Asja käivitas DJ, muusik ja plaadifirmat Ulmeplaadid pidav Aivar Tõnso, kes kutsus möödunud suvel koos DJga Alari Orav kokku pisifirmade bosside ümarlaua.

Esialgne idee oli luua kõiki underground plaadifirmade toodangut Eestis tutvustav ja turustav ning omavahelist kommunikatsiooni soodustav “staap”. 

“MUDA põhiline idee on, et see on plaadifirmade keskne. Eesti elektroonilist muusikat leibelite kaudu tutvustav organisatsioon. Arvasin, et võinuks kogu underground-muusika koondada, see oleks kasvanud aga üleliia suureks ettevõtmiseks ja nii oleme praegu elektroonilise muusika peal,” räägib Aivar Tõnso.

Eesmärk oli luua keskkond, mis soodustaks plaadimärkide omavahelist suhtlemist, mis tõukaks seeläbi tagant uusi artiste ja tekitaks juurde võimalikke väikefirmasid. Et uutel kogemusteta tegijatel oleks koht, kuhu pöörduda kasvõi plaatide tirazheerimise küsimuses. Et oleks olemas “kontor”, kes – kui ilmub mõni uus album – korraldab reklaamikampaania ja teavitab sellest ajakirjandust.

“Et paljudel kodus tegutsevatel muusikutel oleks siht silme ees, tunne, et midagi ikka toimub ja saavad julgust koduseinte vahelt kaugemale pürgida,” ütleb Alari Orav.

“Minu arust peaks see organisatsioon kaasa aitama ka sellele, et plaatide ilmumist väärtustataks nii tegijate kui publiku poolt. Et saadaks aru, et iga plaadi ilmumine on sündmus ja et ainult läbi plaatide ilmumise saab Eesti scene edasi areneda,” ütleb Tõnso.

Tõnso esmaste plaanide hulgas oli ainult Eesti sisene tegevus. “Välismaale on kõiki plaadifirmasid korraga pakkuda raske, sest kõik on siiski nii eri nägu leibelid, et välismaale peaks iga plaadimärk ise tee leidma. Mitmed firmad soovisid aga välismaa suunas tegutsemist ja õnneliku juhusena tuli pakkumine MIDEMilt,” lausub Tõnso. 

Igal aastal Cannes’is toimuv ja rahvusvaheliselt kõige olulisem muusikamess MIDEM pöördus nimelt Eesti, Läti ja Leedu kultuuriministeeriumite poole. MIDEM pakkus Balti riikidele ühist ja suuremat esitlust ning iga vabariigi ministeeriumid haarasid sellest võimalusest.

Eesti kultuuriministeerium läks isegi nii kaugele, et otsiti üles DJ ja produtsent P. Julm, kellel paluti organiseerida midagi Eesti elektroonilist muusikat tutvustavat ja anti selleks raha. “Meie kultuuriministeeriumi poolt väga eesrindlik, et otsustati ka meid muusikaks pidada,” ütleb Priit “P.Julm” Juurmann.

Pakkumine sobis imehästi väikefirmade “ümarlauale” ja nii esindas tänavu 23.-27. jaanuaril toimunud MIDEMil Eestit lisaks Paul Hillieri dirigeeritud Eesti Filarmoonia Kammerkoorile (esitasid Arvo Pärdi muusikat), Slobodan Riverile, Hedvig Hansonile ning mitmetele eraettevõtjatele ka P. Julm. Seljakotis kogumik-plaat “MUDA / 2005” B>, millel reas näited kohalike leibelite – Umblu, Kohvirecords, Julm, Lejal Genes, Freaky House, ROTD, Nemos, Ulmeplaadid ja Kuurort – värskemast toodangust.

“Eks kogu ettevõtmise tegevus selgub nüüd lähema poole aasta jooksul, kuid esialgne vastuvõtt oli positiivne. Juba on vastukaja Jaapanist, Saksamaalt, üks Monaca raadiojaam mängis kogumikult muusikat ja meiega on ühendust võtnud kogumiku “Café del Mar” (maailma enimmüüduim ja tuntuim chill-out-muusika kogumik – aut.) koostajad,” räägib Julm.

Lähinädalatel alustab kõigi plaadifirmade tegevust kajastav võrgulehekülg www.mudamusic.com. Netisaidilt saab operatiivselt teada uutest väljalasetest, üritustest, infot artistide ja leibelite enda kohta ning seal peaks tekkima ka võimalus plaatide ostmiseks.

“Kogu ettevõtmine MUDA on väga paindlik, “ räägib ettevõtmise tuleviku kohta Tõnso. “Kõike tehakse olenevalt vajadusest, erilisi kaugele ulatuvaid plaane ei soovi teha.”

P. Julma sõnul võiks MUDA korraldada tulevikus ka ühiseid kontserte Eestis või välismaal ja lisab “Aga kõige parem kui see aitaks Eesti segmenteeritud muusikaringkondades tekitada risthuvi. Et näiteks mõned Ulmeplaadi tegelased sooviksid teha midagi koos hip-hop-artistidega või midagi sellist.” 

EESTI LEIBELITE LÄHIAJA PLAADID JA PLAANID

Freaky House

Leslie Da Bass lõi plaadimärgi Freaky House enda loomingu avaldamiseks ja nii ta ka jätkab. Oodata on uut muusikat LDB-ilt ka tänavu. “Kas üks või kaks haussi või rokki selgub töö käigus,” ütleb Leslie.

Leslie Da Bass: "Väga positiivne on selline ühisüritus iseenesest, koos on asi palju

mahlakam kui üksiküritajatena rabeleda. Otseselt ei looda midagi, lihtsalt levitan oma muusikat igal võimalikul moel. Senini olen just välismaalt saanud väga positiivset vastukaja, see annab lootust."

Kuurort Records

Märtsi alguses tuuritab Kuurort Recordsi vedaja Kaido Kirikmäe viis päeva kui artist Ragatmika Islandil. Ilmumisplaanides on uus Kuurorti kogumik, mil rivis firma artistid ning Islandi sõprade looming, ning salapärase – enda isikut varjava – Kurt Webber’s Pink Bandi täispikk plaat.

Kaido Kirikmäe: “Olen MUDA üritusse positiivselt meelestatud. Mingi tulemus tuleb sellest kindlasti. Ise viin neid kogumikke Islandile kaasa.”

Ulmeplaadid

Kevadel ilmub Aivar Tõnso plaadifirma alt aastaid oodatud debüütalbum tema ansamblilt Kismabande. Samuti Muschraumi esimene täispikk heliplaat. Kokku on Ulmeplaatidel selle aasta sees kavas ilmutada kuus kuni kaheksa albumit.

Umblu

Kodumaiselt kõige edukam underground-firma Umblu kavatseb peagi välja anda rahvusvaheliselt juba tuntud soomlasest drum’n’bass-artisti Pinballi albumi. Helikandjale tuleb lugusid tema varasematelt singlitelt ja päris uut muusikat.

Umblus on töös veel R2 raadiosaate “Tramm ja Buss” kogumik – drum’n’bassi Eestist, Soomest, Inglismaalt - , teine osa Eesti NSV diskot ja funki mänginud kollektsioonile “Back to E.S.S.R.”, uus Chalice’i album, mille materjalist on koos 80 % , ning erinevate produtsentide käe all valmiv lauljatar Sofia Rubina heliplaat. Kaugemates plaanides on veel technomuusik Krecki, räpibänd Kümme Kuud ja ka kauaoodatud Ajukaja sooloplaat.

Umblu üks juhte Raul Saaremets: “Loodetavasti tuleb MUDA kogumiku kaudu meile mõni litsentseerimise pakkumine. Siis saaks firmale raha. Ega Eesti müügist ei ela ju ära.”

Kohvirecords

Kohvirecordsi lähiaja tähtsamad projektid on vanameistrite Barbariz (suvel või sügisel) ja Galaktlan (kevadel) uue kauamängivad. Viimasele eelneb võib-olla ka vinüüli pressitud singel.

Kohvirecordsi juht Hannes Praks: “Mulle meeldib see idee ühe mütsi alla koonduda väga. Kas see kasu toob, ma ei tea, kuid siinsete mirkoleibelite omavaheline kommunikatsioon ja know-how vahetamine on äärmiselt teretulnud.”

Julm

P. Julma isiklikul plaadifirmal on koos uus kogumik “värsket ja andekat jazzmuusikat ning ka eletroonilise ja akustilise suunaga” lugudest. Samuti on varsti väljas moodsa nu-jazz-kollektiivi Broken Time Orchestra (P. Julm ja Taavi Kerikmäe) esimene täispikk.

ROTD

ROTD ehk Eesti tantsumuusika suurimad rahvusvahelised staarid Rulers of the Deep, DJd Meelis Meri ja P. Julm. Meestel on valmis oma esimene kauamängiv ja parasjagu ootavad nad materjali kohta tagasisidet selle väljaandvalt briti leibelilt NRK. Nime ROTD hakkab lähitulevikus kandma ka Julma ja Meri ühine plaadifirma.  

Ceremony Records

Taavi Tuisu aka Dave Stormi klassikalise vokaal-house’I firma ei ole esindatud küll MUDA kogumikul, kuid ühise katuse alla on leibel kutsutud küll. Just ilmus Ceremony alt Stenguni 12-tolline vinüül “Big Fun”, järgmisena lupsatab lettidele Briti/USA artisti Redzone singel “Deep’n’Low”.

Ceremony all tegutseb nüüd deep-tech-kallakuga tütarfirma Cabrio Records ja selle esimeste singlite autor on Dave Storm ise – nimedeall Dave Storm as Blond Bond ja Rockstars

Lejal Genes

Rakvere viljakal tantsumuusikakombinaadil ilmub maikuus kogumik “Higha Collection 5”,millel linna muusikute seni avaldamata lood aastaist 1995-2005. Samuti on töös hip-hop-duo Stupid F & Hash debüütalbum ning Gee & Mista Mobile Riddim plaat ehk siis albumitäis Mobile Riddim-nimelisele rütmipõhjale produtseeritud lugusid, nagu näiteks J.O.C. & Marie-Ange “Love Song”, Tommyboy & Stupid F “Hilisõhtune Chill”,  Dani Rankin “Kesapäiva”.

Lejal Genesi juht Gee: “Sellise koondumisega on lihtsam anda ja saada ülevaadet Eesti “intelligentse tantsumuusika” maastikust.”

Nemos

Lõune-Eesti drum’n’bass duo Nemose endanimeline pisifirma. Sügisel ilmus singel “Kuues meel” ja peatselt trükivad nad valmis Nemose kauamängiva, millel kõlab bändi viimaste aastate seni ilmumata materjal. “Ilmsel aga läbi tänase varjundi. Varjundi, mis peidab sügavaid atmosfäärilisi helisid, ühendatud drum & bass rütmikaga,” räägib Nemose Ülari Niinemägi.

Ülari: "Aeg on töötanud kindlasti meie kasuks, nüüdseks on märksa laiemad võimalused rännata sõltumata asukohast iga kuulaja kõrvu. Kas ei ole see, millest me salamahti oleme unistanud kogu aeg. Jah, unistanud suurelt. Nüüd on  meil kõik võimalused. Nüüd tuleb ka mõelda suurelt."