pannud unustama teineteist ja oma last. Selle all kannatavad kõik, kuid keegi ei mõista õieti, milles on asi. Küsimuseks saab, kas peategelased seda suudavad, ja kas nad oskavad õigesti lugeda märke, mida kokkuvõttes küllaltki armuline saatus neile saadab.

Kuukulgur ei puhka samuti – Jaak Kilmi on lõpuks otsustanud mängufilmi juurde naasta. Koos Andres Keiliga on nad asunud arendama projekti nimga “Jalgpalli ABC”. Sisu järgmine: Andres on pankrotistunud ärimees, kes otsustab pühenduda oma kümneaastase poja Olafi jalgpallielu organiseerimisele. Ühel hetkel on saanud poja jalgpallimeeskonna käekäik ärielus läbikukkunud isa elu peamiseks sisuks. Andres püüab sekkuda kõigesse nii platsil kui platsi kõrval, põhjustades palju segadust ja arusaamatusi kõikides asjaosalistes. Filmi produtsent on Laura Talvet. Eelarve 6 miljonit krooni.

Veel üks madalaeelarveline filmiprojekt on saanud stsenaariumiarendustoetust. Sellest võiks saada Kaupo Kruusiaugu mängufilmidebüüt. “Fassaadi” keskmes on vägivaldne mees ja tema kaunis naine, keda mees terroriseerib nii füüsiliselt kui vaimselt. Angela on üksildane hing, kellel on ainult Arlet. Vaatamata mehe vägivaldsusele on just Arlet see, kes teda mõistab. Mõlemad püüavad abi leida, kuid kohtavad vaid tõrjutust ja arusaamatust. Stsenaariumiga on toeks Jan Kaus. Eelarve pisut üle 5 miljoni krooni. Tootja samuti Allfilm.

Värskelt loodud EFSi madalaeelarveliste debüütfilmide taskust sai arenduseks raha Andrew Bond, BFMi lõpetanud eestivenelane, tuleval aastal läheb see loodetavasti tootmisse. “Maa ründab!” lühike kokkuvõte on niisugune: Tšehhi teleajakirjanik teeb dokumentaalfilmi vähemusrahvustest. Eestis kohtub ta mittekodanikust noormehega, kelle elu on purustanud ksenofoobsed eelarvamused ning õnnetu armastus kohaliku neiu vastu. Filmimise käigus selgub, et noormees ei olegi tavaline muulane, vaid hoopis planeedilt Ruffia saabunud asukate järeltulija. Toodab Allfilm, kes on läbi aastate silma paistnud tudengite ja värskelt lõpetanute edasise filmikarjääri toetamisega.

Ka tudengi-Oscari võitnud Tanel Toomil, kes sama filmiga kandideerib ka lühifilmi-Oscarile, on Eestis üks stsenaariumiprojekt arenduses. Pealkirjaks “Tume vesi” ja sisukokkuvõte on esialgu vaid ühelauseline: “Pärast autoõnnetust varastab Mia haiglast oma ajukahjustusega isa, et talle meelde tuletada, kes ta tegelikult on.” Tootjaks Allfilm. Esialgu jätkab Toom küll tulist tiirutamist ümber maakera, osaledes oma võiduka filmiga “Esimene piht” festivalidel, ja lendab tihti üle Atlandi, et kuulata, mida Ameerika agendil talle pakkuda on.

Anneli Ahven arendab filmi “Deemonid”, mille lavastaja ja stsenarist on Ain Mäeots, kaasstsenarist Toomas Tilk, keda laiem avalikkus teab rohkem räppar Tommyboyna. See on lugu õilsa eesmärgi nimel räägitud valedest, mille abil ehitatakse üles vaimne ja hingeline põrgu endale ja lähedastele. Toodab Kopli Kinokompanii.

Exitfilmi ja Peeter Urbla arendatav “Armastus hammustab vastu” räägib “tragikoomilise loo Jürist ja Marist ja nende ihtüoosi põdevast pojast”. Kui ühes lauses on koos sõnad nagu “komöödia” ja “ihtüoos”, siis tekib peas muidugi lühis.

Selle üle, kas stsenaariumi arendamiseks saab EFSi heakskiidu Artur Talviku produtseeritav ja samuti Priit Jürjensi / Brad Jurjensi lavastatav (vt ka uudist lk 52) järjekordne rahvuslik suurfilm, sedakorda metsavendadest, selgub 11. detsembril, mil EFS teeb oma viimased rahajagamised.

Võib-olla läheb esimesena töösse hoopis Margus Paju käe all Mart Laari ja Mihkel Ulmani stsenaariumi põhjal vändatav ajalooline draama legendaarsest väepealikust, kes 12. sajandil ühendas paganlike eestlaste hõimud maad laastavate ristisõdijate vastu. “Ümera jõel” tootjaks on Nafta Films ja produtsent Esko Rips.

Ka üliedukaks osutunud Margus Karu noorteromaanist “Nullpunkt” soovitakse filmi teha – stsenaristiks on valitud Margit Keerdo, kes kirjutas ka “Klass.Elu pärast” seriaali. Režissööriks Mihkel Ulk, kelle lühifilm “Pihv” näitas hästi oskust näitlejatega tööd teha, ning tootjaks on märgitud kompanii Mustfilm.

Andmed www.efsa.ee