R & G on Da Bigg Boss Doggi (suure sõnameistri uus hellitusnimi) ettekujutuses uus liik muusikat. Tema enda leiutatud amalgaam R&B – st ja Gangsta räpist. Loomulikult ei kõla see shokeerivalt uuena. Võrdlemisi tuttav uue ja vana soulisousti ning räppimise segu, mis on parasjagu just seda nägu, kes istub produtsendi toolil.

Näitleja, koomiku, pornograafi, isa ja räppari Da Bigg Bossi uue plaadi ülemvaatajad on – oo, tere! – The Neptunes tandem. Kelle jaoks on see esimene lepinguline töö uue suure firma all ja samas ka tagasitulek loomeunest. Nad vajutavad siin Timberlake’i albumilt tuttavat smooth-müts pedaali (“Perfect”, “Let’s Get Blown”) ja leiutame-uue-rütmi-nuppu (“Drop It Like It’s Hot”). Ega eksi.

Ülejäänud plaadi on valmistanud trobikond meistreid. Loodame, et ei kao muusikale ära tegelased, kelle sõrmist on tulnud laulud “A Girl Like You”, “Can I Get A Flicc Witchu”, “Ups & Downs”, “Fresh Pair Of Panties On” ja “I'm Threw Witchu”. Ja, 50 Centi ja Lil’ Joni ausalt öeldes, poleks plaadile oodanud.

Vaieldamatult on “R & G: The Masterpiece”, Snoopi seitsmes album, libeda keelega räpp-hurmuri parim teos pärast G-Funkile jalad alla ajanud debüüti “Doggystyle”. Aga see võinuks veel parem olla. Ning ma ei võrdle seda enda ettekujutusega, millele see teos täpselt ei vasta. Ma räägin millestki veel vastutustundetust, isegi illegaalsest. Sellest “R & G” versioonist, mis liikus ringi enne plaadi ametliku tänavatele jõudmist. See oli lühike, konkreetne, raha järgi haisev, aga väga hea kommerts.

Plaadifirma juhatuse koosolek – ma oletan – otsustas heliplaadi pikemaks venitada, visata NELI suurepärast pala sahtlisse unreleased-kogumik-aegu ootama ning võtta pardale tüütut crunki ja seltsimees 50 Cent. Nüüd on meil liiga kaua mängiv, laialipudenev, päris hea kommerts räpp-album.

Snoop Dogg

“R & G: The Masterpiece”

(Geffen / Star Trak)

Hinne : 7