Preemia eesmärgiks on virgutada noorte arhitektide innovaatilist ja loovat mõtlemist. Seetõttu ei ole auhind rahaline preemia, vaid maailmareis väärtuses 70 000 krooni. Meid kõiki ümbritsev elukeskkond on suuresti sõltuv arhitektide tööst. Tunnustus reisi kujul aitab noorel andekal arhitektil avardada oma silmaringi veelgi ja julgustab ka kõiki teisi olema oma loomingus värskemad ning leidlikumad. Huvitav ja kõrgetasemeline arhitektuur muudab meie kõigi elukeskkonda paremaks ja nauditavamaks.

Kandidaatide esitamise õigus on EALi liikmetel ja preemia saaja kuulutatakse välja Arhitektide Liidu üldkogu koosolekul 12. veebruaril. Žüriisse kuuluvad arhitektuurikriitik ja Madalmaade arhitektuuriajakirja A10 peatoimetaja Hans Ibelings, kes on hulk kordi Eestis käinud ning on suur Eesti-huviline, EALi arhitektid Inga Raukas ja Peeter Pere ning ettevõtjad Heldur Meerits ja Heiki Kivimaa.

Noorte arhitektide seas on edukaid päris mitmeid, ent kuigi paljudel on ette näidata juba hulgaliselt valminud maju, mis võitnud auhindu, paistavad silma ja on edumeelsed, hõljub nende pea kohal ikkagi selline noore arhitekti kahetine tiitel. Osa ei viitsi nende nn noorte arhitektidega jännata, eelistades rahulikumaid ja seetõttu justkui professionaalsemaid vanemaid spetsialiste. Teised aga ei kujuta üldse ette, et projekti tellides või konkurssi korraldades oleks juba ette teada, millised majad võistlema hakkavad.

Üllatust ja värskust oodatakse ikka ja eelkõige noorte seast, kuigi arhitekti ametis on pikalt peetud kuldajaks just vähemalt kuuekümnendaid eluaastaid. Meie noores riigis on aga teisiti, kuna noored arhitektid on peaaegu kohe pärast ülikooli lõpetamist löögile pääsenud. Mujal maailmas peab ikka enne aastaid kusagil suures büroos õpipoisiks olema, kui avaneb võimalus päris enda projekteeritud maja kallal töötada.

Eks see ole ka kahe otsaga asi, et otse koolipingist ehitusplatsile astuti, ent igal juhul sobib see kokku meie riigi vaimsusega ning on tugev ja levinud nähtus, mille viljad on teinekord vastuolulised, ent kahtlemata põnevad. Noore arhitekti preemia loomine on tänuväärt algatus, mis tõepoolest tunnustab alla 40 aasta vanuseid arhitekte, mitte ei patsuta neile ebamugavust tekitavalt ja võltsisalikult õlale. Ning lõpuks on auhind reisi kujulõige, kuna arhitektidele, nii noortele kui vanemaile, tõesti meeldib väga reisida.