Moedisainer, Eesti oma Gosha Rubchinskiy. Ekspluateerib Ida-Euroopa stiili. Viimase kollektsiooni nimi „Bomchic“ ehk siis kodutu šikk, mis uurib Keskturu piirkonna tänavastiili.

Amsterdam

Linn, kus oluline osa äkilisemast noorest vaimueliidist õppimas käib. Teine oluline piiritagune ülikool näikse olevat kurikuulus Berliini ööklubi Berghain.

Benzokai

Muusik Artyom Astrov, tema varasem alias oli Rin La. Toodab sünget, kummalist, kohati plahvatavat hiphoppi, seisundlikku music concrete’i ja on loonud mitmeid muusikalisi kujundusi. Näiteks Sandra Kosortova näitusele „Precarious State of Mind“ (HOP galerii, 2017), Von Krahli etendustele „Paradiis“ (lavastaja Lauri Lagle, 2016) ja „Paradiis“ (koos kunstniku ja eksperimentaalse muusiku Raul Kelleriga, lavastajad Jana ­Solom ja Ivo Reinok, 2017).

Tema õde on Lolina, üks edukamaid novaatormuusikuid välismaal.

Kuidas, soovib Benzokai, et kuulajad tema muusikat kuulaksid?

„Muusika tegemise juures ma ei tegele küsimusega, kuidas (ja kas üldse) inimene kuulab – see oleks liiga suur ja ebavajalik koorem, mida kanda.“

Booty Powder

Eesti ainus stiilidele footwork, juke ja ghettotek pühendatud pidu. Vanemad inimesed ei suuda selle järgi kindlasti tantsida, sest neil jääb mulje, nagu üritataks neid muuta tossu ja strobode sisse vangistatud põrkepalliks.

Born to Bang

Produtsent ja DJ, kes korraldab peosarja „Kirik“. Valmistab ka ise techno- ja breaks-muusikat ning avaldab seda isikliku leibeli Off-Kilter alt. Vaata ka: off-kilter.bandcamp.com.

Burger Box

Noored klubiinimesed armastavad seda tillukest tänavatoidu joint’i nii kõvasti, et söögikoht ja selle pidaja valiti Underground Dance Awardsil kõrgele kohale kategooriates aasta uustulnuk ja aasta hipster.

BÄM!

Tallinna kõige olulisem drag-pidu. Korraldab Rene Köster, kes on neil õhtutel host, baarmen, esineja, socialité nimega Chloé Lagucci. Muidu pöörase tantsuöö kõrvale on tekkinud ka sõsarpidu – kokteiliõhtu BÄM!: munnisabapidu, kus toimuvad viktoriinid, seltskonnamängud ja väiksemad etteasted.

Vaata ka: Köster, Rene.

Cous Cous Klan

Kinnine ja kulinaarne Facebooki grupp, kus vanemad indie-, trip-hop’i- ja souliinimesed leiavad radikaalset eneseväljendust selles, et valmistavad võimalikult lihtsaid või eksperimentaalseid roogasid ning pildistavad neid. Näiteks kalapulki, pelmeenipastat, Pekingi pardi perseid ja Hemingway võileibu.

DJ Mannekeen

DJ, kes justkui polegi päris inimene. Plaadimängijate taga seisab plastist mannekeen, nuppe vajutavad ja lugusid vahetav inimene tegutseb kuskil laua all või sirmi taga.

Alustas karjääri juhuslikult Kohvik Topsis hüppas peole Femme Fatale esinema tulema pidanud naissoost DJ viimasel hetkel alt ära ja seetõttu pandi pulti baari mannekeen ning teeseldi, et tema ongi DJ.

Uusi esinemispakkumisi tuli robinal. DJ Mannekeen on alustanud ka muusika produtseerimisega, viljeledes tudisevat juke’i ja footwork-i. Luust ja lihast inimene selle taga valmistab ka instrumentaalset hiphopi ja eksperimentaalset ambienti.

Egeru – EKRE anime
Egeru - EKRE anime

Jaapani popkunsti ja Eesti poliitika miksimine sai alguse, kui Iris ­Meemimägi valmistas sõbrannadele kinkimiseks valentinipäeva kaardikesi. Neil oli kujutatud EKRE poliitikuid koos noorte animetüdrukutega või veidi homoerootilisemad teosed, millel Madison ja noorem Helme üksteisele intiimselt silma vaatasid, taustal hullamas nunnud animepoisid.

Iris printis pildid ka värviliselt välja, kuid ei kinkinud kaardikesi kellelegi. Aga postitas ühe pildi Facebooki ja kui üks noormees oli lähenenud talle küsimusega „kas sul on neid meeme veel v?“, lõid nad nende piltide jaoks koos Egeru gruppi.

„See kõik algas tõtt-öelda minu kui tolerasti tahtmisest nende vanahärrade üle nalja heita,“ räägib Meemimägi. „Egeru on põhimõtteliselt vastuhakk. See on mu kõige lihtsameelsem projekt, millele soovin varsti lõplikult joone alla tõmmata, sest tõtt-öelda on see enda aja ära elanud pluss peale ähvarduskirjade mittesaamist kadus ka rush.“

Vaata ka: Meemimägi, Iris; www.facebook.com/ekreanime/.

EKA

Endiselt kõige rohkem mõtteid kõditavate ideedega noorte alma mater.

EKKM

Eks ta ole Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum, kuid nädalavahetuse öiti on EKKM üheks tähtsamaks noorte muusikapidude kohaks.

Endamisi Salamisi

Produtsent, kes tiirleb laial muusikalisel spektril: outsider house, drone, ambient, acid... Ühe tema kasseti, „Poe Dameron EP“, andis välja Moskvas tegutsev weird tantsumuusika firma Isaiah Tapes.

Hall

Kõige uuem põrandaaluse muusika ööklubi Tallinnas. Muusikaliselt peamiselt techno-suunaga, aga klubis on palju dekadentlikke tempe soodustavaid nurgataguseid ja soppe. Püüab Tallinna tuua berliinlikku 24 + tundi pidutsemiskommet. Halli aastavahetusepidu algab näiteks 29. detsembri õhtul kell 23 ja lõppeb 1. jaanuaril kell 11 hommikul. Jõudu tööle!

Helikopter

Vaid aastakese tegutsenud klubi Polümeri aladel, mis tõmbas ligi kogu noort põrandaalust kogukonda. Kavas nii mürisev rock, veider räpp kui pumpav tantsumuusika. Klubi juures tegutses ka tantsukool. Et omanikud kattuvad osaliselt Sveta Baari omanikega, kolisid ka Helikopteri peod uute Sveta baari.

Intenso

Ehk Johanna Tenso. Aktiivne ja armastatud DJ, oluline yolotaja.

Jaapan

Tõusva päikese maa mangad ja animed, waifud ja husbandod, ogar Jaapani pop, kõige abstraktsem footwork-muusika ning moodne vaporwave- ja ambient-koolkond on oluliseks inspiratsiooniallikaks praegustele noortele. Florian Wahl isegi oskab jaapani keelt ja laulab mitmel plaadil jaapani keeles.

Karl Martian

Haruldane linnuke Eesti popmuusikas, kes laulab R’n’B-likke palasid autotune’is. Äärmiselt sünteetilistel taustadel. Umbes nagu tõsisem Florian Wahl. Muusikat produtseerib ise, niisamuti on talle taustu loonud White Gloss, myspacebabe. Koos produtsnet Rasmus777ga on teinud ka poppunki.

„Ma tahan tuua Eesti muusikasse rohkem eksperimentaalsust ja mitmekülgsust, rohkem muusikat väljaspool seda, millega me harjunud oleme,“ ütleb Karl Martian.

Kirik

Pidu, mis toimub pühapäeviti. Peo promootor DJ Born to Bang ­alustas Kiriku-sarjaga kolm aastat ­tagasi, kui naasis kodumaale Berliinist ja oli inspireeritud sellest, et berliinlaste seas on populaarseim aeg maailma parimas klubis Berghainis tantsimas käia pühapäev. Kirik toimub peamiselt privaatse korteripeona, ent tõstab aeg-ajalt pea välja ka avalikes paikades. Võimalik, et järgmine Kirik toimub näiteks klubis Hall.

Esimesed Kirikud algasid pühapäeval kell 12 päeval ja lõppesid õhtul 23–24 paiku, kui naabrid koputama tulid. Nüüd algavad Kirikud pühapäeva esimese minutiga – kell 00 ja kestavad 24 tundi kuni järgmise südaööni.

Muusika spekter on lai, kuid kütterohke: house, techno, trance, ambient, electro, new beat, breakbeat, industrial, EDM, leftfield.

Kolm aastat Kirikuid korraldanud Born to Bang lisab: „Kirikus tantsitakse ja kuulatakse muusikat religioosse pühendumise ja osavõtmisega. Esimesed peod olid mingil määral inspireeritud ka Eleusise müsteeriumidest – korraldati rituaale, üritusel oli teadvustatud transpersonaalne taotlus. Nüüd on vorm vabam, kuid Kirikus käimine on siiski midagi veidi erilisemat kui tavaline pidu.“

Kiwa

Vanameister kunsti-, muusika- ja kirjandusmaailmas, kindlasti üks protokangelasi tänastele vastuvoolu ujuvatele noortele. On tootnud okastraadina vooklevat elektroonikat, industriaalset punki, peab nii filosoofilisemaid kui hämaramaid kultuurialasid kaardistavat kirjastust ;paranoia.

Kopli Couture

Kasutatud rõivaste kauplus, kus ripub ka Eesti värsket moedisaini. Oma viimases reklaamkampaanias kasutasid modellidena põhjatallinlastest uue Twitter- ja Facebook-kirjanduse fenomene Keiti Vilmsi ja Janar Ala. Asub aadressil Kopli 25.

Kopli Vintaaž

Leibeli Kopli pusade ja kasutatud guccide-smuccide kauplus sealsamas, kus öösiti asub Sveta baar.

Korgiklann

Florian Wahli juhitav räppgrupp. Väidetavalt seitsmeliikmeline, aga keegi ei ole neid korraga ühes ruumis näinud, v.a boss Wahl. Ega ei julge ka kinnitada, kas kõik Korgiklanni seniavaldamata, kuid põranda all juba hitiks kujunenud albumil „Kadriorgia“ kaasa tegevad näod ja hääled – nagu Düsflooria, Konn Kermit, K2BI, Krokodilliif, DriimMurica – ka päriselt olemas on või on tegu väljamõeldud kangelastega. Korgiklanni liikmed Narco Tasane, OJ ja Hiiu Xpress on aga kindlasti olemas.

Teos „Kadriorgia“ on põhimõtteliselt tänapäevane punk. Ülisünteetiline hiphop, mis ärritab kõiki – hirmutab toleraste, vihastab konserve. Ja selle lüürika on nii ohtlik, et Korgiklann pole terves rivistuses ka ise julgenud seda avalikult kontserdil esitada.

Trupi motoks on „Taukar on m*nn“.

Krikmann, Keiu

Galerii Konstanet pidaja. On õppinud kunstiteadust ja disainiajalugu, vabakutselisena tõlgib ja kirjutab ning põhikohaga töötab EKAs galeristina.

Vaata ka: Konstanet.

Lemsalu, Kris
Edukalt rahvusvahelisel areenil tegutsev kunstnik, kes on ise nagu näitus: julgelt mustaks võõbatud kulmud, kolm kihti neljalt mandrilt pärit kangaid ja naeratus, mis sulatab ka kõige võõrikuma pilgu. Kris Lemsalu on oma kunstiga ja ilma rännanud läbi pool maailma, aeg-ajalt kaob ta aga Hiiumaa metsade vahele, et põletada suures ahjus valmis kümme filigraanset keraamilist sõrme, mille haardest ei pääse hiljem ei sina, mina ega metropolide cool'im kunstirahvas.

Loona, Jette

Endine modell, koreograaf. Õpib SNDOs.

Vaata ka: „Kurja õite lapsed“

Liht, Greta
Greta Liht

Mängib muusikat – esineb järgmisel Club Felicityl (8. dets EKKMis). Tegeleb tantsu, koregraafiaga – seni küll veel videoformaadis. Tantsib enda ideest sündinud videos „nāga“, kus kuuleb Endamisi Salamisi remiksi Arvo Pärdist ja näeb roomamas päris ehtsat madu.

Miks talle tants nii oluline on?

„Koreograafia ja üleüldine kehaline ekspressiivsus on minu jaoks läbipõimuv kõikide elu aspektidega. Eelkõige aga tooksin välja emotsioonide vabastuse kehast. Usun, et keha füüsiline seisund on seotud keha sisemuse ja meelega. Tantsides raputan meelelt kurbuse, trotsi, muretsemise, ebakindluse või mõne muu emotsiooni, mis mind ei teeni. Erinevalt aeroobikast, jooksmisest või mõnest muust liikumisvormist, mis aitab emotsioone kehast välja higistada, võimaldab koreograafia läbi elada erinevaid karaktereid ning teiste või enda elulugusid, mis annab täiesti teistsuguse tähenduse ja väärtuse sõnale „vabastamine“. Koged, jagad seda maailmaga tantsus, seejärel lased lahti. Tantsimine hoiab värske ja puhtana nii füüsilise kui ka vaimse tervise.“

Lillevere, Lisann

Stilist, fotograaf, peenelt kureeritud Instagrami konto omanik.

Luurel Varas

Beat-tape muusika produtsent, kes on kahe aasta jooksul välja andnud kolm kassetti. Ühe neist ilmutas sel suvel USA firma Crash Symbols – sama leibel on ilmutanud ka Ratkilleri ja Rene Köstri muusikat. On kirjutanud muusika Ivar Murdi dokumentaalfilmile „Tuhamäed“.

Meemimägi, Iris

Egeru – EKRE anime piltide autor. Oli mõnda aega tagasi agar poliitikahuviline ja neis sfäärides paelusid teda ennekõike sotsioloogilised mustrid. Aga on tänaseks sellest välja kasvanud ja tegeleb usinamalt muusikaga.

Millega täpsemalt, selgitab Iris ise: „Vahepeal lõbutsesin ma superavantgardeekskluziiiiiv-muusika loomisega ja kirjutamisega, kuid hetkel oma elufaasis, kus ma tunnen, et mul hakkab varajane keskeakriis peale tulema ning palju muutub klõpsuga igavaks, teen ma kõike segamini, korraga nii palju, kui jaksu on ning mu NEETimine lubab. Tegelesime oma kollektiiviga secretly ❀(ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧NIKU NII╰(◡‿◡✿╰)❀ nime alt, kuhu alla kaasasin ka oma emo alter ego HÜ. also fast promotin GRANDEXCLUZIIIV~DEBUT INCUMIN RL SOON. Ühendasime selle oma goofyde meemimaailma cheapo-programmidega tehtud graafilise disainiga. Besides that on oodata ka dj-duot Angel Attacki, millest võib oodata club x ambient linnulaul x OC x noise x reivvvvvv and also rlemo sette.“

Vaata ka: Egeru – EKRE anime.

Mees Inc.

Viljeleb žanrit indipop, mis on põhimõtteliselt antiikne muusikastiil (ta mängib ka pop-psühh-ansamblis Ouu), aga tema puudutus on nii hüpnagoogiline, nohik-erootiline ja delirioosne, et astub maailma veiderpopparitega ühte sammu. Viimane hitt kannab nime „Jeesuse ja Jumala lugu“ ning huilgavate vokaalharmooniate kõrval on selle ainsaks laulureaks „Jeesus armastab meid“.

Korgiklann palkas ta soulilauljast kehaks suvel festivalil Kalana Saund toimunud kontserdiks.

Kuidas Mees Inc. suhtub kooseluseadusesse?

„Mõni aasta tagasi oli selline koht nagu Protest. Öölokaali laadne. Minu jaoks polnud tegemist teab mis tõmbenumbriga, aga oli vist inimesi, kes seda kohta üsna piiritult armastasid. Ma lihtsalt sattusin aeg-ajalt sinna veits tina panema. Igatahes, selle koha moto oli, et „ela ja lase elada“. Ma pole küll kindel, kelle öeldu see algselt on (ja kas sellel on üldse vahet), aga mulle see väga meeldis. Ja vähemalt minu puhul kandub see mõte üle ka säärastele küsimustele.“

Mirzojeva, Eva-Maria
Mirzojeva, Eva-Maria

Ehtekunstnik. Rene ja Carmel Kösteri kasuõde. Kannab ise ainult musta riietust ja leiab, et nii avaneb tal võimalus tuua ehetesse ekstreemsust.

„Värvi, lüstrit, sära,“ ütleb Eva-Maria. „Ma ise teengi põhiliselt selliseid ehteid, mis on väga silmapaistvad. Ja ma tahakski ehtekunstis näha võibolla midagi ekstreemsemat, aga ka väga hästi kantavat. Ma ei viitsi Eesti disainipoodides enam käia, sest igal pool on sama kraam. Kaasa arvatud mina peaksin panustama sellesse, et turul oleks parem valik ehteid ja muid ägedaid tooteid.“

Myspacebabe

16aastane DJ! 16aastane, aga juba on jõudnud kütta haussi Sveta baaris, EKKMis, Laines, Levist Väljas ja teistes hämarates saalides. Produtseerib ka ise muusikat. Hetkel näiteks taustu Tommy Cashile.

„Igaks juhuks ütlen, et muusika produtseerimisel jahin ambientsust ja rohkem atmosfäärilist,“ ütleb Myspacebabe.

Kuti kambajõmmideks on tõusvad Djd-produtsendid White Gloss, possessedmiki, КИРЯ.

Miks just tantsumuusika? „Mulle meeldib tantsida ja meeldib omas maailmas ringi tuigeldada.“

Naulainen, Ando

Vastutab moodsatel pidudel visuaalide, videoprojektsioonide eest. Moodsa öö- ja kultuurielu jäädvustaja ja kroonik. Koos Pire Sovaga korraldab Persona-kogunemisi. Produtseerib ka muusikat, astub üles DJna.

Vaata ka: Persona.

Neodekadents

Tartu Pühaste pruulikoja ja Peterburi AF Brew ühine õlu. Imperial Stout, kangus 11,5 %. Pühaste toodab ka rummis leotatud vanillikaunadel ja rosinatel laagerdunud imperial stout'i Dekadents. Kangust 11,2 %.

Nautica

Uus kaubanduskeskus Tallinnas, mille aatriumis kõlab sageli sillerdav ja veealune new age-muusika, jättes mulje, et oled tõesti sattunud eksootilisse või jaapanipärasesse vapor­wave-unenäosse.

Noodle Box

Burger Boxi Aasia nuudli- ja riisiroogadele pühendatud spin-off. Hiljuti Tallinna külastanud DJ Sotofett nimetas Noodle Boxi kokkasid geeniusteks.

Novitskova, Katja

Eesti üks kõige edukamaid kunstnikke, kelle loomingus hakkasid esimesena peegelduma „post-interneti“ teemad. Esindas Eestit tänavusel Veneetsia biennaalil koos kuraator Kati Ilvesega näitusega, kus vaatasid, milline „võiks olla arheoloogiline pilt tänasest päevast eksootilises metsas asuvas tehnoloogialaboris, mida vaadataks aastal 5017“. Jaanipäeva eel avas skulptuurinäituse Manhattanil, New Yorgi linnavalitsuse ees.

Vaata ka: katjanovi.net/.

nublu

Pobina-räpi tõusev nimi. Räpib, nagu oleks just magama jäänud või unest ärganud. Selline lohakas olek ajab marru kõiki akadeemilise hiphopi austajaid.

Milline peab nublu enda arvates parim hiphop olema?

„Ma ei tea, ma kuulan kantrit ise. Aga kunst olgu looja nägu. Kui loojal nägu pole, siis on looming ka näotu. Auh.“

Nurklik, Siim

Intellektuaal, pikkade klubipidude olulisim filosoof. Oma vaimu jagab ta pidudel, kus mängitakse innovaatilisemat muusikat. Tal on nõudlik ja üha uut otsiv maitse kõigis kunstides.

Vaata ka: Hing.

Nüganen, Netti

Lavastuskunstnik, tuleb peagi uue etendusega välja. Loob ka kummalist muusikat.

Vaata ka: „Kurja õite lapsed“ lk ; SNDO

Persona

Poolkinnine üritus, kus noored tulevad kokku, valivad endale külge veidraid rõivaid, parukaid, ehteid, teevad meiki ja siis pildistavad üksteist Instagrami tarvis. Pildistamiseks tuuakse kohale green-screen, tossab tossumasin, mängib muusika.

Persona-üritusi korraldavad Ando Naulainen ja Pire Sova. See on kollektiivsele identiteediloomele keskenduv stuudiopraktika, mis sai alguse Neandertali Koobaskooli näitusel „Platvorm“.

„Performatiivse pop-up-ateljee idee on muuta galeriiruumid kõigile avatud garderoobiks. Eksperiment, mille käigus külalised võiks leida võimalikke vastusevariante mängulisele küsimusele: millest koosneb mina? Abiks valgus, heli, hulk riideid, näovärvid, tossumasin, selfie-stick ja muu hädavajalik.“

Järgmine Persona toimub 8. detsembril EKKMis, peo Club Felicity eelpeona.

Poom, Evert Pol

Vaata ka: „Kurja õite lapsed“ ja Evert Pol Poomi YouTube’i kanalit.
instagram.com/evert.poom/

Popolitova, Darja
Darja Popolitova

Ehtekunstnik. On osalenud suurel Eesti ehtekunstinäitusel Berliinis. Siinsamas Areenis on ta öelnud: „Oma loomingus tegelen selliste teemadega nagu seksuaalsus, sugu ja armastus.“

Kui talt küsida, mida ta viimati teatris vaatas ja nautis, vastab Darja: „ Tunnen rohkem vastutust enda loometöö eest, seepärast käin üritustel üsna harva ja valikuliselt. Kõige värskemana nimetan „Young Girl Reading Group 151: Folding City“ perfomance’it, korraldatud Keiu Krikmanni ja Maija Rudovska poolt ARSi ruumis. Kõik oli nii, nagu on vaja: keha külge kinnitatud i-adid, hääle kogemus, kummaliselt riides flanöörid, euroremont.“

Vaata ka: popolitova.com/.

Rahva Hääl

Mikroblogi sait, mis kommenteerib kohalikku meelelahutusmaailma, poliitikat ja ühiskonnaelu veebist ja televisioonist leitud fotodega. Tekstiline osa piirdub hashtag’idega ja temaatiliste Bingodega. Tegijateks kunagise kõige sõgedama popkultuuri­blogi pidajad ja nende sõbrad, kelle nimesid ei tohi nimetada.

Vaata ka: rahvahaal.tumblr.com. Blogil on ka oma kogukond Facebookis.

Juba 40 eluaasta piiri ületanud muusiku ja kunstniku Mihkel Kleisi vildaka klubimuusika projekt. Andnud välja terve rea albumeid välismaiste väikefirmade alt, mõned ka Eestis.

Neodekadentide poolt väga armastatud kuju. Talle korraldati skene eestvõttel 40 aasta juubeli pidu ning sooviti vanakraami oksjonilt sünnipäevakingiks osta raudrüüd. Mõned noored on talle külge kleepinud lausa sangarliku sildi: „A god ­amongst men“.

Millist uut kodumaist muusikat Kleis ise hindab?

„Huvitavad need artistid, kes ei lepi olemasolevate reeglitega, kes otsivad uusi tõlgendusviise, kes ei ole etteaimatavad ja tahavad teha midagi rohkemat kui lihtsalt ilusat muusikat. Meeldivad Benzokai, Lootus, Regret, Florian Wahl, Poon, Rene Köster.“

Rebane, Mari-Liis

Muusik, DJ, animatsiooniguru, Eesti heliloojate pressijuht.

Artistina Vul Vulpes on ilma teinud õhkõrna, aga nakatava techno’ga. Kui teil vähegi võimalik, katsuge sattuda ka duo Several Symptoms laividele. Seda tandemit veab koos ­Joonatan Allandiga.

Regret

Vaata ka: „Kurja õite lapsed“ .

San Hani

Värske ja põrandaaluse räpi juhtivaid hääli, õpib praegu Amsterdamis Gerrit Rietveldi Akadeemias, osakonnas VAV – moving images. Ühesõnaga, tegeleb liikuvate piltidega, ja Hani on ka oma videote režissööriks. Produtseerib ise muusikat, kuid abiks on tal sel alal olnud bleach, Luurel Varas, San Pan, Veterinara.

„Meeldejäävaid laive on olnud mitmeid,“ ütleb San Hani. „Aga tooks välja Sõpruse kino saalis toimunud esinemise festivalil Freedom Fries 2017 ja just endaloodud visuaalide pärast. Tekkis väga ühtne tervik mu kohalolu, väiksuse (võrreldes kinolinaga) ja visuaaliga – nagu mu oma Hollywood. Selliseid asju tahaks veel teha tulevikus.“

Artyom Astrovi alias Benzokai juhitav väikeleibel. Üks firma väljalase on salvestatud Vabaduse platsi jalakäijate tunnelis. Üks väljalase ilmus sellisel muusika jaoks kummalisel infokandjal nagu mälukaart.

Mis lähiajal ilmumas on? Artyom vastab, et „järgmise aasta esimeses pooles on plaanis kolm reliisi – üks avant-pop-album, ühe palju imetlust ja arusaamatust kogunud lavastuse muusikaline kujundus ja üks ajuvaba free-jazz’i duett“.

The Sesh

Siis ,kui ollakse mitu päeva järjest üleval ja peol. Afterparty’de afterparty. Vaata ka: roosa.

Shift Tides

Magnus Moreli muusikunimi. Loob muusikat, kus on plahvatused ja võimsad kõlakosed vaheldumisi vaiksete lüüriliste ornamentidega. On teinud lugusid koos artistidega Detente (Pariis), Buga (Brüssel), Vul Vulpes (Tallinn).

Vaata ka: Club Felicity; soundcloud.com/shift-tides/.

SNDO

School for New Dance Development, moodsa tantsu kool Amsterdamis. Õppimas või õppinud on seal mitmed pealinna kultuurielus koreograafia ja etenduskunsti sädet üleval hoidvad tegelased: Netti Nüganen, Jette Loona, Maria Metsalu.

Juuresoleval pildil on Netti Nüganen koos euroteatri tähtsa nime Florentina Holzingeri etenduse „Apollon“ trupiga, tegemas Gentis külastatud punk-kontserdil impromptu sideshowd, vallutasid lava, laulsid, tegid slapstick’i ja muud.

Sova, Pire

Kunstnik ja kirjanik.

Vaata ka: „Kurja õite lapsed“ ja Persona.
soundcloud.com/pire-sova

Speakeasy

Ülimalt prosta sisekujundusega käsitööõllebaar Balti jaama veerel. Ilmselt üks väheseid õllebaare maailmas, kus lastakse mängida ka eksperimentaalsel muusikal. Seal on esinenud Ratkiller, seal on tehtud kassettide kuulamise õhtuid.

Sveta baar
SVETA BAAR

Telliskivi loomelinnaku ja Balti jaama vahelisel alal tegutsev klubi, mis on avatud igasugusele uudsele muusikale. Pärast Helikopteri sulgemist linna tähtsaim ekstravagantsete elamuste koht EKKMi klubi kõrval.

Tommy Cash

Androgüünne räppolend. Ilmselt kõige kuulsam siinses nimekirjas. Ka rahvusvaheliselt. Tellib taustabiite vähe tuntud, aga innovaatorlikena kõlavatelt produtsentidelt. On täielik meister ajupimestavate fotode ja videote valmistamisel, et luua endast sensatsiooniline hype-beast.

Kujunemisaastatel oli sketch-kaustikute ja hiphopikuulamise kõrval südikas tantsija. Varastel laividel kutsus endaga lavale kaasa Twisted Dance Company trupi liikmeid.

Trash Can Dance

Plaadifirma, mida peab juba vanem mees – aastakümneid Tallinna alternatiivses kultuurielus kaasa rääkinud kokk Gert „Trash“ Moser. Annab muusikat välja laiale publikule täiesti arusaamatus formaadis – kassetil. Ning ega muusika arusaadavam pole. Tiražeerimisele läheb kõige segasemat metal’it, punki, improvisatsioonilist trance’i, müra ja igasugu katsetuslikku krudinat. TCD alt on ilmunud põrandaaluseid tähti, nagu Tont, Poon, Oudeis, Kaarel Mihk, Autharktos, Allinn, niisamuti Mihkel Kleisi, Rene Kösterit, Rin Lad ehk Benzokaid, kelle viimase EP esitluseks andis TCD välja tasuta jagatud kasseti, kust leiab haruldasi salvestisi Ando Naulainenilt, Birchessilt, Pire Sovalt ja teistelt.

Noort eksperimentaalse muusika põlvkonda kirjeldab underground plaadimogul Trash sedasi: „Noored, need trendidest, meemidest ja popikoonidest läbi imbunud (hilis)teismelised, kes kiuslikkusest ei taha teha midagi senikuuldut, vaid püüavad iga oma uue looga kedagi teist üle trumbata, väänata heli veel värdjalikumaks, panna biiti rohkem peksma või siis vaevalisemalt lohisema, miksida sisse ja sämplida kõike absurdset ja sobimatut. Nad on kiired, kõik möödub silmapilgu jooksul ja nende loodu aegub hetkedega, nagu fotod Facebookis, mis vaid loetud päevi like’e koguvad. Kõik põhineb pisikeste gruppide sisenaljadel, nende naljade pideval ümberpööramisel, hekseldamisel ja remiksimisel, pakkudes väliste jaoks vaid arusaamatut ründavat helilist bravuurikust. Ühtset fooni või artisti käekirja võib aduma hakata alles mõne aja ja paari tosina muusikapala pärast.“

Vaata ka: www.facebook.com/trashcandance/.

TTAN

Andres Nõlvaku produtsendinimi. Sukeldu tema helidesse ja see annab peagu sarnase efekti nagu sul oleks VR-mask peas ning sinu suunas lenduvad neoonkiired, -hulknurgad ja -hulkkerad. Kunagi mängis koos Helene Vetikuga projektis Antonina
Vaata ka: soundcloud.com/tt-an ; Club Felicity

Tulve, Eliann

Laulja, näitleja.

Vaata ka: „Kurja õite lapsed“ lk

Unistajad”

Kes iganes on näinud Juhan Ulfsaki lavastust „Unistajad” NO-teatris, on ilmselt veendunud, et kogu etenduse trupp on täielikud neodekadendid. Jörgen Liik, Rea Lest, Simeoni Sundja, Jakob Juhkam. Karjutakse, plökerdatakse, mängitakse metsikut shoegaze-metalit ja publik võib mööda saali ringi ja uksest sisse-välja käia.

UPS

Kuigi post-internet-muusika publik pole suurem ehtsa techno austaja, tõmbab klubi UPS hilistel hommikutundidel klassikalisest tümakast mittehoolijaid ligi. Õdusa ja salapärase miljööga klubi on väga eksklusiivne. Sisse pääsed vaid siis, kui oled end varem kirjalikult registreerinud. Registreerida saad siis, kui tead, kus registreerida.

Vennad Tulved
Vennad Tulved

Jakob ja Nathan, Eliann Tulve vennad. Kõrgelt hinnatud ja hulljulged DJd, aga ka tulevikuhelides askeldavad produtsendid. Jakob nime all Skyler, Nathan nime all bleach.

Vaata ka:

Värvimuusikaga majad

Kas te olete tähele pannud, kui palju on viimastel aastatel tekkinud Tallinnasse hooneid, mis ööpimeduses rütmiliselt vilguvad? Värvilised neoontuled, liiguvad üles alla, teevad maja ümber ringe, moodustavaid mustreid ja digijoonistusi? Põhimõtteliselt on see ju vaporwave! Ihalus 80ndate ettekujutusele tulevikust.

Wahl, Florian

Neodekadentide superstaar. Produtsent, laulja, räppar. Kui tema peole sisse astub – tihti ema kapist pätsatud karvases kasukas, õlgkübara, jämedate kuldkettidega ja meigitult –, ümbritseb teda tihke karismapilv ja vähemalt viis pruuti. On toonud Eesti (outsider)popmuusikasse ja kontserdilavale seksi ja kõik keelatud ained.

30. novembril esietendus Sõltumatu Tantsu Laval koreograaf Joanna Kalmu kontsert-tantsu­etendus „Viva La Vida kuni surm meid lahutab“, kuhu Wahl muusikat valmistas (helilooja Liina Saare kõrval).

Õlekõrs, Epp

Galerii Konstanet pidaja. Epp on ka EKA interaktsioonidisaini magistritudeng ja kasutajakogemuse disainer Bigbankis. Vaata ka: Konstanet.