„Dynamu Bass: Eesti drum’n’bass kogumik“
(Dynamu)

Valik kodumaal toodetud drum’n’bassi kokku ja lahti löödult.

Drum’n’bass oli mõni aeg tagasi haige. Teda olid tabanud ja tõve voodisse vangistanud sündroomid trance, hardcore techno, isegi industrial ja gabber ning üks drum’n’bassi pidu kostis kui kohtupäeva viimane tund. Väga doom.

Paari aasta eest leidsid päiksepaistelisemad saundid ja drum’n’bass taas teineteist. Mängu tulid tagasi ilusamad, kirevamad, erksamad ja lõbusamad helid ning suure osa hea drum’n’bassi kohta kasutatakse täna isegi taolist sõna nagu “soulful”.

Väga oluline, et selle käigus ei kaotanud drum’n’bass ära zhanri jaoks essentsiaalset – võimendatud energilisust. Seda omadust, mis hoiab pingsalt ja pidevalt kuulaja meeltest ja tajudest kinni ning tudiseb koos nendega. Drum’n’bass on küll väga hea muusika selleks, et tantsida kui elektrilöök, kuid seesamane pinge ja energia teevad temast ka ainsa muusika, mis sobib diivanile. Kui kogu lebasklemiseks mõeldud lounge-pahn sööb inimese närvid, sest seal ei toimu midagi, siis koos drum’n’bassiga sohval pikutades juba igav ei hakka.

Paraku ei leia seda enesega viivat innukat energiat kodumaiste drum’n’bass artistide kogumiku “Dynamu Bass” esimeselt plaadilt. Kohati, mõnes loos, on ta olemas, aga enamasti jääb kardina või betoonseina taha aimatavaks.

Parimas otsas on siin Stare suurepärane diskokas “Sunkist”, S.I.N & Godspeedi “Get Me High”, kuhu nad on tirinud Aaliyah vokaalid, ning Leslie Da Bassi kogu plaadi kõige musikaalsem lugu “Deep Deep Deep”. Halvemas otsas jälle Jubei remix Forgotten Sunrise’i laulust “Please Disco-Nnect-Me” – oh kuidas ka ei meeldiks lahtised ja rämeda saundiga bassid, kuid selles loos logiseb midagi totaalselt – ning kogumiku avav 6-Legzi mitte-kuhugi-jõudev, ämbientlik ja live-trummi kõladega “Dive”. Ei täida ta nagu seda hoovõttu rolli.

Seevastu kogumiku osa kaks - drum’n’bass scene’i staaride L.Eazy ja To-Sha mix esimese plaadi lugudest, nende artistide teistest taiestest ning Läti ja Soome külalisesinejatest - töötab jällegi laitmatult. Nad on just selle pinevuse kinni nabanud ja täpselt nagu vaja podisema pannud. (Soomlase Muffleri lugu “Neutron” siin mix-pudrus on muidugi super.)

Üks “Dynamu Bassil” esinev artist rääkis tänavanurgal, et kummalisel kombel kõlavad kõik Eesti kogumikud ühtemoodi. Tõepoolest. Just esimese plaadi ajal meenuvad vanad head aastad ja kõlad 95 ja 96 kui entusiastlikke Eesti underground-muusika kogumikke ilmus robinal. Need toredad ja tihedad ajad võiks siiski tagasi tulla ja juba tulevadki – kuulda on, et kogutakse materjale kogumikule “Vibratsioon 3” ja muid hämaramaid plaane. Ka “Dynamu Bass” võiks kindlasti sel aastal jõuda uue ja parema volüümini.

Esimesele plaadile 5. Teisele 7. Kokku siis 6

Siim Nestor