Vahel on hea vaadata lapsepõlvepilte. Nukufilm “Ott kosmoses” kuulub eesti kino lapsepõlve, kuigi 87aastaseks elanud Elbert Tuganovil õnnestus see kosmoseseiklus lavastada küll alles neljakümneselt. See oli tema neljas film, aga sel oli suur tuntus tollases N Liidus ja rahvusvaheline läbilöök: eriauhind esimesel rahvusvahelisel kosmonautika- ja astronautikafilmide festivalil Prantsusmaal Deauville’is 1963. aastal. Ja esimesel N Liidu filmi­festivalil aasta hiljem, 1964 Leningradis, ei jäänud kunstivõimu haldajail muud üle kui tunnustada Moskvas võimu nautinud nn keskstuudiote kõrval ka “provintsistuu diost” tulnud Elbert Tuganovit multifil mide esimese au hinnaga, küll kõrvuti moskvalaste filmiga “Ühe kuriteo lugu”.

Sest Ott seostus neile Gagariniga, kes sõitis 1961. aastal kosmosesse. Muide, Deauville’is on festival tänini, ainult et see on nüüd Deauville Festival of American Film.

“Mina ei teadnud Deauville’i festivalist midagi,” meenutas Tuganov. Siis lugesin vene kuukirja “Kino” tagaküljelt värskeid uudiseid, kus öeldi, et film “Kot kosmoses” (kot = vene keeles “kass”) võitis sellel festivalil auhinna.” Järgmisel Moskvas-käigul päris Tuganov aru: “Filmi nimi on Ott ja mitte “kot”, ja tegu on Tallinnfilmi filmiga.” Auhinda talle kätte ei antud. Siis läks Tuganov kino aseministri jutule. “Selgitasin, et meie stuudio võitis au hinna ja teie ei anna seda meile kätte. Ah et nii te siis kogutegi kõigist liidu vabariikidest auhindu, hoiate neid enda käes ja kogute tunnustust. Sedasi ei lähe!”

Tänu aseministri sekkumisele sai Tuganov kätte “väga kena karika ja medali”. Nüüd on auhind Nukufilmi stuudios. “Tollal polnud režissööridel ja autoritel aimugi, kuhu nende fil mid saadeti,” märkis Tuganov.
Ja lisan, et me ei saa vist kunagi kindlaks teha, kui laialt maailma eesti nukufilme hiljem ka müüdi. Sel lega tegeles Soveksportfilm, kel polnud liiduvabariik Eesti ees mingeid kohustusi.

Aga “Ott kosmoses” on iseenesest õpetlik lugu. Üleannetu poiss Ott lahkub koolist, satub startivasse kosmoselaeva juhuslikult ja len dab sama kogemata maa ilmaruumi. Seal kohtab ta kummalisi olen deid ja lõpuks õnnestub siiski – põhjani ärahirmutatult – Maale naasta. Ent seiklused õpetavad teda: asjad, mida ta koolis õppis, tulevad ikka kasuks! Sõnum läheb hästi kokku praeguse haridusreformi kuldajaga!

Reedel, 16. aprillil, kl 17.20 ETV