Mis väljendub eriti hästi Siguse märkimisväärses sisseelamisoskuses igasugustesse värvikatesse tüüpidesse. Peaaegu iga lugu on pildike ühe järjekordse tüüpilise noorepoolse Eesti mehe haletsusväärsest, vastikust või naljakast elust ja mõttemaailmast; olgu selleks kodukootud yuppie (“Kiire elu”), äsja keskealiseks saanud mölakas (“Ka rikkad nutavad”) või pealinnas edukas provintsiprole (“Suurlinna tuled”). Ja nii edasi. Uuendatud kujul leidub albumil veel “Vangla”. Terves oma groteskses panoraamis avaneb Tallinna alamklass plaadi nimiloos. Pigem vahepaladeks on Kurjami enda perspektiivist kirjutatud “Punk sureb vaikselt” ja “Hitleri vaim”. Kuigi tegelikult on viimane võib-olla kõige amüsantsem lugu kogu plaadil ja üksipäini kogu hinnet väärt.

Muusikaliselt on uus album mõnus ja kompetentne meloodiline punk-rock. Selles leidub vähe Kurjami algusaegade amatöörlikku sarmi, aga see-eest on lõpptulemus palju kuulatavam. Põhiline osa selles on tõenäoliselt uuel koosseisul (lisaks Marko Sigusele veel Priit Liiviste ja Madis Aesma). Muusikast kui sellisest meeldejäävamad on siiski need sissevaated Eesti väikese inimese karmi ellu ja linnakultuuri, mis mõjuvad väga ehedalt ja nauditavalt. Ja Sigusel jätkub luuleannet ning vaistu tabavateks tähelepanekuteks piiramatul määral, vähemalt senise tootlikkuse järgi otsustades. Hindamatu etnograafiline materjal! 9

* Kurjami plaadiesitluskontsert Tallinnas toimub reedel 28. jaanuaril Von Krahlis, sündmusel Featuring. Kaasa teevad Pinktool, Monstercöuq ja DJd Robert Kõrvits ja Mihkel Kirss.