Niisiis on 17. sajandi alguses mõnda aega Viljandis elanud ja tegutsenud poola päritolu katoliku vaimuliku Dionysius Fabriciuse kroonika ilmumine hea meeldetuletus Poola aja olemasolust. Ühtlasi on soliidses teostuses ilmunud ühe siinset ajalugu käsitleva algteksti väga vajalik tõlge.

Fabriciuse kroonika algab nagu paljud teisedki samasugused (näiteks Russowi oma) aegade algusega – autor ei kirjelda mitte ainult iseenda kaasaega või seda, mida too on otsestest allikatest kuulnud. Fabriciuse Liivimaa jaoks on aegade algus umbkaudu aastas 1158, kui Bremeni meremehed Liivimaa enda jaoks avastasid. Siis loeb autor järjest üles kõik ordumeistrid, nende teod ning nende ajal juhtunu. Ja alles seejärel pöördub ta hilisemate sündmuste poole: umbes pool kroonikast käsitleb perioodi, mis on talle endale tuttavam, täpsemalt aastaid 1495–1610/11.

Arusaadavalt on Dionysius Fabricius vääramatult Poola- ja katoliiklusemeelne. Õieti on ju nii loomulik, et iga kirjutaja – ka tänapäeval – ajab oma asja: lugeja peab sellega ilmtingimata arvestama. Noil hallidel aegadel oli oma poole eelistamine iseenesestmõistetav. Liiati pole Fabricius häirivalt ühekülgne. Kroonika hinnatavamad osad on need, kus Liivimaa sündmusi seostatakse emamaa sise- ja välispoliitikaga.

Tol ajal mõisteti ajalugu sõjakäikude ajaloona. Seda on algusest lõpuni ka käesolev kroonika. Isegi katku ja näljahädasid mainitakse ainult möödaminnes ja niivõrd, kuivõrd nad sõjakäike toetasid või takistasid. Need, kes loodavad saada teada midagi Poola-aegse Liivimaa igapäevaelu kohta, peavad pettuma.

Ent teisalt peab tunnistama, et kroonikat on hea ja hõlbus lugeda. Mingil juhul ei ole see kuivadest faktidest läbinärimine. Fabricius on suurepärane kirjamees, kelle sulg jookseb. Igaüks, kel huvi, saab hea ülevaate umbkaudu 450 aasta pikkusest perioodist, kus sõjad peaaegu ei lõppenudki. Uuema ajaloo kohta on viimasel ajal ilmunud väga palju raamatuid. Varasema aja, ja eriti just Eestit puudutava kohta, mitte nii väga. Ka seda arvesse võttes on Fabriciuse Liivimaa kroonika ilmumine ülimalt tervitatav.