“63610*”

(I Love You Records)

7/10

Meie kandis küllaltki hästi kanda kinnitanud Valgevene coldwave-trio debüüt­album. Coldwave oli algul peamistest muusikatööstuse keskustest ja levivõimalustest eemal kultiveeritud postpungi tüvi, mille põhiomadusteks olid naiivne tegemislust, monotoonne motorik-rütm, süngelt lõgisevad bassiread ning napp ja konkreetne seade, mille tulemusena valmis üsna jäise kõlaga, endas lausa brutalismi ahistavat vaimu kandvaid muusikapalu. Selle mikrožanri areaal piirdus algusaegadel peamiselt prantsuskeelse maailmaga.

Super Besse on minevikpärandiga suhestumiseks võtnud teravmeelselt nime ühe Prantsuse suusakuurordi järgi ja käesolev album kannab nimena mainitud talispordikeskuse postiaadressi. Veenva lavaolekuga bänd, kelles on mingisugust raskestidefineeritavat Ida-Euroopa komponenti ja kelle müügiargumendiks pole retropõhistest disainielementidest koosnev nipsasjake olemine, vaid üpris autentne sulam kohaspetsiifikast ja maailmapraktikatest, mis mõjub võrdluses žanrikaaslastega isegi lubamatult kehaliselt.

RENE KOLMTEIST

Meisterjaan

“Ilusad illusioonid”

(Meisterjaan)

8/10

“Ilusad illusioonid” on mitme aasta peale kõige rõõmsam ja lahkem plaat, mis Eestis kõrva jäänud. Reipuselt ja suvessesobivuselt ületab seda ehk vaid Vaiko Epliku ja Eliidi debüüt. Köögistuudio-folk-põlvkonna esindajana üllatab Meisterjaan žanri kohta harukordselt kvaliteetse, suisa kõrvupaitava helindusega; ka mätaste vahelt nopitud loodussahinad on eriti profilt purki püütud.

Peamiselt sõnatu, kuid seda esiletungivamalt parmupilliline plaat seob maitsekaks tervikuks valimiku eredaid ja asjatundlikke ajureisi-aruandeid, helilisi rekonstruktsioone muudetud teadvusseisunditest ja kinniste silmade taga vohavaist fantastilistest rööpmaailmadest. Kõik see on kokku nii võimas, et ka kõrvakriipijad, nagu ogar müügimine “Eluka püüdmises”, “Bambusest laeva” lauslapsik, et mitte öelda banaalne tekst või artisti suutmatus korrektselt hääldada sõna “ekstraterrestriaalne”, omandavad mõistatusliku, lummutava tähendusrikkuse.

Tähelepanu! Tegemist on keskmisest kangema psühhofolgiga. Psühhofolk võib kahjustada teie tegelikkusetunnelit.

MART KALVET