“Isiklik”


Albert Trapeež

“Üleüldine”

Eesti Keele Sihtasutus, 2008. 75 lk.


Eesti ropp- ja protestikirjanduse klassik Albert Trapeež on sedakorda oma luuletused avaldanud koos juhtiva kunstimõtleja Leonhard Lapini omadega ühiste kaante vahel. Nende füüsiline autor on siiski üks, Trapeež on Lapini kirjanduslik teisik.


Nagu pealkirigi ütleb, on Lapin intiimsem, Trapeež ühiskondlikum ja vägisõnalisem. Lapin on nagu Priidu Beier, Trapeež on nagu Matti Mogu?i.


Luuletajana Trapeežist hoopis vähetuntum, on Lapin julgelt ja isiklikult erootiline. “Mitte ainult mu kürb / vaid ka igatsus / tahab sinusse tungida // süda / saadab munandeist / sõnumeid armastusest.” Selline see Lapini armastus ongi – ühtaegu hingeline ja ihuline, napis sõnastuses, lihtsat ja löövat kujundit viljelev. Lapini erootika on eesti luule kohta väga otseütlev, samas puudub tal Trapeeži ropp jämekoomika, see on lihtsalt vahetu ja siiras. Tema tunne näib olevat nii ehtne, et keerukama koega kujundikatet see ei vaja. Luuletaja kõrvaltööna, on tema luuletused siiski kindlakäelised, igati professionaalsed, vahel tajud, et autor ei sea eesmärgiks tingimata täiuslikku viimistlust, purskab poeesiat täitsa vabalt. Andekas on ta igatahes.


Ihulise lembeluule kõrval leidub järelehüüdeid lahkunud sõpradele (paar neist üsna muljetavaldavad), mõttesalme ja juhuluuletusi. Mõni üsna visandlikki ja lihtsakoeline, aga raamatu üldine jõulise armastaja hoiak päästab needki ära.


Trapeež on ühiskonnaelu pahede piitsutaja, kes terve nahaga väljunud “sitastest seitsmekümnendatest” ning löönud nüüd oma poeetilised hambad uue aastatuhande euroliitliku Eesti turja. Kogus leiduvad pikad kakskeelsed poeemid vene torumehest Pariisis ja eesti litsist Londonis varasemast tuntud rõvenaljakas laadis. Sõna saavad ka joodikud ja õrna südamega prükkarid. Trapeeži intiimsemad luuletused on üsna Lapini omade moodi, poliitiline mürakaru oskab ka Loojast, filosoofiast, tähtedest ja kuust mõelda.


Lapini ja Trapeeži tugevused on vahetus, julgus ja löövus, maskuliinne mürgel poeetilise portselani poes.